torsdag 14 december 2017 - 10:07

Hur avstressar du?

Kan vi prata lite om stresshantering? Jag är, som kanske många av er redan vet, väldigt superöverhyperkänslig för stress i stor mängd. Det är så man kan bli om man har varit utbränd och då är det viktigt att respektera sig själv för det och inte tro att man är superwoman som klarar av att jobba på i 130 24/7 och 6 dagar i veckan. Jag tänker inte hamna där nere i depressionsgropen igen, så jag respekterar min ork och har en lugn och skön förmiddag idag.

JPEG bild FB79A866C967 1

JPEG bild 7499206040CC 1

Det här är min lediga-lugna-förmiddags-frukost (som fortfarande pågår efter 1,5 timmar vid köksbordet) och på det ett försök till kardemummakryddat kaffe, men där gjorde jag en miss och tillsatte grädde (tänkte kardemummalatte!) trots att jag inte alls är särskilt förtjust i annat än svart kaffe. Hur tänkte jag där? Müslin är min mommos blandning av frön och kokos som rostas tillsammans med kanel och som ger en bra smak till en annars tråkig turkisk yoghurt.

Men stresshantering ja. Julen är en ganska busy tid när man jobbar i blomaffär och det kan bli några timmar mer för att hinna göra allt på ens to-do-lista och samtidigt lyckas hålla allt i skick (den som trodde att jobbet som florist är en glansbild där man bara binder buketter tror helt fel). Idag fick jag helt enkelt ge mig själv lite egentid för att orka med stressen. Daniel körde barnen till dagis och jag ringde återbud till diabetesmottagningen (sekreteraren har själv varit i blombranchen så jag fick god förståelse för mitt återbud). Nu har jag istället suttit och utövat min anti-stressysselsättning.

Någon kanske stickar, pysslar, läser eller tränar för att varva ner huvudet.
Jag spelar spindelharpan.

JPEG bild F8E907842FE7 10JPEG bild F8E907842FE7 11

Sudoku har lite samma effekt på mig, men där kan jag inte riktigt pausa utan att sedan tappa fokus,  därför har jag fastnat för spindelharpan på ipaden. Jag behöver inte ta till någon svårare nivå, huvudsaken är att jag klarar ut varje spel, går det inte på första försöket så backar jag och tar samma spel på nytt. Det för med sig något sorts lugn att plock de där korten i rätt ordning. Huvudet kopplas nästan bort från systemet och får vila ett par minuter.

Nu vill jag förstås gärna veta hur du kopplar bort så där riktigt på riktigt? 

Den gula bilden här ovanför tyckte jag var så jättebra att jag var tvungen att screenshotta den när den svishade förbi i mitt instagramflöde. Det där är mina nya ledord i livet.

lördag 8 juli 2017 - 23:21

Semestermode*

JPEG image A1EC35C3C607 1

Den är här. Den är äntligen här och i femton dagar framåt ska jag bara njuta av att få vara hemma och inte betjäna en endaste kund... eller, vänta nu. Jag är ju en mamma till två små vildingar som också har semester. Mammor har aldrig semester. Vi hade iallafall ett gäng med visioner för de här två semesterveckorna. Förutom att baka och ställa till ett hejdundrande 30-årsfirande, hade vi fantiserat om en minisemester till någon stugby, villaliv och lata dagar.

...Sedan bokade jag in ett journalistbesök, en optikertid, en dag i vasa, en kväll vid missionsloppis, två kalas, en släktträff och så behöver bilen besiktigas. Ja kanske det var allt, fast alldeles tillräckligt.

Vi började bra iallafall med en kväll i Vexala. Imorgon tänkte jag baka mandeldrömmar och plantera buskar.

 

*Alltså inte mode som i kläder, för då skulle ni bara dimpa av stolen. Semestermode som i ett läge.

lördag 18 juni 2016 - 18:53

Blixtbestyr

Det utlovade åskvädret smög sig allt närmare. Till en början trodde vi att vi igen skulle gå miste om det, och att vi borde köpa oss ett litet hus i Kovjoki för att få uppleva någon åska alls. Men den här gången hade vi turen på vår sida och såg hur de mörka molnen nästan omringade oss från alla håll.

Jag har varit livrädd för åska och blivit nervös av allt som så mycket som påminnt om ett åskmuller. På något mirakulöst sätt försvann de rädslorna i samband med att jag var utbränd och blev uppstressad över precis allt. Kanske slog det över så att det helt gick om. Inte vet jag, men numera är åskmullret inte alls stressande, utan bara mysigt.

 

IMG 0262

IMG 0263

Jag städade hönshuset när det började mullra i fjärran och hann precis få färdigt tills regnet började störta ner igen. Att städa hönshuset kräver egentligen inget superbra väder, men det underlättar definitivt om man inte behöver köra iväg en fullastad skottkärra till komposten i ösregn.

Så länge åskan bara hörs som ett muller är det mysigt att sitta på terrassen och lyssna. Men när det börjar blixtra tycker jag att det är dags att gå inomhus och bygga lego istället. Eller läsa en bok, tidning eller titta i fotoböcker.

 

Vad brukar ni göra när det åskar? Inte simma väl?

blixt MediumFotot är från juli 2010 när vi bodde i lägenhet och hade utsikt över hela himlen -mot Kovjoki.

 

Fotnot. När det åskar i Nykarleby så är det mer eller mindre alltid i Kovjoki eller över Högbackan. Aldrig över centrum.

torsdag 2 juni 2016 - 18:40

Läge för isglass

Det är väldigt bisig tid just nu med alla studentrosor som ska putsas, snittas och avtaggas (av erfarenhet vet jag hur fuktansvärt sjukt det tar att få en tagg i fingret, så med det i åtanke vill jag inte orsaka skada åt studenterna heller). Så ska korten skrivas, rosorna ska packas och sorteras och många moment däremellan.

 

IMG 0180

IMG 0181

IMG 0182

Men just idag är jag ledig! ...och haft städdag utomhus. Hönshuset behövde cleanas så att alla flugor skulle börja vantrivas. För tillfället trivs de alldeles för bra och surrar hejvilt omkring.
Lagom tills Milli somnade i sin vagn kom två damer susande i värsta glidarbilen. Det var Anne och Maria från nättidningen existens som kom för att få en intervju. Ni får helt enkelt hålla utkik när det dyker upp en trädgårdsnörd-artikel där.

För övrigt har vi mest bara chillat, ätit yoghurtglass, läst böcker och pimpat terrassen. Ganska okej som avbrott i jobbveckan. 

 

IMG 0185Alltså den här bilden bjuder jag på. Jag tog den bara för att försöka locka hit en vän på kaffe.

 

IMG 0184

IMG 0186

Yoghurtglass är världsbäst i värmen... förutom att de smälter så hiskeligt snabbt. 

måndag 30 maj 2016 - 13:12

Visste ni...?

Visste ni att jag är expert på att hitta flerklövrar? Inte bara fyrklövrar utan också fem- sex- och till och med sjuklövrar hittar jag. Just like that! 

Den här tuvan har nog något genetiskt fel för den svämmar över av flerklövrar. Jag funderar på om jag kanske borde gräva upp den och plantera den i en kruka eller något för att bevara den. Dessutom är det ju inne med klöver och oxalis (som liknar klöver), så en fyrklöverkruka kanske vore något!

lördag 14 maj 2016 - 22:36

Från ESC-soffan

Också jag sitter bänkad i soffan och tittar på #esc ikväll. För en gångs skull har jag följt med båda semifinalerna och till och med lyssnat på esc-listan på spotify i jobbet. Kanske är det också därför jag tycker att det är ovanligt många bra låtar i år. Men åtminstone ett land saknar jag; Grekland. Inte för att låten handlar om flyktingkrisen. Inte för att det är synd om dem. Utan för att "Utopian land" är den som fastnat mellan mina öron.

Nu i den pågående finalen finns det ändå gott om bra låtar. Nederländerna, Azerbadzjan, Israel, Sverige, Kroatien, Ryssland och Österrike... Vid närmare eftertanke kan det hända att det vore enklare att räkna upp de länder vars låt inte föll mig i smaken.
Sedan den eviga frågan. Vem tror jag att vinner? Och vem vill jag att ska vinna? Jag tror att Ryssland kammar hem allt, men skulle kanske hellre vilja att Nederländerna vann. Eller Kroatien.

 

Här är mitt esc-snacks. Vaniljglass i ett hav av rabarber- och bärkräm på fjolårets skörd. Ni ser att krämen inte ens hann svalna innan finalen började. Men vad är väl bättre än smält glass. 

 

Nå, vem VILL ni att ska vinna?

 

Edit: Ukraina!!? What??? Jag råkade somna efter att alla länder sjungit, och vaknade först när vinnaren sjöng sin låt igen. Då hade jag ingen aning om vilket land det var och att den låten ens varit med. Det säger en del om vad jag tycker om den intetsägande låten. Och stackars Kroatien som kom så i botten trots störst klänning.

Taggar:

Kategorier:

°Relax

Skriv en kommentar 1

onsdag 4 maj 2016 - 10:00

Iskaffe <3

Gårdagens iskaffe. Eftermiddagens dos tillsammans med en bok om självhushållning, och kvällsglaset i kvällssolen vid köksträdgården. Iskaffe är en fantastisk uppfinning, och så här gör jag.

 

LAGOMBACKANS ISKAFFE

   • Ta fram ett stort glas.
   • Mät upp den mängd snabbkaffe* som du tror att passar dig. Jag tar alltid 3 teskedar så det blir    ordentligt starkt.
   • sätt i en skvätt iskallt vatten och rör om med en liten visp, en gaffel eller om du har en                mjölkskummare, med den. Helst ska det bli ett tjockt lager skum på ytan.
   • Fyll på med iskallt vatten.
   • Lägg i en skvätt grädde eller mjölk.
   • Plocka fram isbitar ur frysen. Det ultimata är en isbit av kaffe och två på vatten (så blir det inte    blaskigt om man inte häller i sig allt på en gång).
   • Ta ett färggrannt sugrör för bästa feelis.
   • Njut!

 

*Det är dessutom skillnad på snabbkaffe och snabbkaffe. Nescafé orginal är ett säkert kort, men också kulta katriinas är tillräckligt starkt för att klara mitt smaksinne. Gevalia är för svagt för mig. Något annat har jag inte vågat pröva ännu. Men är du osäker, välj nescafé orginal.

fredag 11 april 2014 - 19:39

Sköna april

Vi ropar alltid in våra två katter till natten, men ikväll vill de inte riktigt komma hem. Men jag förstår dem helt och hållet... Det har slutat blåsa och är någon plusgrad, så det är ett väldigt skönt väder att vistas i. Till och med jag som brukar vara så frusen av mig på kvällen stod kvar en stund och njöt av luften. Jag hoppas innerligt att det är soligt, ljummet och inte så blåsigt imorgon så man kan vara ute hela dagen. Abstinensen börjar växa!

20140411-223757.jpg

fredag 16 augusti 2013 - 20:44

Fredagsmys?20130816-192308.jpg Jag sitter på verandan i kvällssolen och funderar över nästa drag. Men så är det ganska skönt att bara sitta också. Vet ni, om det är sånt här väder på måndag så är det på kvällen ni ska komma hut. Kvällsljuset gör något så fantastiskt med trädgården!! ............. Vet ni vad jag sist och slutligen gjorde av denna fredagskväll?! Vi fick Stina och Mariapå kaffe, gick en sväng i trädgården och efter det gick jag in. Inget trädgårdsarbete ikväll inte... Det blev ghost whisperer istället, flera avsnitt till och med. Ingen brådska här inte... Fastän det bara är två hela dagar innan öppen trädgård!!