Lagombackan sevendays header 2

Mera tips på julböcker

Skrivet av Sandra Neuman 11.12.2019 | 2 Kommentarer

Nu är jag inne på tredje veckan som arbetslös och hittills har jag haft fullt upp med kranstillverkning och inte behövt fundera på vad jag ska göra hela dagarna. Den som inte har varit arbetslös kanske kan tro att den här tiden är chill när man inte har sina förpliktelser att gå till. För någon är det kanske så, men jag blir galen direkt jag inte har något att göra en dag. Senast jag titulerade mig som arbetslös hade jag min sidekick utbrändheten att umgås med, då kunde jag inget annat än ligga i soffan. Annat är det nu.

För att få tiden att gå klickar jag mig in på sevendays under dagen och läser lite sporadiskt. Om Eivor hos Bogdanoffs har bloggat blir jag glad och kommenterar hejvilt. En dag skrev Eivor om barnens julböcker och jag blev inspirerad till att leta fram de julböcker som finns i våra bokhyllor (också ett sätt att få tiden att gå).

IMG 3807IMG 3811 2IMG 3812 2

De flesta av våra julböcker har faktiskt närmare trettio år på nacken (eller ryggen?). Jag minns inte att vi skulle ha plockat fram dem speciellt inför juletiden utan liksom alla andra böcker funnits tillgängliga hela tiden. Ska jag vara ärlig så har jag inte några särskilda känslor för de äldre böckerna, FÖRUTOM "Snickar Andersson och jultomten". Babar och Nalle Puh känns inte ens som att de hör julen till medan Herr Pigg visserligen är en huvudaktör på julafton, men som bok känns det lite njae (de här böckerna är mina bröders så när de någon gång får barn får de böckerna flytta).

IMG 3807

När jag grävde bland böckerna kunde jag konstatera att vi har två exemplar av jul i bullerbyn. Den mindre juliga hör till femte upplagan från 1992 och den superjuliga den sjunde upplagan från 2018.

För mig har våra nyinköpta julböcker redan blivit mer sammankopplade med julen. Klassikern Nötknäpparen med snyggt omslag är den första jag köpte i julkategorin åt våra barn, "julklappen" är ett loppisfynd och "jul i stora skogen" ett försök att skapa egna traditioner. Överlag är jag ändå rätt nöjd med vår lilla samling och vår bokälskande dotter är lycklig över utbudet.

IMG 3806

Kommentarer

 • Christina 11/12/2019 9:17pm (6 månader sen)

  Åh, älskar julsagor. Hittills har jag bara en samlingsvolym med berättelser från Astrid Lindgren. Men så fort jag kommer över bra böcker på loppis så brukar jag köpa.

 • Eivor 15/12/2019 9:17am (6 månader sen)

  Så många fina julböcker 😍 Snickar Andersson är en favorit här också som alltid läses hos mormor när det är jul :)

  • Sandra Neuman 15/12/2019 4:25pm (6 månader sen)

   Snickar Andersson är bäst! <3

Skriv en kommentar