Lagombackan sevendays header 2

#levlokalt med REKO

Skrivet av Sandra Neuman 20.08.2017 | 1 Kommentarer

Blomkål är något som det pratas väldigt mycket om för tillfället. Det är bra att media uppmärksammar en sån sak som att odlarna tvingas plöja ner blomkålen igen när den inte går att sälja, vi skulle annars inte ha en aning om vad som händer där ute på åkrarna. Mat plöjer man bara inte ner hur som helst när det finns hur många österbottningar som helst som säkert gärna skulle sätta den på sitt bord istället. På den första artikeln som kom ut om blomkålen så kommenterade jag under om det inte skulle gå att ordna självplock (eftersom det var skördandes som verkade vara mest oekonomiskt). Jag tänkte tillbaka på när vi skördade grönsaker i skolan det första året jag gick till trädgårdsmästare, och hur roligt det egentligen var, ja rent av en upplevelse!

blomkal

 

Många med mig tyckte att det var fel att inte respektera maten mer än att plöja ner den, så Vasas REKO-ring fick istället hela nejden engagerad att handla billig blomkål. Bra där!

REKO är för övrigt ett väldigt bra sätt att handla närproducerat. Vi har en REKO-utdelning här i Nykarleby också sedan 3-4 år tillbaka. Konceptet från början är att man gör ett avtal med producenten att man varannan vecka vill köpa en låda med bröd/grönsaker/annan produkt i så och så många månader. Då vet producenten att hen med säkerhet kommer att få sålt en viss mängd varor och på så vis försäkrar sin inkomstkälla och svinnet minskar märkbart. Nu har det där med avtal lite försvunnit och istället görs beställningarna på reko-ringens facebooksida och så hämtar man upp sina produkter under utdelningen (som sker på samma plats och samma tid varje/varannan vecka). Det jag har uppskattat mest med REKO-utdelningarna är de stora grönsakslådorna vår lokala grönsaksodlare Backlunds trädgård levererade i begynnelsen. Man fick inte välja vad man fick utan var tvungen att tänka till och hitta på rätter med det som fanns. Prova det du också, det var både roligt och lärorikt!

rekofoodRekofood från 2014 när vår lokala grönsakshandlare sålde stora grönsakslådor.

 

Sevendays i samarbete med foodly har startat en kampanj till förmån för lokalproducerade matvaror så det känns naturligt att puffa för REKO-utdelningarna då. Kampanjens hashtag är #levlokalt och alla som på ett eller annat sätt delar med sig av ett recept där lokala råvaror har använts deltar i en utlottningen av en korg fylld av finfina och lokala råvaror! HÄR finns orginalartikeln om kampanjen och mer utförliga beskrivningar.

Jag utmanar dessutom mig själv att hela den kommande veckan använda lokalproducerat så mycket som det bara går, och avlägga rapporter och recept här. Dessutom tänkte jag dela med mig av ett par bra tips och trix i självhushållningskategorin, som också gynnar lokala producenter.

Kommentarer

 • Sonja 21/08/2017 8:43am (4 år sen)

  Varför bara via facebook varför kan man inte bara ringa. Har själv en Svälv svärmor som gärna skulle vilja beställa men har inte facebook. Det är fel tycker jag. Nog borde man ju få beställa även om man inte har facebook. Framför gärna budskapet hon kanske inte är den enda ifall du själv inte säljer. Ha en fortsatt trevlig dag

  • Sandra Neuman 21/08/2017 12:08pm (4 år sen)

   Hej Sonja! Man får naturligtvis också ringa producenten direkt och beställa det man önskar och sedan hämta från utdelningen. Likadant så kan man också komma till utdelningen och träffa producenten, bekanta sig med produkterna och där göra sin beställning till nästa utdelning.Tanken är att producenten ska veta exakt hur mycket varor hen behöver ta med, så därför är det inte alla som tar med extra till utdelningarna. Varför facebook är för att det är ett enkelt sätt att nå ut till en stor målgrupp med vilka produkter man bjuder ut. Jag säljer inte själv men sitter med i administratörsgruppen, och det här har vi på tapeten och diskuterar hur man kunde nå ut till dem utan fb. Kom gärna med förslag!

   • Christer Finne 27/08/2017 12:22pm (4 år sen)

    Vi på FinneFarm tar nog emot beställningar till REKO-utdelningarna via e-post, SMS och telefon om så önskas. "Marknadsföringen" och produktlistorna är dock bäst tillgängliga via REKO-ringarnas fb-sidor även om man naturligtvis kan fråga vad som finns också via andra kanaler.

Skriv en kommentar