Lagombackan sevendays header 2

Nu lever vi på credit

Skrivet av Sandra Neuman 18.04.2016 | 1 Kommentarer

När jag såg den här artikeln delas i mitt facebookflöde så kände jag skam och en sorgsenhet. Tänk att vi från och med igår använder resurser som inte finns. Stackars jorden.

Det är såna gånger jag känner mig pikulite som en hjälte med egna höns som ger oss hälsosamma ägg, och en stor köksträdgård där vi har rum att odla mycket mat. Hönsen äter dessutom upp våra matrester, så svinnet (det vill säga barnens rester) går till gott ändamål.

"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något" är ett välbekant citat. Om vi alla börjar tänka mer på att handla närproducerat och ekologiskt, inte slänga ätbar mat och kanske också återanvända lite mer, så kan vi dra vårt strå till stacken.

Att handla på REKO är ett fenomenalt sätt att börja handla närproducerat, och jag är säker på att man skulle klara sig utmärkt en bra stund på bara varor köpta på ett sånt utdelningstillfälle. Här i Nykarleby kan man bland annat handla grönsaker, potatis, rotfrukter, yoghurt, surmjölk, ägg, bröd, pizzadeg, bär, honung, mjöl, ekologiskt griskött/nötkött/fårkött (nu väntar vi bara på hönskött också). Med tanke på att vi har en ganska liten rekoring så är det ett väldigt bra utbud, och nykarlebyborna handlar! Det är egentligen fantastiskt att vi har växt ur juthbacka-parkeringen på bara några år.

När vi ändå är inne på det här med matsvinn, så har Marthaförbundet under en tid haft en kampanj som heter svinnkampen. Googla så hittar du nästan hur mycket som helst att läsa om matsvinn och vad man kan förbättra i sin vardag.

Kommentarer

 • Karin 19/04/2016 9:03am (4 år sen)

  Hej! Tänkte odla något här hemma för första gången i vår/sommar. Har du förslag på lättodlade grönsaker? Jag funderar i alla fall på grönkål, vanlig sallad och örter. Vi har väldigt många harar som hoppar på gården nu som då, som även ätit upp våra äppelträd. Har du haft problem med t.ex. harar? :)

  • Sandra Neuman 19/04/2016 9:27am (4 år sen)

   Hej Karin! Det tycker jag absolut att du ska göra :) Det är enkelt, speciellt om du använder dig av odlingslådor så att ogräsrensningen blir mer överskådlig och för att förhindra att omkringliggande gräs/ogräs inte växer in i odlingsbädden (been there done that, och det var bara jobbigt). Och så stämmer det som det sägs, att man ska börja smått och bara med sånt man vet att man använder. Morötter, sallat (jag fick bäst skörd av den sallat jag köpt i kruka i butiken och planterade ut), rädisor, ärter, potatis är alla sådana som kan klassas som enkla att odla. Men också rödbetor och palsternacka är odlingsvärda om man vill ha mer rotsaker. Grönkål är också enkel att odla, men den ska man helst ha övertäckt med fiberväv hela säsongen (eller iallafall till midsommar) så den inte blir uppäten av kållarven/kålfjärilen.
   Vi har faktiskt inte några harar här mitt in i stan, eller så beror det på att vi har så många katter i grannskapet, att de helt enkelt inte vågar sig hit (någon gång kommer det en hare skuttande längs vägen på vinternätterna). Och inte ens fastän vi har många katter här så är de inga problem (våra egna katter håller dem gärna på avstånd). Men jag minns att när min fammo och faffa odlade grönsaker vid sin villa (där de inte var hela tiden) så hade de byggt ett staket med galler för att förhindra att harar tog sig in. Och det tycker jag att är riktigt snyggt också, att rama in sin odling med ett staket (på pinterest finns det massvis med köksträdgårdar med staket runt).
   Lycka till med odlingen och hoppas svaren var till någon sorts hjälp ^^ Och återkom om det är mer du undrar över så ska jag försöka svara så gott jag kan.

   • Karin 19/04/2016 10:05pm (4 år sen)

    Tusen tack Sandra! Ska nog ta ett försök med odlingslådor. Måste också fundera på staketet. Det kan säkert löna sig. :)

Skriv en kommentar