söndag 16 september 2018 - 23:01

Festhelg

Ibland kommer de mer speciella helgerna som en slags guldkant bland alla de där vanliga veckosluten. Om det kan bli mer fartfyllt än så här vet jag faktiskt inte.

På fredag fick vi bevittna min mamma och hennes sambo ingick äktenskap. Själva vigselceremonin tog inte många minuter, men istället firade vi hela kvällen med kaffe, cheesecake, skumppa och grillat.

 

D7DC53E4 238A 4963 9B50 D8B16FDCE35D

13AAD352 0140 4FB6 A45F 022F7B97686D2D9FA4E9 9387 43B8 982C 116CED1051DC

B0909579 2294 40B1 BF2C 2D8DD75C83C7

 

Feststämningen fortsatte på lördag när vi firade Mileas 4-årsdag. För en gångs skull kände vi oss ganska färdiga med bakandet och städandet redan en halvtimme innan de första gästerna anlände och vi kunde båda vara med under presentöppningen. Det blir lite väl spännande när man som nybliven fyraåring står i centrum med allas blickar riktade mot de paket man förväntas öppna. Men med lite tårta i magen blev stämningen lite lättare och kalaset avslutades med legobygge i vardagsrummet.

Tårtan blev den här gången också en alternativ variant för att passa husets egna dieter. Enligt Mileas önskemål blev det en med grädde och jordgubbar, och det i kombination med mitt eget val att göra bottnarna av mandelmjöl och med mindre socker. Jag använde igen brödreceptet med sötning (länk längre ner), som tårtbotten och saftade dem lite med jordgubbssaften som rann av när jag tinade upp gubbarna.

 

IMG 6210IMG 6211IMG 6212IMG 6213

 

Idag har vi mest bara försökt ladda om inför en ny vecka. Spelat Afrikas stjärna, jobbat och lekt utomhus, haft tårtätarhjälp och badat. Men redo för en ny vecka blir vi riktigt aldrig känns det som.

 

Annat att läsa om kalas.

Recept: Gluten-, socker- och kolhydratfri tårtbotten

Recept: Vegansk chokladkaka

Tusen dieter på ett kalas -hur gör man?

Kalasångesten

Två tårtrecept till

onsdag 12 september 2018 - 13:30

9/11 är inte bara horror

7D1A2E01 D89A 46ED A4B8 636F1A939383

11 september är för mig inte främst förknippat med terrorattacken i USA längre. Tills för 4 år sedan var det nästan så att 9/11 kom emot med ett hånflin och satte håren på ända. Men så kom Milea.

För fyra år sedan, torsdagen den 11 september 2014, fick vi uppleva hur det är att vänta på vår tur in till operationssalen. Förutom min man hade vi också med oss en doula som till en början väntade utanför operationssalen. Som förväntat behövde babyn mer vård än vad som kunde ges (hela orsaken till kejsarsnittet i vecka 34 var en stressad baby) så när Daniel gick iväg med Milea, barnläkaren och sköterskorna till barnavdelningens intensivvårdsavdelning kom doulan in till mig.

DEAD8E69 9C4D 4923 88F5 E9B04A86D408BAAD891B 1FF4 4B40 A054 6C542CB38A56

 

Att ha en doula med sig i operationssalen kändes som en stor trygghet i en sådan situation som vi befann oss i. Jag var rädd. Rädd för att få panikångest, rädd för att jag inte visste vad som hände med min nyfödda dotter. Jag minns att jag bad min doula berätta något lättsamt så att jag inte skulle behöva tänka på de här sakerna eller försöka känna efter hur det känns när ens livmoder spolas och sys ihop. Jag tror också att min man kände tacksamhet över att ha en trygg person vid min sida istället för att inte behöva slitas mellan att sitta med babyn eller med mig.

I något skede påpekade någon att flickebarnet fick 9/11 som sin födelsedag, men jag kontrade med att det också är min namnsdag. I år kom jag inte ens att tänka på att det var något annat än min fina dotters 4-årsdag. All fokus på stjärnan. I helgen vankas kalas med jordgubbstårta och äppelkaka,  gäster, presenter och ballonger.

Vad jag är tacksam över, är att ha en så här fin, snäll och glad mänska som varje kväll säger "mamma jag älskar dig".

 

Här kan du läsa mer om hur jag upplever 9/11

11 september 2017

11 september 2016

 

torsdag 23 augusti 2018 - 14:00

Tusen frågor om kvällstid

Hörni, en sak jag brukar fundera över. Varför känns andra småbarnsfamiljers kvällar så långa?

Är det för att mina barn slutar dagis klockan 17 då när jag också stänger butiken efter mig och det alltid tar länge innan vi är hemma, avklädda och i bästa fall bara behöver värma maten och inte göra den från början? Vi behöver kanske också via butiken och köpa en mjölk.

Hur hinner andra med kvällskaffegäster när vi själva bara snabbt behöver få den där kaffekoppen för att överleva tjatandet om att det är tandborstdags. Ibland dricker vi kaffet på sidan om tandborstningen.

 

SN kärlekshänder

 

Hur långa är era kvällar? Hinner ni något då också? Hinner ni ha kaffegäster, ta en cykeltur eller spela sällskapsspel med varandra? Plockar ni då också i diskmaskinen direkt efter maten eller måste ni lämna kvar allt till post-nattningen?

Jag fattar inte hur vi ska börja hinna med innebandy och barnkonst för femåringen på kvällarna nu också. Var ska vi klämma in det liksom?

torsdag 23 augusti 2018 - 09:37

Jag stör mig också

Det dök upp ett datorhinder i min famn. Tur att det var ett av den lite sötare sorten iallafall. Och varm är hon också den här Skrållan.

 

F8024F0F AF74 4C14 9AA9 39AC6E1074A1

 

Har ni läst Alexandras inlägg om vad hon stör sig på? Jag fann det mycket inspirerande (och underhållande) och just idag stör jag mig på väldigt mycket jag också...

 

För det första, jag är skitförkyld och till följd av det trött, lättretad och så där som man är när näsan kliar, ögonen rinner och huvudet dunkar. Jag ska köpa ingefära idag. Om jag minns.

 

Pga förkylningen hade jag bett Daniel föra barnen till dagis så att jag kunde snooza lite. Men NEJ. Då om någon gång vaknar jag av att blodsockret kanske är lite lågt enligt libren (3.1 mmol/l) och jag måste iallafall stiga upp och mäta i fingret för att kontrollera. Det var inte lågt, bara perfekt (5.6 mmol/l).

 

SN lerkanin

 

Barnen är plötsligt väldigt noga med vilken färg deras jackor är. Milea vill absolut inte ha en svart jacka och Leon vägrar en mörkrosa. Var hittar man en begagnad icke-rosa jacka i storlek 122?

 

Trots att jag har ledig dag idag, och vädret är på myshumör så får jag inte stanna inomhus. Nej jag måste iväg till Jakobstad för besök på diabetesmottagningen och ögonbottenfotografering. Om vi ska se det positiva så var det ju lyckat att få till det på samma dag iallafall.

 

Något krånglar så att jag inte kan streama nyhetsmorgon utan att det börjar lagga. Det finns inget mer störande än laggande internet!

 

Mina glasögon är så, SÅ smutsiga.

 

Varför har gamla hus inga förvaringsutrymmen? Jag stör mig asmycket på att vi ständigt måste försöka förbättra genom att typ dra ut allt ur alla skåp och sedan plocka in i ett mer vettigt system.

 

Jag stör mig på att ingen mat som inte är spagetti med ketchup och stekta korvslantar är ätbart för fem-åringen. Ja gröt duger också. Igår tänkte jag vara snäll och tillreda pasta pomodoro som motvikt mot alla moussaka och zucchinilasagne. Men NEJ, det ska inte vara tomatsås på. Det ska vara KETCHUP.

 

söndag 5 augusti 2018 - 22:44

En klassträff att minnas. Hur gick tiden så snabbt?

Cheers på er så här den sista timmen av veckan. Jag har haft en så jätterolig helg med klassträff från högstadiet (inkluderade god mat, trevligt sällskap och roligt program). Det känns konstigt att tänka att det är 15 år sedan vi tog klivet ut ur grundskolan och att det då var på gränsen till att det fanns annat än snake att underhålla sig med på telefonerna.

Kvällstrött som jag är slängde jag in handduken vid midnatt efter att ha konstaterat att FAF's uteservering är fantastiskt fin och välbesökt (bara som ett tips ifall ni har vägarna förbi Nykarleby, jättegod mat har de också).

 

klasstraff

JPEG bild 0748282B1703 2Av cirka 100 elever på vår årskurs kunde hälften komma på återträffen. Vem kan hitta Sandra?

 

Hoppsan en sån innehållsrik helg jag har haft!

 

Idag har jag njutit av trädgården i det något svalare vädret. Jag har saknat att kunna rensa ogräs utan att svettas och inte behöva pausa var tionde minut för att dricka en liter vatten. Men tack vare att jag inte har kunnat göra något alls under hela sommaren har jag laddat upp trädgårdslusten igen och istället för att känna mig trött så är kraften tillbaka. Äntligen sensormmar. Äntligen vettiga temperaturer. Och äntligen regn!

För att illustrera glädjen får ni se de fina solrosorna som blommar två meter över marknivå i köksträdgården. De här härstammar från de solrosor jag hade sått förra året, och de är lite mer betydelsefulla för mig. En fin mänska gick hastigt bort och när budet nådde mig om det satt jag och rensade ogräs mellan solrosorna, så det blev liksom hennes solrosor.

JPEG bild 51B712CEC841 6JPEG bild 51B712CEC841 7

Imorgon börjar vår vardag på riktigt igen. Barnen har varit på sommardagis hittills, men nu imorgon börjar de på sina nya dagisar, och för första gången på helt olika ställen.

tisdag 31 juli 2018 - 10:30

Hänt i iphonen.

När jag letade i arkivet hittade jag det här roliga inlägget när jag visade upp vad jag screenshottat på telefonen. Det där var väldigt länge sedan, så nu är det dags för en ny omgång. Häng gärna på med en egen presentation!

1

1. Till min födelsedag googlade jag fram de få muminmuggar jag faktiskt gärna skulle ha (trots att jag inte har någon större kärlek för dem sådär annars).

2. En Hanna Wendelbo-tapet som jag supergärna skulle ha typ i vardagsrummet. Den heter Vera och är en av många fantastiskt fina tapeter.

 

2

1. Den här teaterapan är det svårt att fånga på bild. Egentligen skulle jag bara fota kransen till blogginlägget om att binda sin egna midsommarkrans, men det blev liksom inte till något.

2. Jag i en seriestrip.

 

3

1. Jag tror att det här är från den gången jag skulle hålla koll på var Daniel var när han skulle ut och springa vid villan. Ja det var alltså för att se så att han inte blev bortsläpad av vargarna som rört sig där.

2. Den här skickade jag åt Carro för att berätta att vi nästan var framme!

 

4

1. Leon. Timehop fixar fram minnen från instagram varje dag. Ibland behöver jag screenshotta mina egna barn och skicka åt min mamma. Bara för att det är svårt att förstå att de varit så små!

2. Milea med sina ljust blå ögon.

 

5

1. Ibland är någon för roligt för att inte sparas som en screenshot. 

2. En tråkig uträkning av något slag. Om jag inte missminner mig har det att göra med vad vi handlade mat för under en månad i början av året.

 

6

1. Timehop igen. För 5 år sedan steg jag på grillkol och ringde mamma om råd. Hon tog sin firmabil och anlände med Carolas man för att fixa biffen.

2. "My butt is in my car so I'm in a bad place so if I can go to work tomorrow or Friday night or Sunday". Say what?

 

7

1. När förhoppningar om åska finns, men FMI väljer att göra oss besvikna än en gång.

2. Hur man könsbestämmer dvärgkochinkycklingar.

 

8

1. En gång kom det faktiskt lite åska också. Oftast kommer inte åskvädren hit till centrala Nykarleby utan hålls i Kovjoki vid riksåttan och tar sig norrut, eller svänger ut mot havet efter Oravais.

2. Jag har inte orkat räkna, men undrar om det inte är 31 ljus i tårtan där min bitmoiji-gubbe sticker upp?

 

9

1. På natten när blodmånen skulle vara synlig kollade jag runt med appen skyview var månen befann sig på himlavalvet. Det roligaste jag hittade var stjärntecknet lejonet som lekte med merkurius.

2. Det här är än en gång bara en prognos som inte blev verklighet, men kolla temperaturen och hur den dippar!

måndag 30 juli 2018 - 10:00

Nu är den eviga sommaren förbi

Igår såg jag den sista föreställningen av ”Den eviga sommaren” på Kuddnäs här i Nykarleby. Jag velade länge om jag skulle gå men så släpptes lite extra biljetter och jag slog till. Nu efter föreställningen är jag ändå väldigt glad att jag bokade min biljett.

Är man född och uppvuxen i Nykarleby innebär det att man växt upp med läran om Topelius. Sagofarbrorn från småstaden. Det är väldigt mycket Topelius genom hela skolgången så därför känns det nästan obligatoriskt med ett teaterbesök.

Alla skådespelarna var också så otroligt duktiga, och sångerna vackra. Speciellt imponerad var vi över när barnen drog till med fantastiska solon och för övrigt spelade sina roller så otroligt bra.

7203CCC2 A232 46FB 9FB4 00C51284A74FE8663E52 D1FA 43EB B2DE 3FAE8C4E4913097FC9BB 4362 41B8 81BA 2A21F5F47386

 

Efterfesten bestod av fästingjakt på mig själv (jag gick i lite högt gräs i kaffepausen och bar lång klänning som släpade i). Det var inte de där knappnålsstora svarta som syns, utan de pyttepyttesmå som man behöver supersyn för att upptäcka. Mina ögon är från förr bra på att hitta ohyra på krukväxter, så då var de här små också lätta att identifiera. Fyra hittade jag under föreställningen och en på hemmaplan. Vi hoppas att det var alla.

 

08E7D2EC 5AE7 4707 9A0D 6EEB0E97A8AB

 

Till natten blev det en föreställning till med blixtar över havet i horisonten. De syntes bara från vårt sovrum, så vi satt i mörkret och sa ”ooh!”, ”ååh!” Och ”såå du?!”. Mer än så blev det inte, men vi har stora förhoppningar på veckans väderprognos som spår flera blixttimmar.

måndag 23 juli 2018 - 22:00

En story om en resa

Förr-förra veckan befann vi oss i Åbo-trakten och turistade lite. Före resan efterlyste vi tips till höger och vänster för att verkligen ha de bästa godbitarna att välja bland. Och godbitar var vad vi fick! Det blev svårt att välja och till sist måste vi bara planera utifrån vädret och vad vi kände för den dagen. Men kvällarna, de gick åt till legobygge och studsmattan.

JPEG bild 1993D27DC251 3

Varning för bildbomb!

Den första hela dagen i Pargas unnade vi oss ett besök vid utkiksplatsen vid Kalkgruvan. Det var stort och det var mäktigt, men nog hade man ju gärna stått lite närmare och kanske sett lite bättre när de jobbade där långt nere i gropen. Ni vet som det står när man googlar på någon butik eller besökscentrum, "Besökare stannar vanligtvis här i ca 28 minuter". För kalkgruvans del skulle det uppskattningsvis vara 5 minuter.

tisdag1tisdag2

Resten av eftermiddagen strosade vi runt i centrum. Vi tittade på båtarna i kanalen, husen i gamla malmen, tittade in i butikerna längs den mysiga köpmansgatan och drack kaffe och åt glass på café hallonblad. Ni vet riktigt turistande. Leon och Milea var nöjda med löften om glass och simstrand.

 

tisdag3tisdag4JPEG bild 6B009D54918F 1tisdag5JPEG bild 6B009D54918F 3

Och simning blev det också, vid stranden till hotell kalkstrand. Fantastisk utsikt för de vaktande föräldrarna.

 

tisdag6

 

Onsdagen började jag själv med lunchdejt tillsammans med två tjejer jag aldrig förr har träffat. Vi har något gemensamt som gjort att vi "råkats" på nätet och på det viset lärt känna varandra. Vi har alla diabetes typ 1. Att få träffa Nina och Maria gjorde mig lycklig och glad. Tänk vad bra att vi diabetiker har varandra trots att vi oftast bara träffas online.

Resten av dagen lekte vi i en lekpark, gick på bakluckeloppis och spanade in båtarna vid gästhamnen.

JPEG bild 1993D27DC251 6JPEG bild 1993D27DC251 5

 

Nina och Maria som båda är från Pargas tipsade om att Nagu är värt ett besök. Vi tog deras ord på allvar och körde ut dit på torsdag. Wow alltså! Gästhamnen med alla fina segelbåtar och små specialshoppar kändes som att vara i ett medelhavsland! Vi spenderade i princip hela dagen i värmen vid hamnen och köpte sedan med oss rökt lax för att äta till kvällsmat.

JPEG bild BDD1E3F347C4 3nagu1nagu2nagu3JPEG bild BDD1E3F347C4 1JPEG bild BDD1E3F347C4 4

 

Sista dagen hade vi bestämt att tillbringa i Åbo. Det utlovades åskväder så vi fick planera enligt väderprognosen och satsade därför på äventyrsparken (efter lunch i bakluckan på en parkering) till att börja med följt av kaffe och glass på torget och en snabbis via leksaksaffären Casagrande på slottsgatan. 

JPEG bild BDD1E3F347C4 5

JPEG bild BDD1E3F347C4 6

Äventyrsparken i Kuppis är väl värt ett besök!

 

När vi kände oss lagom möra körde vi till Runsala för vår resas sista programpunkt; Botaniska trädgården. Det var en upplevelse för hela familjen och vi kände oss pyttesmå i djunglarna. Som den gröna familj vi är kände förstås barnen igen flera av växterna som "sånde har vi jo tär heim!".

JPEG bild 369805885E17 6botaniska 1 1JPEG bild F7852113F294 2JPEG bild F7852113F294 3botaniska 2JPEG bild F5F7344C4BFC 4botaniska 3botaniska 4botaniska 5JPEG bild 319044264F55 1

 

Snipp, snapp, snut. Så var den resan slut.

Tack Pargas! Tack Nagu! Tack Åbo! Och framför allt, Tack Pusselfamiljen!

onsdag 18 juli 2018 - 09:30

3 bra med att ha sin födelsedag i juli

JPEG bild 2FB08A812561 1

Det finns ingen bättre tid på året att kalasa än nu mitt i sommaren. I'll tell you why!

För det första är 17 juli statistiskt sett den soligaste dagen på hela året, och det måste ligga sanning i det påståendet. Av mina 31 födelsedagar går det att räkna de regniga på en hand. Really! Ja och de gånger det har regnat har min födelsedag sammanfallit med Nykarlebys sommarmarknad (som är allmänt känt som en regnig och kall tillställning).

För det andra finns det i princip alltid färska jordgubbar att göra tårta av. De gånger jag INTE har haft en jordgubbstårta är också rätt så lätträknade. Idag kom Daniel hem med en låda jordgubbar som inte smakade så mycket, och sådana passar kanske bättre i vinterns smoothies än i en somrig födelsedagstårta. Så de tråkiga gubbarna (sorten Florence) åker i frysen och i tårtan sätter vi istället egna jordgubbar.

JPEG bild 518206F60D35 1

Till sist. Har man födelsedag mitt i sommaren är det lätt att utlokalisera sitt kalas till villan. Jag har haft måånga uppsjungningar och paketöppningar på den stekheta villavinden och sedan samlat släkten (många fanns säkert redan på plats) till kalas på eftermiddagen. Det är något visst med att få fira på villan. Bara det att kunna ha kalas utomhus är ganska nice.

 

Till er, framtida föräldrar, sikta på sommartiden!

 

tisdag 17 juli 2018 - 22:30

B-DAY

Jag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag kryssade bort tisdagar och torsdagar i dagisbokningen. Det låter säkert märkligt i en del föräldrakritiska öron, men tålamodsmässigt är jag värdelös på att vara hemma som ensam förälder med två lekålderstrotsiga barn. Och HUR tänkte jag att det säkert är speciellt roligt att få vara hemma och tillsammans idag när jag har födelsedag.

Det tänkte bli den sämsta födelsedagen, men den tanken skulle hinna slå om till kvällen

Värmen gjorde hela upplevelsen lite värre. Vi har bråkat om allt från att man måste dricka till att oljig spaghetti helst ska ätas med gaffel och inte händer. The life of småbarnsförälder.

 

JPEG bild 369805885E17 7

 

Annat var det förr. Jag och mina bröder har fått växa upp med att den som har födelsedag är i fokus. Den får välja vad som äts alla måltider, får tårtljus på frukosten, bestämma över dagens program och förhoppningsvis får man lite presenter också. Det är inristat att födelsedagsbarnet är kung för en dag.

Kvällen vid havet vägde upp allt tjafs från tidigare på dagen. 23° varmt i vattnet, snorkling och sallatswraps med tonfiskfyllning. Fantastiskt! Då kände jag mig som dagens kung! Och visst fick jag en present också...

 

JPEG bild A162343D7915 1JPEG bild A162343D7915 2JPEG bild A162343D7915 4gift

Min man har varit uppmärksam på att jag länge velat ha en ordentlig vattenflaska. Nu har jag också (jag har avundats min son) en snygg från Klean kanteen att släcka törsten med.

 

Och på tal om min födelsedag.

Här finner ni ett recept på en vegansk chokladkaka i sann kalasanda

Förra året fyllde jag i en sevendayslista på min 30-årsdag!