lördag 14 juli 2018 - 23:22

Jag vill inte vara hemma

"Vaför fo vi heim?"

var det första Milea sa imorse när hon vaknade. Det om något tyder på att vi har haft en superb semesterresa i Pargas. Vi kom hem igårkväll efter att ha haft det roligt i Åbo, ätit pizza i Raumo och kört i många timmar. Att vakna till en sån här värme som vi har haft idag gav oss lite huvudbry. Vi hade nästan helst degat här hemma, men värmen blev olidlig ganska fort.

 

JPEG bild 4DDCE7BD7703 1JPEG bild 4DDCE7BD7703 2

Vi drog till Vexala där vi har en villa, ljumma vindar och svalkande havsvatten. De senaste dagarnas värme i kombination med algblomningen i södra Finland har gett oss bad-abstinens, och nu började det verkligen bli kris.

Undertecknad simmade två gånger, rodde jättejättehårt med Milea i aktern av båten, spanade på vattenskotrarna i monässundet, staplade stenar a'la Carro och åt vi grillat med vårt sällskap. På det viset fick vi ut ännu lite semesterkänsla ur den här allra sista semesterveckan.

Det känns som att den här veckan har varit superlång och gett mer semesterkänsla än de tre andra vekorna tillsammans. Bra vecka med andra ord! En reseberättelse kommer inom kort när jag återfått förmågan att formulera skrifter igen. Hjärnan har också pausat ser ni.

torsdag 12 juli 2018 - 23:41

Vad är en sommarstad? Pargas is!

Nu lider den sista dagen i Pargas mot sitt slut. Mörkret har lagt sig, hönsen har satt sig på sin pinne och trafiken här utanför har lugnat ner sig. Jag förstår inte riktigt hur vi har kunnat sova så bra som vi har gjort fastän skärgårdsvägen går precis vid husknuten när vi inte alls är vana. Att det är så här mörkt på natten känns också konstigt. Det är liksom augustimörkret i juli.

 

JPEG bild 80A2627A26C0 2

Imorgon ska vi försöka trycka in alla våra tillhörigheter i bilen (inklusive barnens cyklar som inte blivit använda en endaste gång) igen, ta farväl av höns, studsmatta och legobitar och styra kosan norrut. Vi stannar i Åbo över dagen, turistar lite och sånt, och kör hem på riktigt när barnen är tillräckligt trötta för att (kanske) sova sig ända till österbotten.

Men Pargas alltså <3 Hit skulle jag kunna tänka mig att återvända. Det är den perfekta sommarstaden med flera olika cafeér, restauranger, små mysiga butiker, stränder, hamnar, lekparker, sevärdheter och trevliga mänskor. Vi hade lätt kunnat tillbringa ännu fler dagar här, och ändå inte bli utan att uppleva. En mer omfattande recension kommer sedan, det är så väldigt överväldigande ännu.

Jag säger bara en sak

Visit Pargas!

torsdag 5 juli 2018 - 15:00

Hjälp oss hitta underhållning i Pargas!

Nästa vecka ska vi sommarsemestra på riktigt. Vi kör ner till Pargas på natten till måndag och ska bo där ett par dagar. Vi har redan fått en hel del fina tips av forna sevendays-bloggaren Pussel-Charlotta om vad som är värt att uppleva. Men så tänkte jag att om jag slänger ut en fråga här så kanske vi får så många alternativ att det blir svårt att välja, och det om något vore ju riktigt nice.

Vad gör man i Pargas?

Våra utflykter ska inte kosta så mycket och passa en familj med barn på 5,5 och 4 år. Bra om destinationen inte ligger mer än 30-40 minuter från Pargas (vi räknar med att det finns tillräckligt mycket att se ändå). Loppisar, mysiga cafémiljöer, lekparker, fina parker, intressanta småbutiker, restauranger... Ja ni vet sånt som en barnfamilj kan uppskatta.

 

IMG 8977 12017. Förra sommaren hemestrade vi och åt burknollor (=lösglass) på Nykarleby torg.

 

JPEG bild 25779BCAD34B 1JPEG bild C4490E86239A 12018. Sista dagen på förra semesterperioden upptäckte vi att skolområdet i Nykarleby hade fått en ny, spännande lekpark på baksidan av skolan. Sånt duger också om man hemestrar.

 

lördag 30 juni 2018 - 19:07

Hur ska vi svänga tillbaka dygnet?

Vi har ett enda mission med den här helgen: normalisera dygnet så mycket som det går inför dagisdag på måndag. Vi har inga stora planer som kan förskjuta kvällsnattningen eller spinna igång barnen ännu mer än vad de brukar vara på kvällen. Vi känner oss som supersmarta föräldrar.

 

JPEG bild 8D490C4A83A4 1JPEG bild 351663CD5DFA 2

Ikväll åt vi mycket tidigare middag än vad vi brukar, spelade lite fotboll (läs: tömde barnen på energi), åt varsin sugarsnax-morot ur landet och avslutningsvis satte vi barnen i varsin badabunke. Med lite tur kanske vi kan få till en lite tidigare kväll på det här sättet. Tror ni att det ska funka?

 

Ska ni ha en fin och väldoftande buske ska ni satsa på en Schersmin!

Schersminen har precis slagit ut de första av sina väldoftande blommor, så nu har jag svårt att inte stoppa ner näsan när jag går förbi. Där vi bodde i min ungdom fanns en schersmin som var alldeles vit under blomningen, så det är lite nostalgiskt nu när vi har en egen.

 

JPEG bild 351663CD5DFA 3

fredag 29 juni 2018 - 22:51

Visiting Caroline. I Petalax är det alltid varmt.

Efter att ha haft semester några år så lär man sig att det sist och slutligen inte är särskilt roligt att "bara vara".

Det tycker inte jag iallfall, men då har jag lite svårigheter att sitta stilla också. Särskilt inte sedan man har småbarn som ska underhållas går det att bara sitta hemma, då är det förr eller senare någon som klättrar på väggarna.

För oss har det varit superbra med uppdelad semester på det här sättet som vi har haft nu i år. Förra veckan jobbade vi, den här veckan har vi semester och nästa vecka jobbar vi innan den sista semesterveckan (det känns som att jag har skrivit det här en gång redan) knyter ihop säcken för vår del.

 

JPEG bild B6F781EC4206 5

Igår passade vi på att göra en utflykt söderut bara för att hälsa på min bloggkompis Caroline. Det är ganska långt till Petalax från Nykarleby så samtidigt blev det lite träning inför vår semester i Pargas om 1,5 vecka. Jag träffade Carro IRL första gången förra året på sevendays sommarfest, sedan dess har vi bara chattat (om blommor och höns förstås). Så nu när vi hade planlösa semesterdagar att använda passade vi på att råkas igen.

Vi granskade huset (och speciellt kakelarbetet som min bror utfört), hönshusbygget, skogen och skogsdoften, Mr Fantomen, Mohicana och i sista sekund kom Leila också hem. Vi blev bjudna på kaffe och saft med dopp och imponerades av de elektriska flugsmällarna.

 

JPEG bild B6F781EC4206 1petalax

Carro och barnen hittade ett gemensamt intresse i att stapla stenar (ni ser väl på mittenbilden att Milea har byggt en sköldpadda "som är på väg hitåt", berättade hon när jag skulle fota den) innan vi traskade iväg längs den vackraste lilla skogsväg, ut på åkrarna mot fåren.

Djur är alltid intressant att titta på oavsett om det är får, hundar, katter, hamstrar, höns eller något helt annat. Jag har alltid tyckt om djur och det intresset har ärvts rakt neråt till nästa generation. Milea brukar springa runt med fläskbaggar som hon hittat på golvet och Leon har en samling döda humlor på fönsterbrädet vid villan.

 

JPEG bild B6F781EC4206 2JPEG bild B6F781EC4206 4

Jag ser nu i efterhand att vi har nästan likadana bilder jag och Carro, på det modigaste fåret. Resten av gänget verkade lite blyga och vågade inte komma och hälsa. Vi kan bara hoppas att de förstår att vara reserverade om vargen kommer också.

Glada och nöjda tackade vi för oss och körde vidare på vårt äventyr i närområdet. En torkställning och tvättsvampar var vad vi skulle ha från Minimani, men det blev en låda röda gubbar istället.

TACK CAROLINE OCH FREDRIK FÖR EN MYCKET NICE VISIT.

 

JPEG bild B6F781EC4206 7

Bara en parentes om jordgubbar. De är superfina nu när det har varit så bra väder att jag gott betalar två tjugolappar för 5 kg prima bär. Det blev faktiskt inget svinn alls när vi frös in dem, så slutligen är det inte alls dyrare än en biligare låda där halva är möglig. Malax bär, pojkar och flickor!

tisdag 26 juni 2018 - 10:46

När Neumans hittar stranden

Ibland kan jag faktiskt göra annat än vistas i trädgården också. Som igår! Fastän jag hade flowet på min sida och var igång med att kruka nya hallonplantor från rotskott kunde vi ändra riktning och ta en dag på stranden istället.

JPEG bild E7622AA9B228 1JPEG bild E7622AA9B228 2

Jag har inte haft mycket för Andra sjön de senaste åren, den stranden har nästan haft äckelstatus på grund av bottenslajm och alger. Men sedan många i min cyber-bekantskapskrets har postat bilder därifrån kände jag att jag var redo att ge Toisvesi en ny chans.

Det visade sig att det är perfekt för småbarnsfamiljer med en stor sandstrand och grunt, varmt vatten en lång bit ut. Min bedömning är att barnen inte hinner springa ut dit innan man hinner ikapp, så det kändes väldigt safe att låta dem springa runt och leka. Det enda tråkiga är att caféet är stängt på måndagar, så igår blev det ingen glass för barnen och vi fick klara oss utan kaffe. Trots det orkade vi med fantastiska 3 timmar!

 

Andra sjön i Nykarleby

+ Bara 3 km från centrum. Cykelväg finns genom skogen.

+ Fin stor sandstrand där alla ryms

+ Långgrunt varmt vatten

+ Fina utedass

+ Omklädningsrum

+ Café tullmagasinet öppet 12-22 alla dagar utom måndag.

- Om det som igår råkar vara perfekt strandväder och caféet är stängt

+ Man kan alltid spana in båtarna om man inte vill simma

 

tisdag 19 juni 2018 - 18:48

8 år av äktenskap

I helgen ska vår släkt inte bara fira midsommaren tillsammans, vi ska också fira att mommo och moffa har varit gifta i 60 år. Vi firar vår bröllopsdag redan idag med 52 år kvar till diamantbröllopsdagen.

S D Vigseln 10 Norm Medium

Vi har mycket kvar att lära av varandra, mycket att vara oense om och mycket att glädjas åt innan vi firar diamantbröllop. Men vi är iallafall överens om att vi ska sitta i våra gungstolar på ålderns höst, bredvid varandra med varsin ipad och in-ear-bluetooth-hörlurar och titta på serier. Olika serier, men ändå tillsammans. Jag tittar kanske genom min favoritserie Greys anatomy för femtonde gången medan Daniel har hittat ännu en ny spännande att ta itu med. 

För att fira våra åtta år skålade vi till Star wars-introt och beskådade sedan hur Anakin sakta drogs mot den mörka sidan. Trots att vinet var för fruktigt för min smak, och ögonlocken knappt hölls öppna av trötthet kan vi nu kryssa av episod II (den med mest pangpang).

 

onsdag 13 juni 2018 - 20:00

The force is with me

JPEG bild DC57A7FC4956 1

Det är ju knappt man vågar bekänna högt att Star wars är något som man inte vet riktigt mycket om, eller att man inte ens har sett en endaste av filmerna. Darth Vader och Chewbacca är väl de jag "känt" från innan, och det kan jag inte riktigt skryta med.

Nå, det var så att jag har sett 9 säsonger av nörd-serien The Big Bang theory nu i vår. och hela serien spelar ganska mycket på Star wars. I något skede när jag berättade om en rolig scen åt min man så tyckte han att jag borde se star wars-filmerna.

Sagt och gjort. Vi har de senaste fyra kvällarna tittat på de två första filmerna, alltså fjärde och femte (så vet ni att jag nog har det här under kontroll ändå) och jag har gillat det! Jag tycker om spännande kriminalare, äventyr... och tydligen också star wars! Man lär sig något nytt hela tiden.

Nu känner jag mig berättigad att referera star wars. Hand up!

torsdag 17 maj 2018 - 09:30

Anniversary day

Jag hade tänkt skriva om hur du som nybörjare kan njuta av odlingsglädjen, men efter att jag sett världens största spindel på köksgolvet och det redan från tidigare kryper i min kropp av rastlöshet så måste jag ändra mina planer. Innan jag kan sätta mig ner i lugn och ro (i kroppen) går jag ut och vattnar i köksträdgården. 

Igår var det den varmaste dagen typ ever (+26°C visade termometern här) och ändå kom jag mig inte för att vattna alls. Jag skyller på att vi behövde passa på att ta tillvara det fina kvällsvädret och firade därför vår förlovningsdag redan då med grillat, en nice grönsallad och skumppa.

 

BeFunky collage 1BeFunky collage 3

 

Här är en bild från 2006, det året när jag och Daniel blev VI. Det var året jag blev student, jobbade i glasskiosk och Lordi vann Eurovisionen. Vi träffades på chatten på den numera nerlagda "X3M communityn". Tack Extrem!

Sandra Daniel06

Yona + remaster = sant!

tisdag 15 maj 2018 - 13:17

Morgonkaffet

Det är int ofta som jag bara släpper allt och inte gör något vettigt alls. Jag kan bara inte... Nu pratar jag alltså om utomhus, inomhus är det enkelt att inte göra något vettigt alls.

Men imorse när barnen hade levererats till dagis (den förningen borde skrivas i historieböckerna som tidernas enklaste förning! Ingen bråkade och jag behövde inte tjata en endaste gång) och jag kom hemcyklandes igen till en lagom varm, vindstilla och grönskande gård så kunde jag inte gå in. Efter fyra tunga jobbdagar orkade jag inte heller göra något så där satt jag istället.

 

BeFunky collage

 

När jag kände mig fulladdad kunde jag inte längre sitta stilla (och alla småbarnsföräldrar tänker på Taurus i labyrint). Då förberedde jag två odlingslådor för sådd och flyttade en del jordgubbsplantor. Egentligen ska man inte flytta något eller plantera när det är så här varmt som det är idag, men när orken och tiden finns är det ett nödvändigt ont.