Lagombackan sevendays header 2

Ut i världen mina små bebisar!

Skrivet av Sandra Neuman 02.06.2020

Lite visste jag i höstas när jag bestämde att växthuset skulle vara blomsterhus i år, att hela trädgården skulle blomstra istället för att bara ge oss mat.

tulpaner kallbackenTulpanerna satte jag ner sent i oktober-november och nu blommar de så grannt

 

Istället för sallat, ärter, och morötter ska hela havet blomstra. Det är synd att vattentornet med sitt café är stängt i sommar, annars hade det varit ganska vackert att beundra uppifrån tror jag.

När jag bestämde mig för att testa på entreprenörsskapet kändes det ganska logiskt att satsa på blommor istället för allt ätbart. Det jag tycker om är egentligen att odla, sedan är jag inte alltid så bra på att ta tillvara allt. Därför tror jag att ett blomsterhav kan vara mer användbart för mig än ruttna sallatshuvuden.

luktarterLuktärterna hör faktiskt inte till dem som behövt stå inne under ljus, men det får ni höra mer om en annan gång.

 

Under våren har jag använt en del av garaget till att driva upp plantor. Dahlia, gladioler, lejongap, eterneller av olika slag, aster, zinnia, harsvans, rudbeckia och what not. De har fått kärlek och ljus i mängder och vatten när det behövts. En del har planterats om i större krukor medan några bara fått finna sig i att stå trångt.

Nu börjar det äntligen vara dags att plantera ut mina bebisar. Ett skede jag faktiskt känner mig lite nervös över. Det är lite som att släppa taget och låta ens barn cykla ensam runt kvarteret när ens plantor ska planteras ut i stora världen.


Min blomsterodling spricker

Skrivet av Sandra Neuman 29.03.2020

Jag ligger bredvid mitt barn och väntar på att John blund ska komma, lyssnar på min mage som bearbetar mitt hemligt ätna godis och funderar.

Vi påbörjar vår tredje hemma-vecka imorgon och jag hoppas innerligt att den inte blir lika hysterisk som denhär utan mer som den första. Matlistan är så gott som färdigt fixad; gröt till lunch och pulled pork i olika former till middag. Vi tillredde en tvåkilosbit idag för att ha ett par dagar, så slipper man tänka på den detaljen iallafall.

Imorgon ska det visst vara soligt och ”bara” en minusgrad... sedan på tisdag när mina beställda påskblommor kommer så kommer också snön. Bra timing kan man tycka! Det är inte alltid roligt att vara blomsterhandlare när vädret gör precis som det själv vill. Jag får väl bygga ett bord med tak över för att skydda dem lite och slänga fiberduk över till natten, eller så lyfter jag helt enkelt in dem i garaget.

I år kommer mina odlingslådor inte innehålla särskilt många grönsaker. I år är året när det ätbara (förutom vitlöken) får ge vika för en makalös blomsterprakt som från vattentornet kommer se fantastisk ut. När jag nu kan försöka fixa lite egna snittblommor så är det ju självklart att jag ska göra det. Kombinera odling med buketter. En del blomfrön är faktiskt riktigt bra på gång i garaget under belysningen, och jag hoppas att sommaren blir gynnsam för min testodling så att jag vet vad jag vill odla mer av nästa år.

33BBDCB7 5412 49F6 89FF E9E1371E5570577ACD57 A611 467A 9B29 EDEC2BA4F7F70401DC2B 6395 4F15 837B A5672A9D8BB8


Dåligt samvete

Skrivet av Sandra Neuman 18.07.2019

vallmoknopp

Det känns inte bra i maggropen just nu ska jag säga. Samvetet gnager, men jag har redan lagt mig i sängen med en katt på magen. Jag är så trött och ögonlocken tunga.


Jag tänker på de stackars törstiga tomaterna i växthuset. Hur länge sedan är det ens de fick vatten? Hjälp! Lördags kanske, innan vi åkte mot villan? Nej så länge sedan kan det inte vara, måste ha varit i måndags. Men de är säkert törstiga nu.

 
Hur mycket det än känns i samvetet, så behöver jag sova just nu. Kanske hinner jag ta en svängom med vattenslangen innan jag cyklar till jobbet. Nu bestämmer jag att jag ska börja sova och skippa snoozen imorgon.


När värme ljus och värme räknas

Skrivet av Sandra Neuman 15.03.2019

0CA4806D D872 465B A33C B5CD96356FCE

 

Det känns lyxigt att ha ett svalare utrymme att använda när plantor ska drivas upp i förväg. De får verkligen inte för varmt och behöver inte heller vattnas stup i kvarten. Omgången på bilden är den som jag sådde (här) förra veckan och först idag vattnade jag dem efter sådd. 

De lite längre hunna rotselleri, pensé och purjolök vattnar jag nästan ännu mer sällan. Vi kan säga att jag förbereder dem för en varm och torr sommar ifall vi råkar få en sån.

Det är det här som händer när förhållandet mellan värme och ljus är som det ska. Växterna trivs och behöver inte daltas med.

 

och vet du vad! Jag lovade en beginners guide to grönsaker, så den ska jag försöka knåpa ihop nu i dagarna!


I år sår jag: KÅL

Skrivet av Sandra Neuman 28.02.2019

Taggar:

Det pratas väldigt mycket om sådder nu, både på bloggar och på alla trädgårdsgrupper. I mitt huvud är det stundvis väldigt intensivt också men inte så där hysteriskt som det brukar kunna vara (thank you mindfulness!). Jag ska så, men jag brukar föredra att invänta mildare väder för att kunna vara ute utan att förfrysa fingrarna.

 

Här är texten om det första jag sådde utomhus i år: Spenat och sommarblommor

Jag har betat av ett par sommarblommor redan, men vad mer planerar jag att så? Du som vill veta läser vidare, ni andra kan blunda.

 

I år tänkte jag försöka mig på kål igen. Det är en sån där grönsak som jag inte har orkat med varje år i och med de envisa skadedjuren (kålmal, kålfjäril och deras larver) som så gärna vill vara med och äta av skörden. Fiberduk hjälper jättebra mot dessa skråttar men då ska man inte ha en katt som tycker om att hoppa upp på dukarna. Varje år är det likadant, Nelson förstör fiberdukarna en efter en. Nu har jag investerat i ett mer hållbart alternativ för att orka testa igen -kålnät!

 IMG 2564IMG 2576

Vår frys har varit fylld med GRÖNKÅL, men vi har hittat så många användningsområden att vi nu i månadsskiftet februari-mars bara kan tillreda en maträtt till. Det säger en hel del om att vi inte kan odla för mycket grönkål iallafall. Och den är tacksam att odla eftersom det kommer ganska mycket av bara ett par plantor.

De sorter jag fastnat för är 'half tall' och 'dwarf green curled' och i år har jag också 'scarlet curled' som är lila.

 

 

SN blomsterkål vinter

BLOMSTERKÅL odlade jag första gången förra året och upptäckte nu i vinter att den var jättegod att gå och plocka i sig direkt från plantorna. I år tänker jag odla ännu mera av den, och inte bara i växthuset utan också på friland.

Sorter: 'Kalettes garden mix' och 'autumn star'

 

 

 

En rotsak som min fammo och faffa alltid hade som råkost åt oss när vi var små är KÅLRABBI. Den går också att ugnsrosta, steka och sätta i soppor... Men det visste jag inte när vår lärare i frilandsodling (under studietiden i Vasa) en gång frågade mig vad man ska använda den till -Vi hade bara ätit den rå.

'Delikatess weisser' och 'Wiener blå' (lila) är de jag testat.

 

 

 

KÅLROT har jag aldrig testat förut, men jag tycker det är en väldigt god rotsak att använda i rotmos, soppor, stekt, ugnsrostad och förstås också som råkost. 

Sorten jag ska testa i år heter 'best of all', så vi får väl se!

 

IMG 2574Svedjerova

 

Också ROVA hade min fammo och faffa väldigt mycket av och är lite av en nostalgi-gröda för mig. Svedjerovor har jag odlat tidigare och de är också väldigt goda, men jag letar fortfarande efter den där rätta sorten för mitt smaksinne.

I år ska jag testa sorten 'Goldana'. Svedjerovan jag odlat heter 'Enon kanta'.

 

IMG 2571IMG 2568

Visste du att RÄDISA tillhör samma familj (Brassicaceae) som kål? Därför listar jag den här tillsammans med alla de klassiska kålarna. Rädisor vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till. De kan vara så sjukt starka om man inte vattnar dem tillräckligt, och ingen i det här huset vill riktigt äta dem som de är. Men sedan upptäckte vi att de är fenomenalt goda att ugnsrosta!

De sorter jag har i lagret är 'Easter egg', 'Cherry belle', 'Diana' och 'Pink beauty'. Det är bara 'cherry belle' jag har odlat tidigare.

 

IMG 2569

 

En relativt ny favorit för mig är TATSOI och PAK CHOI. Det började med att jag köpte en salldspåse på reko innehållande en kruka pak choi. De tål lite frost så därför är de särskilt bra att plantera ut i växthus tidigt på året.

'Summer breeze', 'Joi choi' och 'green fortune' är pak choi-sorterna jag har testat på. Tatsoi-sorten heter inget särskilt.

 

KINAKÅL är ju gott, så då tänker jag att det är värt att testa! Jag har inte odlat den förr, så det blir spännande att se hur det går.

Sort: 'Wong bok'

 

SPETSKÅL är lite knepigt tycker jag, eller så är det bara som det verkar med alla de här skadedjuren. Men i år ska jag banne mig odla fram några spetskål för att se om det faktiskt är så mycket godare  än köpta huvudkål, som det sägs.

De jag ska odla är 'Express' och 'Early Jersey Wakefield'

 

IMG 2575

 

Avslutningsvis önskar väl alla sig ett eget hav av egna BROCCOLI och BLOMKÅL? Det ska jag försöka mig på i år. Blomkål har jag lyckats bra med hela två gånger tidigare och broccoli har jag haft en sprouting-variant av. 

I år blir det Blomkål 'snowball', Broccolo 'Romanesco', Broccoli 'Waltham' och Broccoli 'italian green sprouting'

 

Den här serien där jag presenterar vad jag ska så i år kommer jag sätta under taggen GRÖN19 för att jag själv enklare ska hitta inläggen igen.


5 februari

Skrivet av Sandra Neuman 05.02.2019

B651C064 0F25 4716 8549 CCACDA442253 

Äntligen kom jag mig för att så de växter som behöver sås nu för att hinna. Purjon är redan en bra bit på väg, och nu är också rotselleri och pensé i jorden.


Det döda växthuset

Skrivet av Sandra Neuman 22.01.2019 | 1 kommentar(er)

SN vinter vattentorn växthus fågelbord

 

Att vattentornet i Nykarleby är ett av de mest fotograferade motiven är lätt att förstå. Det gör sig bra i alla slags väderfenomen och ger en höjd till annars ganska trista landskapsfoton. På det här fotot syns det hur kallt det är och att solen nästan misslyckas att tränga sig genom molnen. Men det blir en bra effekt till vattentornet!

 

Det är en riktigt kall period, det har du knappast missat. Två dagar i rad har vi haft -20°C på morgonen. Bilen hackar så där lagom när man kör genom staden för att lämna barn 2 på sitt dagis, alla fyra katterna föredrar att ligga inomhus istället för att springa ute och när jag går till jobbet blir glasögonen alldeles immiga. Ja precis så där som det är när det är kallt.


SN Kål vinterSN vinter vaxthus kollage 

 

Växthuset som annars är förknippat med värme och frodiga växter levererar inget annat än dött, kallt och trista tankar. Ja våren känns mycket långt borta trots att den är så nära nu.

 

...men det är inte alls så dött i växthuset fast det ser så ut. Allt det här på de tre grönare bilderna ovan går att äta fast det är fruset (Också det på den andra bilden men det skriver jag om lite längre ner). Vintersallat, mangold och vinterportlak. Det smakar kanske inte som på sommaren, men den gröna smaken som ett litet blad ger är ganska hoppingivande och boostande för själen.

Med lite tur övervintrar de också och börjar växa supertidigt i vår. Vinterportlaken lär vara en sån som sätter igång att växa bara det blir lite ljusare. Inte ens särskilt varmt behöver den ha bara det är ljust.

 

Det som är ätbart OCH vackert är däremot grönkålen och blomsterkålen!

 

SN kål vinter närbildSN Kål vinterSN kål vinterSN kål vinterSN blomsterkål vinterSN blomsterkål vinter

 

Blomsterkål som jag inte ens visste att jag hade lyckats med förrän nu i vinter när jag av misstag tittade närmare på stammen och såg de små fina bladrosetterna. Idag var de alldeles för djupfrysta och gick bara sönder när jag försökte plocka dem, men för någon vecka sedan när det ännu var mildväder gick de väldigt bra att plocka bort och njuta av som sådan.

 

Jag ska definitivt odla mer blomsterkål det här året. Bladen går att använda som grönkålsblad (alltså till allt) så bladrosetterna är en riktigt lyxig bonus. De jämförs med brysselkål (till växtsättet) men så smakar de inget som ens liknar brysselkål utan mer som en söt och mild grönkål.

 

Visst är det väl häftigt att det går att ha kvar grönsaker i sin trädgård ännu ett år efter sådd, bara man vet vad som funkar.


Min vintersquash på bordet i januari

Skrivet av Sandra Neuman 21.01.2019

Vi har ätit den sista vintersquashen (som är typ samma som pumpa bara att det låter lite godare med vintersquash) och jag känner starkt att jag vill odla mera sådana kommande säsong. Jag vill lagra upp så att vi kan njuta av den milda smaken fast varje helg under vinterhalvåret. Det smakar bra att äta sin egenodlade mat också på vintern. Ja det smakar SÅ bra att jag sätter ugnsbakad pumpa på prispallen som årets godaste!

SN squash 1

Överst: Sommarsquash. Den växer mer som en buske medan vintersquash bildar långa rankor.

Under:Vintersquash. Jag minns tyvärr inte vad det här är för sorts vintersquash. Eventuellt 'Blue kuri' eller någon jag köpte på garden flora.

 

Problemet för mig har varit att jag inte vetat vad jag ska göra med en vintersquash. Man kan googla, men det tar ändå tid och energi att lära sig hushålla med en ny grönsak på det sättet. Sist och slutligen var det inte värre än att skala, skära och tänka på hur man gör med en batat.

Jag har testat på att både göra ugnsrostad pumpa och använda i frestelse/gratäng. I det senare smakar det som vilken potatis eller batat som helst och det känns nästan nervärderande för en så fin (egenodlad) grönsak. Men WOW så god den är i ugnen! Och dessutom är det få kolhydrater och lågt GI-värde i pumpa.

 

PS. Pumpa är superlätt att odla!

 

IMG 1008SN matTill vänster: Pumpa i ugn
Till höger: En slags gratäng/frestelse/ugnsomelett

 

RECEPT: Pumpa i ugn (lätt!)

Skala och skär en pumpa/Vintersquash i klyftor eller skivor (tillredningstiden kan justeras beroende på tjockleken)

Ringla rikligt med olivolja på pumpan och krydda med rosmarin (VIKTIG DETALJ!), svartpeppar och salt. Pressa ett par vitlöksklyftor på och tillsätt oskalade vitlöksklyftor i formen som en bonus. 

Man kan också sätta halverade körsbärstomater och lökringar med om man tycker att man vill.

Sättt i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Känn med en gaffel om pumpan är mjuk, annars ha den lite längre i ugn. 

Serveras med vad som helst! Vi körde på köttbullar ikväll, men det är faktiskt så gott att det går att äta utan något till.


Det började med ett frö

Skrivet av Sandra Neuman 15.01.2019

Hur kommer det sig egentligen att jag har mitt intresse för odling? Den frågan har jag fått många gånger och den är alltid lika svår att besvara. Men jag har min teori.

När jag var liten hade mina farföräldrar ett jättestort grönsaksland bakom huset. Vi pratar 300 kvm med alla tänkbara grödor bara för eget hushåll. Min fammo har varit hushållslärare i högstadiet och min faffa kunde mycket om jordbruk och natur. Grönsakslandet var välskött och frodigt tack vare  faffas pedantiska ogräsrensning, tålamod och kunskap.

 

IMG 0644Min första egna köksträdgård. Väldigt litet och enkelt.

 

SN faffa

IMG 0642Det är så här jag minns min faffa. Med baskern på snedd och med ett verktyg eller kameran i handen. På nedre bilden kärlekstallen som finns vid huset de byggde.

 

Det här grönsakslandet tror jag att är ett viktigt frö som har växt till det intresse jag har idag. Jag och mina bröder har fritt fått äta direkt ur landet och har dessutom serverats hemlagad husmanskost med de samma grönsakerna. Att fammo är lärare är också av betydelse. Det blev en vana för oss att kunna identifiera grönsakerna, dofterna och vilket kött som serverades till. Vi visste vilka ärter som skulle spritas och vilka ärter som var de vi kunde äta hela skidan av.

Problemet med att ha blivit bortskämd med råkost på det här sättet är att det tog ganska länge för mig innan jag lärde mig att tycka om varma grönsaker. Rova, Kålrot, Kålrabbi, Ärter, Morötter. Allt det där har jag alltid tyckt bättre om som de är och inte tillagade. När jag studerade till trädgårdsmästare frågade läraren i frilandsodling vad man använder kålrabbi till. Då visste jag inget annat än att den är jättegod att äta som råkost. Nu vet jag att den är supergod att använda i soppor eller ugnsbaka.

Ja ni vet hur det är med den kunskap man får så länge man är barn. Den finns kvar. Nu gäller det bara för mig att få mina barn lika intresserade och föra vidare vikten av att kunna odla egen mat.


2018 -SEPTEMBER, OKTOBER

Skrivet av Sandra Neuman 13.01.2019

Taggar:

Nu är det dags att avsluta den här årsresumén från 2018. För mig har det varit roligt att titta tillbaka, och kanske du också har fått en boost så här inför det nya odlingsåret? Nu kör vi höstmånaderna.

SEPTEMBER

 

sept1

Vi börjar med lite bröllopsbinderier från när jag fick binda två helt olika buketter samma helg. OBS, inlägget inkluderar en slags vlogg.

 

sept 2sept 3

En ledig morgon gick jag ut och njöt av morgonsolen i köksträdgården. Sedan grannen flyttade "hem" och röjde ordentligt kommer solens första strålar rakt in på vår gård. Både morgonsol och kvällssol, hur fantastiskt är inte det! En annan dag gjorde jag en feel good-film från trädgården.

Mera vloggar! När det är dags att börja tänka på tulpanlökar söker jag mig till min kompis Sandras trädgårdsbutik Garden Flora i Bennäs. Egentligen skulle jag väl hämta min man från tåget, men det är liksom på vägen.

 

sept 4Hösten 2018 kanske vi kan minnas som det där extrema äppelåret. Träden dignade med frukt och om de inte knäcktes av tyngden, så hann frukten ruttna bort. Jag tipsade om att torka äpplen.

 

sept 5sept 6

Sommarblommorna gav allt! och för att fler ska lyckas skrev jag ner ett par tips.

 

sept 7Inte bara äppelträden gav frukt. Vårt ena päronträd gav oss en mängd fina små päron som smakade precis som de man köper i butiken, bara en modell mindre.

 

sept 8sept 9sept10sept 11

Jag verkar överlag ha fotat väldigt mycket samtidigt som jag njutit av allt det gröna i september, till och med den dagen när den första frosten kom.

 

sept 12

Men före frosten hann jag förstås skörda allt som skördas skulle! Har du sett en sån baddare till rödbeta jag fick plocka upp, så går det när man ger sina grönsaker guldvatten.

 

sept 13sept 14

Att odla vitlök har blivit en sån självklart för mig. Det är enkelt och också väldigt praktiskt att den ska sättas i jorden under den årstiden när det inte är jättemycket annat att göra. Varje år är det lika roligt när sättlökarna anländer. Att sätta ner dem sedan är en upplevelse i sig.

 

okt1okt2

i OKTOBER hade jag bara det sista trädgårdsfixet att göra innan min vinterpaus inleddes och jag övergick till att blogga om grönväxter och lite annat.

 

Här kan du läsa hela serien om mitt trädgårdsår 2018

Januari, februari, mars och april

Maj

Juni

Juli

Augusti

September och oktober (det här inlägget)

...och under taggen årsresumé