Lagombackan sevendays header 2

Min favoritårstid, alla tider

Skrivet av Sandra Neuman 10.04.2016 | 3 Kommentarer

Hej vänner och fiender! (man måste vara shysst mot alla). Med tanke på helgens fantastiska väder har vi förstås hängt på gården hela dagen. Igår hade jag gärna också arbetat utomhus, men ibland får man prioritera om och därför hängde vi istället i bygdegården i Vallvik och firade min brors förlovning. En finfin fest och barnen somnade som små lamm.

 

Men idag har det som sagt varit utomhusarbete på tapeten. Daniel har äntligen fått på taket på hönsgården, så nu kan vi alltså säkert släppa ut hönsen på dagarna (Enligt eviras bestämmelser ska fjäderfän skyddas mot kontakt med vilda fåglar från mars till slutet av maj.) Leon var liksom Daniel, mycket nöjd över den nya stegen. Vi kom fram till att man behöver en stege om man ska ha hönshus och behöver reparera tak nu som då.

 

I min kallbänk (där jag sådde för bara 2 veckor sedan) har det börjat gro! För några dagar sedan syntes bara lite grönt av portlak, och nu idag hade också cikoria och rödbetan grott. Det visade sig vara en fenomenal idé att göra lock till sina odlingslådor och på så vis skapa ett helt annat klimat och en mycket tidigare vår i jorden. Till min stora glädje hittade jag också små spröda vitlökstoppar under halmen. Men med tanke på att vi bara har mitten av april så får den skyddande halmen lämna kvar ännu en stund.

 

Portlak 10.4

 

Vitlök 10.4

 

I väntan på att varmbänken är brukbar får bladbetorna avhärdas i växthuset på dagarna.

 

Det känns som att jag själv inte gjorde någon större nytta utomhus idag. Jag började med en sak, och insåg sedan att det inte gick att slutföra av olika orsaker.

 

Jag förberedde ytan dit jordgubbslandet ska flyttas...
... hade inte tillräckligt mycket rotspärr att bottna med.

Rev staketet mellan gräsmattan och köksträdgården och skulle flytta hallonplantorna...
... under täckmaterialet var det förstås ännu fruset.

Placerade ut stolpar och bräder där det nya staketet ska komma...
... kan inte slå ner stolparna själv.

 

Det slutade med att jag skruvade ihop ett varv till med 2x4 på några odlingslådor för att kunna fylla på med mer täckmaterial utan att det svämmar över. Nu hoppas jag på många soliga och varma dagar så den där isen smälter och hallonen kan flyttas. Imorgon ska jag skaffa mer rotspärr och också styrox för att isolera golvet i växthuset (ja för där har vattnet äntligen sjunkit undan, hurra hurra!).

 

För övrigt är det så otroligt vårigt här på backen nu! Katterna rullar sig i gräset, lökväxterna är på väg upp och vallmon börjar växa till sig. Ja och så den där lilla Milli som njuter av att få springa runt och utforska en helt ny värld. Jag njuter, och kan än en gång konstatera att våren visst är en årstid som jag tycker allra, allra bäst om.

Kommentarer

 • Charlotta Palander 10/04/2016 11:10pm (4 år sen)

  Får inte småfåglar heller komma in? Jag menar, det ska väl vara rysligt små hål då? Vi hade tänkt köra med normalt hönsnät runt hela hönsgården. Alltså tak och väggar. Funkar det?

  • Sandra Neuman 11/04/2016 1:08am (4 år sen)

   Flyttfåglar, kanske jag skrev vilda fåglar.... Vi har nog vanligt "hönsgaller" från claes ohlson på vår hönsgård, men växthusplast på taket så det inte blir så klottigt på marken när det regnar (hönsen blir så onödigt smutsiga och så vill de inte heller vara ut om det är alltför vått).

   • Charlotta Palander 11/04/2016 5:46am (4 år sen)

    Okej :-) Det var det jag tyckte att jag läst någonstans ?

 • Kitty 10/04/2016 11:49pm (4 år sen)

  Här blev det inte alls mycket tid i trädgården i helgen. Lördagen gick till resan till Tammerfors och på söndag blev den bara en stund på kvällen...
  Så härligt med alla vårtecken!
  Kanske vi träffas ifall ni hämtar rotspärr från Sunds, jobbar från kl.11 :)
  /Kitty

  • Sandra Neuman 11/04/2016 1:06am (4 år sen)

   Jag nöjer mig nog med att fara till ostro center å hämt rotspärr ^^

 • Josefin 12/04/2016 11:25am (4 år sen)

  Det låter som en vansinnigt härlig dag!

Skriv en kommentar