Lagombackan sevendays header 2

Parkens förvandling på fem år

Skrivet av Sandra Neuman 20.02.2016 | 7 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Ni ska såklart få en fortsättningden här historien också. Det finns å otroligt mycket jag skulle kunna skriva om resan från att odla gräsmatta till att ha en liten park och ett hav av odlingslådor med grönsaker i, så det finns inget annat alternativ än att dela upp i lite kortare kapitel för att ni ska orka läsa, och jag ska orka leta fram bilder. Jag försvinner dessutom så lätt in i det förflutna när jag tittar på bilder.

 

Här har vi hur det såg ut under 2011. Enkelt, mycket gräs, och ganska jättetråkigt.

2012

Det var väl kanske på 2012 som det började hända något. Då gick vi hastigt från det här här ovanför till det här:

 

...Och då var jag ändå ganska gravid hela sista delen av det året och födde en stor pojke i januari.

 

2013
Konstigt nog hann det hända en hel del året därefter också, fastän vi hade en halvårs-gammal liten pojke som skulle hänga med överallt. Jag måste ändå ha varit tillräckligt nöjd över vad vi hade åstadkommit hittills eftersom vi hade vår första "öppen trädgård" den sommaren.

Vi började med att bygga ett tak över terrassen så att vi skulle ha något skyddat område att fly till med babyn under de allra soligaste dagarna.

En del perenner har jag också lyckats få ner i marken, och staketet mot väster har rivits ner för att ersättas. Det syns på något vis att jag har en tydlig plan på att det ska grönska -och mycket!

I den här rabatten är en liten damm integrerad. Tro det eller ej, men det är faktiskt en sån där väldigt ful plastbytta som vi lyckades få täckt med sten så att den inte syns.

 

Gräsmattan krymper i stadig takt, och ja, jag tror att jag är ganska nöjd med vartåt det hela barkar.

 

2014

Då var jag gravid igen direkt från början av året. Jag såg trädgårdssäsongen fladdra iväg och ingenting skulle bli gjort. Men så fel jag hade. Ända fram till sommardagarna jobbade jag på nästan som alla tidigare vårar, byggde en ny rabatt (med min mans hjälp eftersom det handlade om stora stenar) och lade en stengång genom rabatten.

 

Vi fick ett nytt staket för att förhindra en liten pojke att rymma alltför ofta.

 

Och naturligtvis, som de småbarnsföräldrar vi då var, grävde vi en ordentligt bred grusgång från trappan till uthuset (där skuggan finns) så att vi lätt kan köra barnvagnen dit under middagsluren.

Så i september kom vårt andra barn till världen, och trädgården fick lämna åt sitt öde för säsongen. Milea fick inte komma hem från barnintensiven i Vasa förrän hon var 2 veckor, och skulle sedan ett halvt år framåt äta betablockerare för att förebygga risken för en till rytmstörning.

 

2015

Alltså senaste år gjorde vi nästan ingenting åt det här området. Egentligen lät vi det bara växa, delade någon perenn och möblerade om lite, men inga stora förändringar.

 

Avslutningsvis. Det är alltså det här (augusti 2015):

Från det här. (augusti 2010)

 

Området ni nu har fått se förvandlingen av, är alltså det här mellan huset och uthuset.

Kommentarer

 • Kitty 20/02/2016 1:06am (5 år sen)

  Hos er har det verkligen hänt mycket på 5 år! Ska bli intressant att se de andra delarna... För jag vet hur mycket det har hänt där med... :)
  /Kitty

  • Sandra Neuman 20/02/2016 10:25am (5 år sen)

   Jag lovar att det har hänt mycket vid köksträdgården också! ^^

 • Josefine 20/02/2016 9:12am (5 år sen)

  Flitigt jobbat! Men vad hände med den vackra vita grinden från gamla staketet....?

  • Sandra Neuman 20/02/2016 10:26am (5 år sen)

   Den blev nog bortslängd. Jag tror det var så att den inte var i så bra skick, och höll på att ruttna bort, så den gick inte ens att restaurera på ett snyggt och enkelt sätt. Men lugn, den var inte särskilt gammal och antik, så det kändes ingenstans att slänga den ^^

 • Milla 20/02/2016 11:26am (5 år sen)

  Wow, vilken skillnad! Ni har verkligen legat i. Hoppas få se er trädgård med egna ögon någon gång, för det där är precis my kind of trädgård och något i den stilen skulle jag vilja göra med vår trädgård också men tycker det är så svårt att få till det... Så lite real life inspiration är aldrig fel!

  • Sandra Neuman 20/02/2016 2:53pm (5 år sen)

   Jag brukar ha öppen trädgård 2 gånger per år, men om man har vägarna förbi är man nog välkommen då också. :)

 • Barfota i mossan 20/02/2016 4:51pm (5 år sen)

  Väldans vad snyggt det blev och bra jobbat med stor mage och allt. Ska bli spännande att se resten :-) /Katarina

  • Sandra Neuman 20/02/2016 7:35pm (5 år sen)

   Tack ska du ha! :D Roligt att du gillar! Ja resten kommer snart också ^^

 • Ulrika Fellman 21/02/2016 11:27am (5 år sen)

  Vilken härlig trädgård ni har! Jag blev lite nyfiken på sista bilden, är det hela er tomt som är utritad och vad finns isåfall på resten av den?! :)

  • Sandra Neuman 21/02/2016 11:40am (5 år sen)

   Jepp, det är hela vår tomt, alla våra 1072 kvadratmeter. Den delen som sträcker sig över halva tomten är faktiskt köksträdgård, hönshage och ett ännu outnyttjat område. Jag kan rita ut det på bilden och publicera i ett nytt inlägg (det har varit tanken men jag har inte kommit så långt ;) ).

 • Tanja 21/02/2016 6:07pm (5 år sen)

  Alltså wow, gillar verkligen hur lummigt och fint ni fått det. Något såntdär vill jag också ha, men vår tomt e 8000 m2 så detdär mysiga är liiite svårt att få till. Men det e ju kul att ha utrymmet att fixa och prova på allt jag vill, och mannen snickrar och fixar ganska snällt efter mina planer.

  • Sandra Neuman 21/02/2016 9:19pm (5 år sen)

   Ja ni får bygga många spaljeér och någon pergola så är det lättare att få det lummigt ^^ Och en paraplyalm (som nog syns på någon bild), är ganska stor redan när man köper dem och de ger bra lummighet fort har jag tyckt!

 • Jord under naglarna 26/02/2016 11:46am (5 år sen)

  Ja, det har verkligen blivit skillnad på några få år! Ser framemot att se mera av din mysiga trädgård.

  • Sandra Neuman 26/02/2016 12:14pm (5 år sen)

   Det kommer en fortsättning alldeles snart! :) Säkert nu i helgen skulle jag tro. Roligt att du gillar ^^

Skriv en kommentar