Lagombackan sevendays header 2

Nu kör vi!

Skrivet av Sandra Neuman 27.12.2016 | 2 Kommentarer

JPEG image DF42D31A7CA7 3

Kaos? Nädå, det är ju bara sortering av förpåsar som pågår på mitt skrivbord! Nu när vi har fått undanstökat julfirandet så kändes det med ens som att det är dags att börja fundera på det nya odlingsåret som stundar. Det är nästan som att jag har legat i dvala sedan september och fram tills nu och att det börjar gro lite försiktigt.

Att sortera sina befintliga fröpåsar och skriva upp vad som saknas är ett första steg till uppvaknandet. Senaste säsong gjorde jag bättre anteckningar över vad jag sådde när, så nu vet jag också bättre hur jag kan göra för att få äta rödbetor så tidigt som juni.

 

P1080769jRödbetsblast från juni 2016

 

Jag sorterade först enligt olika grönsaker; kål, rotsaker, lök, sallat, vintersallat osv och sedan praktiserade jag Sara Bäckmos sätt att ha ordning på sina fröpåsar. Jag vet inte hurudana lådor Sara har, men här fick det bli pafflådan som kattmaten köps i. Det är perfekt bredd för två påsar och på djupet ryms det många, många fler. Lådorna märkte jag upp per månad och satte frön som jag tänkte så i januari i den lådan och likadant för alla fröpåsar. Nu hade jag bara 4 lådor i lager (de är också utmärkta att sätta ägg i när man tänker ge bort), men så behöver jag bara januari-april än så länge.

I år tänker jag inte stoppa odlingsivern när den kommer. Jag tänker prova! En hel del tänker jag vinterså direkt på friland, en del i varmbänk och kallbänk och som en bonus tänkte jag testa hur det går om man sår i växthuset (ouppvärmt) och i hönshuset där det hålls plus-gradigt. I pannrummet tänkte jag hänga upp mina växtlampor och driva upp det som ska sås inomhus.

 

JPEG image DF42D31A7CA7 1

JPEG image DF42D31A7CA7 2

Visst låter det spännande! Ivern är stor och det tar nog inte många dagar in på det nya året innan de första fröna är i jorden. Tills dess rekommenderar jag att ni odlingsivriga lyssnar på Sara Bäckmos och Johannes Wätterbäcks gemensamma, nystartade podcast Två odlare emellan! Suveränt att ha i öronen!

Kommentarer

 • Nina Överholm 27/12/2016 9:09pm (4 år sen)

  Tänk att jag tänkte idag på om du sorterat dina fröpåsar! :D Vi sådde faktiskt ärtskott och broccoliskott idag. Önskar att jag gjort det liiite tidigare så att vi hade haft egna skott att äta på nyårsdagen. Men! Nu kom jag på att jag kan göra groddar :)
  Smart med kattmatslådorna!

  • Sandra Neuman 27/12/2016 11:48pm (4 år sen)

   Det måste vara något med luften som gör att det blir lite fart på odlingsivern ;) Ja ärtskott måste jag så någon dag också, och kattgräs åt vilddjuren :D

 • Stina 28/12/2016 1:29pm (4 år sen)

  Hur gick det med tunnelväxthuset under förra säsongen och har du monterat ned det till vintern?

  • Sandra Neuman 28/12/2016 10:28pm (4 år sen)

   Det gick inte som jag hade tänkt med gurkorna utan fick flytta in dem i växthuset och fick bara ett par gurkor. Men det gick utmärkt att driva upp plantor i och flytta in och ut växter i under tidig vår. Till våren ska jag eventuellt flytta det och prova om det funkar bättre på ett annat ställe på gården. Stommen står kvar men plasten tog jag bort till hösten :)

Skriv en kommentar