Lagombackan sevendays header 2

Tårtrapporten inkl. recept

Skrivet av Sandra Neuman 18.09.2017 | 0 Kommentarer

Förra måndagen hade Milea sin tredje födelsedag och det blev inte bara ett eller två kalas. nej det slutade med fyra kalastillfällen. Jag var riktigt lat den här gången, men tyckte ändå att jag lyckades hålla mig till konceptet med lite mindre sött.

Till ett kalas svängde jag hastigt ihop en chokladmoussetårta med salta jordnötter som botten, och smälte choklad att garnera med. En av Mileas leksakskatter fick bli pricken över i.

chokladmoussetarta

Den enkla chokladmoussetårtan

250 gram 70% choklad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Hacka chokladen. Värm hälften av grädden i en kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner chokladen i grädden tills den
smält och chokladröran är blank och slät.
Vispa resten av grädden och creme fraichen till tjock konsistens.
Vänd ner grädden i chokladröran och vispa så att de blandas (eller blanda slarvigt så blir det en intressantare och ojämn färg på tårtan).
Sätt plastfolie i en pajform/form och häll i smeten.
Strössla salta jordnötter över hela kakan och ställ in den i frysen några timmar ELLER kylskåpet över natten.
Stjälp upp tårtan och garnera valfritt.

 

Till nästa kalas var chokladtårtan slut och eftersom morbrodern med fästmö anlände nästan direkt jag kom från en arbetsdag så sprang jag bara in till butiken och handlande glass (mest eftersom jag visste att vi redan hade vegansk glass i frysen) och så åt vi tillsammans med färska björnbär.

Det tredje kalaset var det största och det egentliga kalaset, och då bakade jag faktiskt två tårtor. En LCHF och en icke-LCHF, men båda två som morotskaka. Den utan socker och mjöl tror jag att var den godaste kakan jag någonsin ätit. Jättegod och jättesaftig!

 

morotstarta

Socker- och glutenfri morotstårta

100 gram smör
2 tsk vaniljpulver
6 dl mandelmjöl
5 tsk kanel
3 tsk bakpulver
6 ägg
6 msk sockerersättning (jag använde sukrin och satte kanske bara 2 msk högst)
1 krm salt
2 dl turkisk yoghurt
ca 3 dl rivna morötter

Smält smöret och blanda i vaniljpulvret. Låt svalna
Blanda mandelmjöl, kanel och bakpulver
Vispa ägg, sukrin och salt pösigt
Tillsätt mjölblandningen och yoghurten i smeten
Blanda i de rivna morötterna och sist vaniljsmöret.
Smöra och bröa (tex med kokos eller mandelmjöl) en springform ca 22 cm och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter i 125°C (tills kakan slutar röra på sig och inget fastnar på tandpetaren när man sticker ner den i mitten av kakan).

 

Till frostingen blandas dessa ingredienser till en slät smet

400 gram philadelphiaost (2 normalstora paket)
100 gram mjukt smör
1 msk skrin
1 dl creme fraise

Dela kakan på hälften och lägg hälften av frostingen mellan kakbottnarna och hälften på kakan. Jag dekorerade med ”morotsband”.

 

Morotskakan rekommenderas varmt till alla som tycker om bakverk med lite mindre sötma men fortfarande med mycket smak. Tårtrapporten slut.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar