Lagombackan sevendays header 2

Snabbguide i övervintring av dahliaknölar

Skrivet av Sandra Neuman 15.10.2020 | 1 Kommentarer

I mina bloggplaner fanns ett inlägg om hur spännande det är att vänta på den första frosten. Speciellt i år när det inte alls har frusit på sensommaren, så som det vanligtvis brukar göra. Men frosten hann anlända till Nykarleby innan jag hann skriva inlägget och nu har vi redan haft två nätter i rad med frost. Nu slår jag istället ihop två av mina teman, "frost" och "dahliaodling", som inte alls går ihop!

dahliabukett sandra

För andra gången i mitt trädgårdsliv har jag odlat dahlior i sommar. Dahlian planterar man antingen som knöl eller sår från frö. Jag gjorde båda då jag inte visste riktigt vad jag ville satsa på eller hur någondera fungerade. Resultatet av de frösådda överraskade mig ordentligt medan knölarna inte imponerade alls. Det har högst antagligen med placeringen att göra, så nästa år ska jag sätta alla dahlior vid sydväggen av uthuset.

Det som jag tror att skrämmer många med dahlior är att de ska tas upp till vintern och övervintras frostfritt. För mig har det iallafall varit det som varit största hindret till att odla den här fantastiska sommarblomman. Men vet ni vad! Det har visat sig att det sist och slutligen inte verkar så svårt ändå. Jag skriver "verkar" eftersom jag inte har testat själv.

Jag frågade experter och läste på dahliasällskapets hemsidor om övervintring. och här kommer en enkel höstguide för dig som blir sugen på att testa nästa år men är orolig över övervintringen.

 • Dahlian är frostkänslig så skydda (eventuellt) med fiberduk under de första tidiga frostnätterna i aug-sept.
 • När det närmar sig vinter, låt frosten ta allt grönt som växer ovanför jorden.
 • Gräv försiktigt upp knölen. Använd gärna grep som luckrar jorden lite och minskar risken för skador.
 • Om jorden är tung och fuktig kan du låta knölen torka upp på en tidning i ett torrt utrymme, för att sedan borsta bort det mesta av jorden.
 • Sätt knölen i en låda med dagstidningar (suger åt sig överflödig fukt) och förvara luftigt i frostfritt utrymme. Har du inget svalt utrymme kan du testa ha den så svalt det bara går och kolla till den lite oftare. Optimalt är 4-6°C.
 • Kolla till knölen nu som då. Är det för torrt (den har skrumpnat) -duscha med duschflaska. Är det för fuktigt (den ser ut att börja mögla) ta fram för att låta torka upp en aning och skär också bort mögelangrepp som annars smittar lätt.
 • Sedan gör det inget om den börjar växa där den är. Skotten är bara att ta bort och till våren kan du sätta dem i jord så bildar de rötter.

 

I ett annat inlägg ska jag skriva mer om min odling och de frösådda dahliorna som hann bli knölar.

 

Kommentarer

 • Karola 16/10/2020 8:12am (6 månader sen)

  Jag har knölar som härstammar från min mormor som dog ren 1974 och de blir fler då de växer o blir större och kan delas. Förvarar dem i garaget som beskrivet här. Jag har köpt endel nya knölar, men alla har inte så bra kvalitet att de överlevt vintern.

  • Sandra Neuman 18/10/2020 4:19pm (6 månader sen)

   Vilken skatt att ha kvar mormors dahlia! :D Jag hoppas så mina knölar övervintrar i många år framöver och att kommande generationer kan ta del av dem senare :)

Skriv en kommentar