Lagombackan sevendays header 2

Vårtecken i Österbotten

Skrivet av Sandra Neuman 17.03.2019

Jag kan trösta er med att naturen vet att det blir en vår i år också trots att det en del dagar verkar ganska hopplöst.

 

IMG 3267IMG 3266IMG 3251

 

Vid stenfoten av vår södervägg är det alltid bråttom upp för vårlökarna. Snödropparna är långt på väg redan och både krokus och pärlhyacinten tittar fram.


Vintern 2019

Skrivet av Sandra Neuman 07.02.2019

För den trädgårdsintresserade kan det vara nödvändigt att minnas hur tidigare vintrar har sett ut. Eller så är det bara väldigt roligt att kunna titta tillbaka och säga "Oj va mytchi snö e va 2019!"

Jag har ingen minneskapacitet för sådant, och inte minns jag heller att skriva upp i min 10-årskalender. Det jag däremot minns är att blogga och här tittar jag också tillbaka varje år för att refresha minnet.

Det här är alltså bara en notering om hur vintern sett ut i år. Jag vill minnas att vi i mitten av februari fick nästan en meter pudersnö och att det var ganska kallt de 7 första veckorna av året, ja ända ner till -28°C har vi haft i någon period. Nu äntligen börjar det utlovas lite mildare väder, sådär så att man MÅSTE skaka snön ur träden och skotta av växthustaken.

 

SN vinter 1 1SN vinter 2SN vinter 3 1

 

Vårt stackars lilla familjeäppelträd ser nästan ut att kippa efter andan under all snö och den uppstammade aronian var så snötyngd att den behövde räddas akut.

 

SN vinter 4 1SN vinter 5 1IMG 1746IMG 1745SN vinter 6SN vinter 7

 

Jättevitt överallt! och ingen har skottat framför växthusdörren, så bilden inifrån sträckte jag mig bara upp till en öppning och fotade.


Feel good trädgårdsfilm

Skrivet av Sandra Neuman 05.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Här kommer lite sköna vyer ur trädgården så här på onsdagseftermiddagen.

Ha en nice fortsatt vecka nu!


Nu är jag lycklig!!

Skrivet av Sandra Neuman 16.08.2018

Om man kan känna sig hög av en dag, så är jag det av den här torsdagen.

Det blev liksom inte bara en stund utomhus, det blev fyra timmar. Fyra timmar som jag spenderade med att gräva ner hallonplantor jag krukade i vårast, rensa ogräs och gräva upp halva rabatten.

 

JPEG bild FB986A79B97A 1Helmi var med också, Helmi som är mamma till Carros Helmi. Bli icke förvirrade nu.

 

JPEG bild FB986A79B97A 6Det blev riktigt fina plantor av rotskotten jag satte i kruka i våras.

 

Det är stjärnflockan (Astrantia major, det är nästan det enda av mina perenner jag minns på latin) som tagit kommandot och spridit ut sig precis överallt och måste begränsas en aning. Ja de har faktiskt brett ut sig så friskt att de fick rabattförbud och flyttade till en egen rabatt i köksträdgården. Tar man bort såna giganter ur rabatten så blir det en aning ojämnt om man säger så, så därför behövde jag placera om lite. Det ena leder till det andra, vet ni.

 

JPEG bild FB986A79B97A 5JPEG bild FB986A79B97A 4Jag hoppas att energin återfinner sig snart igen så att jag kan ro iland det här projektet.

 

Efter de här fyra timmarna hämtade jag barnen från dagis och tog med dem på café. Tidigare i veckan vann jag en fototävling på instagram (Det är Nykarlebyveckan och det ordnas en tävling under hashtagen #nykarlebyfotar, med nya teman och vinnare varje dag) och priset skulle hämtas från caféet vid Kuddnäs. Det är väl klart att man passar på att ta en kaffekopp när det är kaffetid tänkte vi, ja eller barnen tänkte att de skulle ha glass. Avslutningsvis (innan vi testade deras nyrenoverade toaletter) chillade vi i deras hängstolar under björkarna.

 

JPEG bild 4B765077D750 1JPEG bild 4B765077D750 2JPEG bild 77A434957F9C 1

 

[Här är det några timmar som inte var så mycket att bli hög över.

Barnen bråkade om vem som skulle spela först och gnällde över maten.]

 

JPEG bild 77A434957F9C 3JPEG bild 77A434957F9C 4

 

Men så gick jag ut igen.

Stjärnflockorna hade lämnat på backen och behövde få komma ner i jorden innan de blev alltför trötta. "Jag ska bara plantera ner de här" blev till ogräsrensning och krusbärsplockning.

 

JPEG bild 77A434957F9C 6JPEG bild 77A434957F9C 7Jag älskar krusbär! Men vet inte ännu vad jag ska göra med alla de här.

 

I år orkade jag inte stå böjd och plocka krusbären, så jag klippte ner hela busken. Nånää, egentligen var det så att jag ska försöka stamma upp den, så det kändes onödigt att plocka bären och sedan klippa ner grenarna när jag kunde göra tvärtom.

Nu återstår bara att packa inför morgondagens roadtrip till Vasa och Sevendays sommarfest. Jag ska övernatta i stan istället för att köra hem i mörkret när jag är trött. Men ni ser, jag har verkligen haft en dag att minnas.


Elimineringen av de gröna

Skrivet av Sandra Neuman 02.08.2018

Jag gick ut på trappan mot den friska natten. Klockan var redan halv 12 och jag skulle bara andas in lite svalkande luft. Där låg de. De låg utspridda åt alla håll. Lite bruna i kanterna men annars okej. Att jag låtit dem hållas, sprida sina avkommor för vinden. Som om jag haft skygglappar i flera veckor.


Jag kan vara väldigt impulsiv till min natur. Allt bara händer och så tänker jag sedan, så har jag varit hela dagen idag. Plötsligt stod jag mitt bland dem trots att timmen var sen. Med mitt verktyg. En efter en fick de ge sitt liv. Daggkåpans blommor.

 

6BE6FC37 C41E 4E80 B59A C588010A0FB9Stjärnflockan sprider sig också duktigt och borde reduceras ganska kraftigt.

 

Min fin-trädgård har inte alls fått någon kärlek i år, den stackaren. All energi och tid har gått åt köksträdgården, jordgubbslandet och de tusen bevattningarna. I en del av rabatterna har jag inte rensat en enda gång hittills i år och mjölkörten har tittat upp överallt. Allt lever sitt eget liv.
På bara en liten stund rev jag obarmhärtigt bort all sibirisk vallmo från tegelstensgången och klippte bort ett par kvistar från hängalmen så att man ska kunna gå på stigen överhuvudtaget.

Tiden är inne för en rejäl rensning i fin-trädgården. Den är iallafall värd lite kärlek så här mot slutet av sommaren.

 

B3B575CA FC36 43B6 839B 67EAC6897B63Alpmartorn

 

Liknande inlägg:


Titta vilken jättebukett!

5 bra att ha i trädgåden

 


Motljuseffekten

Skrivet av Sandra Neuman 01.07.2018

Kategorier:

Den här delen av trädgården har ni inte sett mycket av i år. Parken som jag brukar benämna den. Den där delen som mest bara ska vara vacker och ger tillfredsställande känslor bara av att gå runt och beundra.

Kvällsljuset är det som ger parken det lilla extra.

 

JPEG bild 536D1B0850DD 1JPEG bild 536D1B0850DD 2

 

I år har parken fått stå lite i skymundan till förmån för köksträdgården. Det är inget jag hade planerat. Det bara blev så. Kanske på grund av att jag inte har någon öppen trädgård alls i år, eller så behöver jag bara få fokusera på ett område en gång.

En stor del av parken är inte alls rensad från det första ogräset som växt upp. Men våtarv, kirskål och nässlor syns inte tack vare att jag tidigare år har krupit runt och rensat flitigt, och belöningen har varit att perennerna kunnat växa sig stora och numera täcker det lilla ogräs som kommer upp.

Det är vackert som det är, men någon varm kväll med ljumma vindar (så behöver jag inte slåss med myggen) ska jag ta tag i det sista som är orensat.

 

Tack och gonatt! Imorgon ska jag jobba igen efter en vecka semester, så nu behöver jag fortsätta lösa ett mord i Fjällbacka en stund innan nattsömnen tar vid.


Kvällsrundan

Skrivet av Sandra Neuman 25.05.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Image 65

 

På kvällarna brukar jag gå en runda i trädgården och bara titta lite. Ofta har jag en eller flera katter i släptåg. Det börjar vara en hel del som blommar nu, den här orange (som jag aldrig minns vad den heter) tycker jag så mycket om. Jag har ganska mycket gult och orange som blommar den här tiden, och ärligt talat tycker jag så mycket mer om den färgkombinationen än rosa-blått som det kommer mer av mot sommarmånaderna.

 

Image 63Image 66


Jul i maj

Skrivet av Sandra Neuman 22.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Image 61

Image 51

Det är numera bevisligen möjligt att plantera ut julhyacinterna i trädgården och få ny blomning. Oturligt nog vet jag inte hur jag har gjort, om jag har gjort något speciellt eller om det bara är lökar som kastats åt sitt öde. Nu ska jag försöka ta ut det sista fina ur de här små perfekta hyacintklockorna. Det är lite lättare nu när jag har dem på köksbordet i en vas, istället för under ett träd.


About sommarblommor

Skrivet av Sandra Neuman 18.05.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Min bloggkollega Caroline är rädd för att misslyckas med sommarblommorna i år. Det låter som ett inte så roligt problem, så det ska vi råda bot på!

Det som är så dåligt med våra finländska somrar är att de är olika från år till år. Blommorna som var fina från juni till oktober ett år behöver inte alls funka lika bra året efter. En del sommarblommor är känsliga för fukt och börjar mögla direkt det regnar en vecka i streck, andra tål inte torka alls och måste vattnas jättejätteofta för att hållas vid liv.

 

Image 48

Min rekommendation är att handla dina sommarblommor vid en riktig blomsterhandlare så kan du fråga vilka blommor ur deras sortiment som passar dina behov (och det årets väder).

”Ti som vejt” (de som vet), brukar jag lyssna till. Jag har inte erfarenhet av alla sommarblommor, långt ifrån, så då är det extra värdefullt för mig när mina kunder berättar. Då kan jag i min tur rekommendera vidare. Stjärnöga (spansk Marguerite) till exempel. Jag visste att det var en fenomenal växt som tål den svala försommaren, men att den står sig vacker en hel regnig sommar hade jag ingen aning om!

 

Här är mina fem bästa sommarblommor

1. Ringblomma. Det finns inget så tacksamt att så, och de blommar om och om igen ju mer man plockar.

2. Bägarranka (heter också dipladenia och mandevilla i handeln). Trivs när det är riktigt varmt och soligt och blommar hela sommaren.

3. Blåklint. Den sådde jag första gången 2014 och fortfarande finns avkommor från den i min köksträdgård.

4. Violer. Fastän det en vårblomma brukar de orka med långt in på sommaren. Och de blir bara finare ju mer de sträcker på sig. Om du vill byta ut dem i något skede så går det bra att plantera ut i rabatten istället.

5. Hortensia. De är lite knepiga med att inte stå för soligt och att de ska ha mycket vatten, men blommar vackert hela sommaren.

 

BeFunky collage 5från vänster: Sommarrudbeckia, Blåklint, Bägarranka.

 

 

Och de bästa tipsen?


1. Plantera om i större kruka när du kommer hem. De kommer i små krukor så att de ska vara lättare att transportera och odlaren ska få rum med större mängd. Det där räknas ut väldigt noggrant för att få mest ekonomisk vinst.

2. Om du inte har krukorna med sommarblommor under tak behöver du tänka på att regnvattnet måste kunna rinna bort. Finns det inga färdiga dräneringshål i botten är det bästa att antingen ta en annan kruka eller borra egna hål. Det går att sätta lecagrus i botten, men först behövs det ganska mycket och sedan kan det ändå komma väldigt långvariga regn som dränker blommorna.

3. Det kan tyckas överdrivet att behöva gödsla de blommor som man bara ska titta på i några månader. Men näring är bara hemåt och du kan överraskas med både otrolig blomprakt och superlång blomning om du skämmer bort sommarblommorna med lite nässelvatten eller ”rosa pulver”.

4. En del sommarblommor behöver rensas från utblommade blommor för att kunna fortsätta blomningen t.ex Luktärter, lobelia, zinnia och penséer. Tar man inte bort det utblommade så sätter växten frön och har därmed också nått sitt mål, att föröka sig, och dör bort.

5. De som är enkla att så löns det att så själv (och mycket) istället för att köpa färdigt stora (och dyra).

 

Det är sist och slutligen bara sommarblommor. En del av dem fröar av sig (ringblomma, blåklint, kamomill...) och nya plantor kommer upp nästa år medan andra inte är anpassade för våra vintrar och behöver övervintras inomhus. Men så länge du ger dina sommarblommor vatten, så går allting bra.


Hej Hyacinten!

Skrivet av Sandra Neuman 02.05.2018 | 1 kommentar(er)

JPEG bild 5F0B16A625EB 2

I ett experiment för något år sedan satte jag julens utblommade hyacintlökar i en kruka på våren och planterade penséer på dem. När jag bytte ut vårblommorna till höstblommor hade lökarna skjutit ut nya bladbörjan, men mer än så hann de inte innan vintern kom. Det kan ha varit de lökarna med tillhörande jord jag brutalt dumpade bredvid ett träd i trädgården och hittade under en lövhög nu när jag städade.

Slutsatsen är att det går att spara hyacinterna och få dem att blomma om -om du glömmer dem under en lövhög? Typ.

Men visste ni att hyacinter är en vårblomma längre ner i Europa? Holländarna har den i sina rabatter som vi har tulpaner och krokusar! Tänk er vilken fantastisk doft de måste ha runt sina hem. Någon gång har vi haft hyacinter som vårblommor på jobbet, men om jag minns rätt gick de inte åt sig. Tyvärr.

Nå nu har ju jag äntligen hyacinter som ser ut att ha blomning på sin framtidsplan, men jag vågar inte röra dem så de får vara fina vid trädet där de står.