Lagombackan sevendays header 2

There there! Så så!

Skrivet av Sandra Neuman 08.05.2018 | 0 Kommentarer

Varje år är det samma sak. När ska jag så? Vågar jag så nu redan? VAD kan jag så?


Sedan gammalt heter det att man ska så när jorden reder sig, när jorden är brukbar eller när frostrisken är över. Men många av oss som odlar nu, sår på hösten, på vintern eller på våren så fort snön smält undan. Ganska rebelliskt egentligen. Det går och för många spar det hemskt mycket energi och tid. Allt handlar bara om att välja rätt grödor.

Till en början kan det vara lite hjärnvrickning att ändra på det som finns inpräntat både hos oss och på fröpåsarna. Jag har i flera år följt med hur Sara Bäckmo sår och skördar året om, men zon 3 i sverige motsvarar huvudstadsregionen här och jag har inte haft modet att själv pröva på. Det var när jag råkade glömma kvar vintersallat i en odlingslåda på hösten och sedan kunde knapra på den redan tidigt nästa år som gav mig mod.

 

Image 4Image 5Image 3

 

Jag vet att jag har mycket att göra i maj och också i juni och precis därför har jag försökt skynda på med sådant som behöver sås tidigt för att hinna bli skördeklara innan vintern. Mycket har jag förodlat men åtminstone morot, palsternacka och svartrot gillar inte att växa i en kruka och sedan störas med en omplantering, så de måste jag så direkt på friland.

Med tiden kommer den rätta timingen också. Alltså så där så att man kan pricka in sådden vid en längre period av varmt väder istället för väldigt omväxlande och ostadigt. Naturligtvis är det bra med lite regn också, men bevattningen kan jag ju faktiskt styra över med vattenkannan.

Nu kan ni alla springa ut med fröpåsarna i handen och så morötter och palsternackor!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar