Lagombackan sevendays header 2

One villa to rule them all

Skrivet av Sandra Neuman 02.05.2016 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Det här är vår släktklenod. Diamanten vi alla värnar om. Den gamla byaskolan där min moffa gick när han var liten. Finns det hjärterum så finns det stjärterum -för minst 20 st.

 

I en träeka på sjön rodde en man som liknade fyrvaktarn i mumin omkring. Samma man satt och pimplade på isen i vintras.

 

Det skulle inte ha kunnat vara bättre villa-väder än det vi hade igår på 1:a maj. Jag är så glad över att vi bestämde oss för en villadag mellan alla trädgårdsdagar vi haft. Och så lugnt, tyst och fridfullt det var i Kalapää igår! Man hörde bara fågelsång, en symfoni av oräkneliga fåglar, grodornas parningsläte och svaga vindpustar från skogen. Ofta är vi ett större gäng som vistas på villan (eftersom hela släkten har tillgång till den), men den här dagen var det bara vi fyra i vår familj, och min bror. 

Vi hade inget egentligt mål med dagen förutom att grilla korv och dricka kaffe. Det var precis vad jag behövde, lite ren Vörå-luft, fågelsången och lyckliga barn med spring i benen.

 

 

 

Kalapää, byn som ligger vid en sjö (eller ett träsk om man ska tro namnet, Kalapää träsk, 10 km från Norvalla i Vörå. Det finns strax över 10 bostäder, men bara 4 av husen är bosatta året runt. Här har jag bott alla somrar sedan jag blev född, kanske inte alltid fysiskt, men mitt hjärta har alltid funnits här under sommarmånaderna.

Leon såg mest fram mot att få meta. Tyvärr befann sig abborrarna i söderändan och flötet gungade inte ens till en enda gång. Bryggan är alldeles ny för året! Den gamla (som verkligen hade många år på nacken) var direkt livsfarlig med sina breda mellanrum mellan bräderna, så en ny var mycket nödvändig. Nu har vi en flytbrygga med bänkar på båda sidorna. Än så länge är den bara fäst med rep för att inte flyta iväg, som en flotte ungefär, så att sitta på bänkarna och meta var som rena rama terapeutiska stunden. Sinnet blev nästan omstartat.

 

Ja se där var hon då med sitt gamla bambumetspö som blivit inropat i en mixad låda på en auktion.

Min bror Filip fick övervaka lillgrabben.

 

Vi bor i växtzon 4 medan Vörå finns i zon 3, därför är det som att resa framåt i tiden att komma till villan. Gräset är grönare, knoppar större och så är det aningen varmare också. Jag tog med mig sticklingar av vårt villa-äppelträd för att få det inympat på ett annat äppelträd, men vi får se om det lyckas när knopparna är så stora som de är.

 

 

Alla fick batterierna ordentligt laddade för den kommande morsdagsveckan.

Kommentarer

 • Kitty 02/05/2016 11:58pm (4 år sen)

  Vilket härligt ställe!
  Ja få se hur det går med ymparna... ;)
  /Kitty

 • Mikaela 03/05/2016 7:52am (4 år sen)

  Vilka fina bilder! Det är verkligen ett alldeles speciellt ställe Kalapää. Jag brukar tycka att kroppen riktigt slappnar av då jag närmar mig byn. Hälsningar från Agnes barnbarn :)

  • Sandra Neuman 03/05/2016 10:54am (4 år sen)

   Ja så är det definitivt! :D Här om någonstans finns lugnet, det trots att det nästan är frågan om arbetsläger hos oss ibland ;) Men då är det tur att barnen behöver någon som håller dem under uppsikt så slipper man undan en stund.

 • Petra 03/05/2016 8:14am (4 år sen)

  Förståår att du trivs!!! ?/ Petra

  • Sandra Neuman 03/05/2016 10:52am (4 år sen)

   Ja att jag gör! :D

 • Malena 03/05/2016 9:09pm (4 år sen)

  Hej! En liten fråga: jag skulle behöva något som kan växa uppför en ca 1,5 m hög mur/staket. Lite som för att täcka över det. Det är morgonsol på stället, men sen rätt så skuggigt resten av dagen. Rätt så hög plats, så det blir inte geggigt eller blött där. Vad kunde vi satsa på? Enda jag kommer på är vildvin. Ver inte ens om det trivs där.... ?

  • Sandra Neuman 03/05/2016 9:29pm (4 år sen)

   Humle? Jag vet faktiskt inte vad som trivs på sådana ställen, förutom humle då. Jag har såna som inte får kottar och drar till sig flugor, så då är de inte störande att ha. :) Kom och hämta något skott om du vill ha. :)

Skriv en kommentar