Lagombackan sevendays header 2

Min liebling Libre

Skrivet av Sandra Neuman 26.07.2018 | 4 Kommentarer

Den här veckan tar jag hand om sevendays instagramkonto och bland alla trädgårdsvyer och grönsaksfoton kom diabetes på tal. Egentligen började det när det kom in en ung tjej på mitt jobb, och det som fastnade för mina ögon var den vita knappen på armen.

På facebook har det också synts ett inlägg som man uppmanas dela för att öka förståelsen för den här knappen och vad det egentligen betyder när man har den på armen. Jag slängde ut en bild på instastories och frågade hur många som vet vad den där knappen är för något.

 

libren

Av de 141 som svarade var det 17 stycken som tryckte nej (jag vet inte vad det är för knapp). Med tanke på hur vanligt diabetes är här i Finland så är det en ganska hög siffra. Kanske, kanske finns det sjutton personer mer som vet vad det är för knapp nu.

Det är alltså en slags blodsockermätare som jag skjuter fast i armen var fjortonde dag istället för att varje dag sticka mig i fingret 10 gånger varje dag (enkel huvudräkning ger oss ungefär 140 gånger på de där två veckorna). Från knappen går det ner en tunn liten tråd i underhudsfettet och med hjälp av Libre-avläsaren (knappen heter libre) kan jag bara skanna av hur läget ligger till med mitt blodsocker (ska man vara petig är det inte blodsockret utan en vävnadsvätskas glukoshalt som mäts).

 

libre

Nu har jag haft libre-knappen i över ett år och att ha den i jämförelse med en blodsockermätare har förändrat så mycket. Till det bättre! Det är så enkelt att bara sätta avläsaren eller telefonen mot knappen och direkt se värdet. Bakom ratten mitt på riksåttan, i sömnen mitt i natten, med jordiga händer i trädgården, eller var jag nu befinner mig. För mig som har svårt att hålla reda på grejer är det också till stor nytta att det numera går att använda sin telefon för att skanna av blodsockret, så slipper jag avläsaren till annat än att starta upp en ny knapp med. Avläsaren har dessutom världens sämsta touch-skärm och displayen är så liten att kurvorna inte syns särskilt bra. Iphone for president alltså!

 

JPEG bild 61BFDADBCF88 1

För det mesta sitter knappen fast bra där den ska och skulle hållas ännu efter fjorton dagar. Men så finns det dörrkarmar och väskremmar som man fastnar i nu som då och då kan knappen slitas bort om man har otur. Härom dagen när vi kom till stranden fastnade jag i axelremmen på min väska och knappen lossnade. Som tur hade jag en extra i väskan, men den ville inte riktigt hållas på plats på grund av svett och havsvatten. Lösningen blev en gammal gasbinda och ett ljusare område runt överarmen.

Men i det stora hela är libren så pass bra att alla diabetiker borde få tillgång till den.

Fråga gärna om det är något ni undrar över. För vet ni, som Victoria i hjärnkontoret på nittitalet sa "Frågar man inget får man ingenting veta".

 

Här finns en artikel om diabetesforskning där samma knapp syns på bild.

och här finns en VLOGG jag gjorde i samband med världsdiabetesdagen där jag visar mer utförligt hur mina hjälpmedel fungerar.

Lite mer om diabetes och lågkolhydratkost

Allmän fakta om diabetes

Kommentarer

 • Caroline 27/07/2018 11:35am (2 år sen)

  Så bra och informerande blogginlägg Sandra! Fungerar det bara att läsa av värdet med iPhone, eller går det t.ex med Samsung eller andra android telefoner? :)

  • Sandra Neuman 27/07/2018 1:22pm (2 år sen)

   Aw, tack ^^ Det borde nog finnas till android-telefoner också :)

 • Stephanie 27/07/2018 1:51pm (2 år sen)

  Knappen är verkligen bra! Min sambo har haft sin i två år, och den klarade verkligen eldtestet när vi var på en vattenpark i Bali och den fortfarande både hölls på och fungerade felfritt efteråt. (Appen fungerar med android också)

 • Mima 28/07/2018 6:29am (2 år sen)

  Jag studerar till närvårdare och har aldrig ens hört om en sån där knapp! Sitter den då på i 14 dagar eller bara en dag? Nu är jag plötsligt lite klokare igen...

  • Sandra Neuman 28/07/2018 11:27am (2 år sen)

   Den hålls faktiskt fast i 14 dagar, och bara det är ganska otroligt! Jag har tidigare använt medtronics sensorer (enlite) som connectar med insulinpumpen, men tejpen till de sensorerna reagerade jag kraftigt på och det började klia efter bara en dag. Dessutom behövde man nästan alltid tejpa ganska mycket extra för att de skulle hållas fast. Libre-knappens tejp reagerar jag inte alls på och så sitter den där den ska så länge man inte svettas mycket och den råkar fastna i något.

 • Mia 29/07/2018 2:59pm (2 år sen)

  Intressant! Jag har vetat sådär i stort sett vad det är för knapp, men nu lärde jag mig mycket mer!

  • Sandra Neuman 30/07/2018 9:34am (2 år sen)

   Så bra! :D Hela sjukdomen är ju väldigt invecklad så allt är hemåt ^^

Skriv en kommentar