torsdag 15 mars 2018 - 10:33

Raketauberginen

Nu kickar jag igång kategorin "odlarens anteckningar" igen. En kategori med korta noteringar och uppdateringar om mitt eget odlande, hur det gror, växer små tankar och sånt. Det där lite nördiga. 

JPEG bild ECEC13BC3FDF 2Det är sorten 'farmers long' som blir långsmal och känns som en bra nybörjaraubergine.

Auberginen (äggplanta) skulle enligt anvisningarna på påsen ta 10-30 dagar på sig att gro. Den skarpsynte ser att skylten säger att de här fröna såddes 4 mars och redan 10 dagar efter hade jag såna här ståtliga små plantor i mina krukor. Jag har aldrig odlat aubergine förr, men min kärlek till den grekiska rätten moussaka får mig att testa på.

tisdag 10 oktober 2017 - 01:11

tisdagsplanen

Gymma
Köp rotspärr och jordgubbsväv
Hämta gödsel
Ring trädfällare
Plantera vitlök
Så sallat, ärtor, spenat

Det är vad som står på min to-do-lista imorgon när jag har en ledig dag. Jag ska ha flyttat resten av jordgubbsplantorna till det nya jordgubbslandet, men eftersom jag vet att det finns åkerfräken i jorden precis där de nya raderna kommer, så vill jag gardera mig med rotspärr så slipper jag gräva upp allt om några år. Det är inte sagt att jag flyttar jordgubbarna nu, men det är en bra tid att förbereda inför våren och göra nya bäddar om det behövs.

Allt hänger lite ihop i min lista. När jag förstorar jordgubbslandet så måste jag flytta lilla växthuset och det har jag tänkt ha i hörnet där komposten är nu och då måste vi först få bort häggen. Och för att fälla det behövs en yrkesman. Där jordgubbslandet har varit kan det hända att jag placerarodlingslådor för att ha rum med all vitlök jag har tänkt sätta.

58CF64A5 D652 4ADB 9381 B89213A84CD7I söndags blev det några nya odlingslådor för att få rum med vitlök

Jamen ni ser vilket pussel det kan vara! Gym-punkten behövs också för att jag ska orka göra allt det där här ovan.

 

... att jag är vaken den här tiden beror bara på att jag sovit på soffan hela kvällen. Och det är inget jag rekommenderar att göra.

söndag 9 juli 2017 - 23:34

50 shades of green

Är det inte lite märkligt att man den allra första semestermorgonen vaknar först av alla, men så var jag också lite osäker på om det var en ledig dag eller om jag borde skynda iväg till jobbet. Det var varmt direkt från morgonen så vi åt frukost utomhus i några timmar innan vi startade maskineriet för lite trädgårdsarbete.

På tisdag kommer en fotograf och journalist från en trädgårdstidning hit, så det känns som att jag borde anstränga mig en aning och åtminstone rensa bort det värsta ogräset ur rabatterna. Ogräsrensning kan ofta sluta med ommöblering så här dagarna innan en trädgårdsvisning, så när jag hämtade spaden och började gräva så kände jag mig helt normal (när vi pratar om trädgårdsfolket alltså).

gront

Nu känner jag mig nöjd över den långa rabatten längs staketet mot väster. Min man har fixat plåtar som stopp för grannens agressiva gräsmatta (komplett med kvickrot!) så nu slipper vi förhopppningsvis rensa bort långa ogrästorvor flera gånger per säsong. Det som var tänkt att bli en grusgång vid grinden till min brors blivande hus (men som han sålde) blev nu istället planterat med buskar och perenner. Det blev mer zen i mitt liv och min trädgård när de här sakerna är ur världen.

En hel del av mina perenner har växt till sig ordentligt den senaste tiden och har behövt få mer svängrum, så det passade nästintill perfekt med en ommöblering i samband med den här uppfräschningen. En så här het sommardag som vi har haft idag är egentligen inte särskilt perfekt för att plantera växter, men bara man vattnar ordentligt så går det nog iallafall. Nu önskar jag mig bara ett skyfall så vattentunnan blir påfylld.

 

gront 2

I köksträdgården grönskar det i de flesta odlingslådorna men ändå är jag besviken på mig själv. Jag har inte alls sått så mycket ärtor, dill, morötter och bönor som jag hade tänkt mig och både pumpor och zucchini har misslyckats totalt. Det finns inget annat jag kan skylla på än att våren aldrig kunde bestämma sig för att vara eller inte vara, och på att jag har jobbat alldeles för mycket för att orka ta itu med både familjelivet och köksträdgården på den lediga tiden.

Så här är det ibland och då är det bara att acceptera, bita ihop och ha siktet inställt på nästa vår istället. Till all lycka har jag ett jättestort växthus... Jag tror att jag gott hinner med lite bönor och ärtor inomhus ännu, och dill är det inga problem att så en omgång till av fastän det är juli, liksom sommarmorötter, rödbetor och sallat.

och här är vad jag gjort ikväll:

JPEG image 90BEE906B4FD 2

Mandeldrömmar. Om en vecka smäller det, och jag är nästan tvungen att baka något varje kväll för att hinna med. Morgondagens program -optikern.

 

Tack för att just DU läser.

måndag 20 februari 2017 - 23:28

Ge mig mer sol!

Här i denna stund, när någon brassar med sin bil på gatorna, en dotter precis somnat om här bredvid och jag själv avnjuter plasttaggar inborrade i ryggen... då är det enda jag kan fundera över hur jag på ett nice sätt ska berätta åt granntanten att den där stora häggen måste ner. Det gäller liv och död -för mina grönsaker och framförallt ett av mina päronträd.

Att ta bort trädet har ingen positiv effekt på utsikten precis, gamla brandstationen kommer bli ännu mer framträdande. Men när jag äter mängder av solmogna jordgubbar och får plocka färdigs päron ska ni se att jag tycker att det är värt allt.

8CB2FBBB A0F4 47FF 83E5 ABEFB069F137

söndag 8 januari 2017 - 22:59

8 januari

Jag drömmer hela tiden. Tänk till exempel om jag hade råd att köpa hela den stora tomten söder om oss, den som sträcker sig över nästan hela kvarterets bredd. Då hade jag rivit bort det gigantiska huset och anlagt en megastor köksträdgård på en del och låtit får eller kor beta bredvid. Tänk vilken idyll mitt i centrum.

13DA5BDE A39A 432A 9ED2 9E59F3A4A762

söndag 8 januari 2017 - 15:32

10 år från nu

JPEG image B74EDE14BB65 1

JPEG image 1A5779AC8979 6

Igår hade jag min första lediga lördag sedan november, jag sov länge och efter lunchsmörgåsen skyndade jag mig iväg till bokhandeln för att köpa mig en flerårs-kalender. Jag visste inte riktigt hur många år jag skulle satsa på, men när alternativet var 3 eller 10 år, så fick det bli den som sträcker sig över ett helt decennium. Min tanke är att det ska bli min odlingskalender där jag enkelt kan följa med vilket år jag sådde tomatfrön, när potatisen blev satt och när rödbetorna kunde börja skördas. Att följa upp sin egen odling är nästan ett måste för att lära sig hur ens egna trädgård fungerar. Skillnaden mellan att bo uppe på ett dragigt berg och i en värmealstrande svacka kan vara stor när det kommer till odling.

För några år sedan fick jag ett häfte med anteckningar av min fammo. Där har hon skrivit upp hur faffa och hon sådde sina frön, hur vädret hade varit och att de vattnat, rensat och hackat varje vecka. Det har ingen annan funktion än som inspiration, men det här häftet är det enda, förutom minnet, jag har kvar av deras 300 kvm stora grönsaksland. Jag minns att vi länsade raden med ärter varje gång vi besökte dem, och att vi måste smaka på de små lakritssmakande fänkålsbladen fastän vi visste att vi inte tyckte om den.

 

JPEG image 0E06956DC606 11982 var det tydligen kallt ännu i juni. Anteckningen ovanför skvallrade om att det kom snö den 8 juni.

 

Det är väldigt lite rader att skriva på i 10-årsboken, men alternativet hade så många rader att jag skulle få press på mig att jag behöver skriva mycket varje dag. De tre rader som jag nu har till mitt förfogande räcker bra för att notera att ärterna är blötlagda eller att jag beställt frön från Runåbergs den 5 januari. Det ska vara enkelt och lättillgängligt. Sedan när jag vill skriva ner mer än så har jag den här bloggen att använda, eller mitt trädgårdshäfte där jag bland annat listar vilka frön jag beställt och skissar upp i vilken låda jag ska så vad.

Ni har kanske märkt att jag har publicerat en ny sorts inlägg de senaste dagarna. Jag kallar dem Odlarens anteckningar. Korta notiser om vad jag tänker, längtar efter och gör -ett mellanting mellan min 10-årskalender/trädgårdskalender och ett mer genomtänkt blogginlägg. En riktig tröskelsänkare skulle jag kalla det. Hoppas du gillar konceptet, för det gör jag.

Nu pockar en stycken trött dotter på uppmärksamheten, så nu blir det en animerad film och meddasviilo.

 

fredag 23 maj 2014 - 13:24

En försmak

20140523-161254-58374079.jpg

20140523-161255-58375964.jpg

Hurra! Det ser ut att komma mer än ett äpple på Leons dopträd (ett huvitus) i år! Förra året blev det ett enda äpple som resultat av gårdens fem äppelträd, så allt som är mera än det är vi glada åt! Också körsbärsträdet (skuggmorell) har fått lite fart på och levererar många, många blomknoppar! Det är så synd bara att bären inte alls är så goda.