Lagombackan sevendays header 2

När ens passionsblomma får frukt

Skrivet av Sandra Neuman 20.06.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:

passionsblomma frukt

Det här har jag aldrig varit med om förut, att en passiflora utvecklar en frukt efter att ha haft sin fantastiska blomma. Tyvärr är den här sortens passiflora (P. caerulea) inte den som ger en god, syrlig frukt. Det lär till och med vara så att fruktskalet kan vara helt tomt, en så kallad skenfrukt. Trist! Finns det inga frön i skalet har blomman inte blivit pollinerad. Har jag tur nu så har en humla eller annan pollinatör varit i växthuset och gjort sitt jobb, och isåfall får jag frön till nya passionsblommor.

Att odla passionsfrukt kräver för det första en annan sorts passionsblomma, en passiflora edulis. För det andra borde den få stå i tropiskt varmt klimat under hela året. Så jag får nog nöja mig med att ha passionsblommorna för blommornas skull och köpa frukterna i butik.

Jag är lite experimentlysten och tänker låta frukten hänga kvar i växthuset, se om det kommer några frön och sedan om det är så, så nya plantor till nästa år.

Kommentarer

  • Emilie Blomgren 15/09/2020 10:06pm (6 dagar sen)

    Blev det nåt av frukten?

    • Sandra Neuman 16/09/2020 9:56am (6 dagar sen)

      Nej den blev nog inte alls till något utan bara torkade bort ^^ Det lär oftast bli så när man inte odlar rätt sorts passionsblomma (för frukt). :)

Skriv en kommentar