Lagombackan sevendays header 2

Täckodling

Skrivet av Sandra Neuman 03.03.2016 | 4 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

För två år sedan, 2014, vattnade vi trädgårdslandet i princip varje kväll. Jag var gravid hela den odlingssäsongen, så det var Daniel som vattnade så länge jag sov på soffan. Det fanns liksom ingen hejd på hur många liter odlingslådorna slukade, och de torkade ändå alltid ut till nästa dag. Det här krävde alldeles för mycket tid, energi och pengar tyckte jag.

Inför fjolårets säsong läste jag in mig på täckodling. Jojoo, nog hade jag slängt på gräsklippet mellan sådderna tidigare, men mest för näringens skull då. Efter att jag satt mig in i hur man gör på riktigt så förstod jag att jag hade snålat med gräsklippet. Nu vattnade vi kanske 2-3 gånger på hela säsongen. Oskojat.

Tre bra saker med täckodling

 • Mindre bevattning
 • Tillför näring
 • Lite ogräs

 

Täckodling är alltså the thing. Principen är den att man tillför så mycket grönt material på sina odlingar, att fukten inte slipper att avdunsta lika snabbt som om jorden ligger bar. För att ytterligare minska avdunstningen kan man täcka det gröna lagret med halm.

Förutom det här med att fukten behålls i jorden, så täckodlar man också för näringens skull. Det finns väääldigt mycket näring både i gräsklipp, ogräs, växtdelar och typ blasten från morötterna man köper innan man får själv. Man kan alltså använda i princip allt grönt material ur trädgården, och behöver varken föra bort det eller slänga i komposten. SÅ himla praktiskt! Det man ska tänka på är att rotogräs (som kvickrot, kirskål och åkervinda som exempel) ska läggas ovanpå halmlagret så att det inte får en chans att rota sig. Alternativt kan man låta det ligga på en sten/grusgång/barmark/nånting i solen ett par dagar så det torkar före man ens sätter det på halmlagret.

I praktiken gör du så här:

 • Rensa bort ALLT ogräs till att börja med. Tänk på att det ogräs som hamnar under grästäcket får lika mycket näring som grödorna = Väldigt frodigt ogräs.
 • Täck jorden med ett tjockt lager gräsklipp (och med tjockt menas närmare 10 cm) och täck sedan gräsklippet med halm om du vill och har tillgång. Det här kan du göra länge före du sår om du så vill.
 • När du ska så dina frön, gör ett dike i täcket och fyll på med lite mer mylla (på det viset rasar inte gräsklipp och halm ner på sådderna) innan du sår som vanligt.
 • När fröna har grott och växt till sig lite kan man försiktigt föra täcket lite närmare plantan.
 • Nu kan du fortsätta fylla på med grönt material vartefter gräset ska klippas och blomrabatten rensas. Ja för om man täckodlar med ett ordentligt lager material, kommer det inte att kunna växa något ogräs i landet.

 

Visserligen hade jag en stor mängd sniglar som mumsade på sallaten varje kväll (de tycker om att gömma sig i täckodlingar), men då var förra säsongen väldigt fuktig och snigelrik. Jag tror och hoppas att det är mycket bättre på den fronten i år. Mitt största problem i år kommer att vara att få tag i tillräckligt mycket gräsklipp. Min bror har sålt sin gård här bredvid, och det var där vi fick mest material ifjol. Men det finns ju fler gräsmattor som ska klippas.

Om jag rekommenderar täckodling? Självklart! Med facit i hand varken rensade jag särskilt mycket ogräs eller vattnade ihjäl mig på kvällarna.

Kommentarer

 • Bitta 03/03/2016 3:51pm (5 år sen)

  Mycket intressant!

  • Sandra Neuman 03/03/2016 6:54pm (5 år sen)

   Och praktiskt! :D Aldrig har det varit så lite arbete med ett så stort grönsaksland som förra året.

 • Malin 03/03/2016 7:10pm (5 år sen)

  Har du inte haft några problem med att
  gräsklippet möglat?
  Det hade jag ett år, men kanske vattnade jag för mycket, det är svårare att ha koll när man inte ser
  jordytan. Ska testa att täcka med halm ovanpå nästa gång också! :)

  • Sandra Neuman 03/03/2016 7:46pm (5 år sen)

   Nej inte alls faktiskt. Men så är gräsklippet jag använder klippt med en cylindergräsklippare utan motor, och de skär av grässtråna istället, så det blir inte särskilt fuktigt och mosigt, utan mer som hö när det torkar. Det negativa med att täcka med halm är att det lätt börjar gro lite säd... Men om man ser till alternativet så är det ganska lätt att rycka upp dem ;)

 • Ulrika Fellman 03/03/2016 7:14pm (5 år sen)

  Tack för odlingspappen! :D I år ska jag täcka ordentligt - allt som förenklar är välkommet, speciellt när jag gärna vill kunna vara borta några dagar då och då utan att vara rädd att allt jobb går till spillo..
  Förra sommaren provade jag täcka med gräsklipp runt broccolin - inte jättemycket men det hjälpte riktigt bra ändå. Nog för att det mesta av broccolin blev uppätet av gröna larver men något ogräs på de raderna hade jag då inte! ;)

  • Sandra Neuman 03/03/2016 7:47pm (5 år sen)

   Det visade sig vara fenomenalt! Jag slängde på hela sommaren, och vattnade typ inte alls. Och att slänga på gräsklipp var nästan roligare än att rensa ogräset ;) Man ska nog inte vara rädd att ösa på ordentligt med gräsklipp, det kändes nästan som att jag stundvis överdrev, men så förmultnar det ju ihop också.

 • Kitty 03/03/2016 7:25pm (5 år sen)

  Jättebra skrivet och tydlig info. Jag brukar använda gräsklipp i blomrabatterna också. Jag har inte så jättemycket ogräs i mina odlingslådor, men odlingstäcka för fukten har jag tänkt göra iår, i vissa lådor iallafall.
  /Kitty

  • Sandra Neuman 03/03/2016 7:48pm (5 år sen)

   Tack! :D Till slut börjar man tycka att otäckt jord ser torr och tråkig ut jämfört med fina vallar med gräsklipp och halm ;) Det håller fukten suveränt!

Skriv en kommentar