Lagombackan sevendays header 2

Omalla pihalla i Kodin Pellervo

Skrivet av Sandra Neuman 26.06.2019

Kategorier:
Taggar:

För två år sedan hade vi journalistbesök. Jag hade nästan glömt bort den där dagen när det kom två finskspråkiga damer med kamera och anteckningsblock i högsta hugg. Ingen visste var eller när artikeln skulle publiceras, så nu i maj när jag fick ett textmeddelande om att det händer, så blev jag ganska överraskad. Läs artikeln via länken här nedan.

Kodin Pellervo: "Omalla pihalla"

motljus hangalmmotljus millionbellsmotljus kvallssol

Journalisten kunde svenska så hela intervjun gick på mitt eget modersmål. Det är nästan ett måste att få ge intervjuer på sitt modersmål om man inte råkar behärska ett annat språk nästintill perfekt. Plötsligt har man missförstått varandra och det blir helt fel i texten. Men nog kändes det konstigt att läsa det man har sagt på ett annat språk. Jag har aldrig upplevt det tidigare, men det är en konstig känsla.

På två år händer det ganska mycket. Den perenna delen som i texten kallas "koristetarha" har vuxit till sig samtidigt som den delvis förfallit. Snart kommer också en artikel ut, i någon svensk trädgårdstidning, som alla vår Camilla Hynynen gjorde för hela tre år sedan. Där blir det antagligen ännu mer nostalgikänsla.


Garden Flora

Skrivet av Sandra Neuman 11.09.2018

Känner ni till Garden Flora? Det är ett trädgårdscenter som öppnade nu i våras och drivs av min vän Sandra Konttinen. En människa med mer kunskap om trädgårdens alla växter kan jag tro att är svårt att hitta. 

Förra veckan när jag skulle hämta min man från tåget i Bennäs såg jag direkt min chans att "behöva" fördriva lite tid på garden flora i väntan på rätt tid för avhämtning av äkta make.

Den där halvtimmen gick fort, och Sandra höll på att plocka upp blomlökar så jag hade bra kunnat tillbringa ännu mer tid och beundra alla fina sorter. Lökarna i sig var så vackra och hela skyltningen där i växthuset var fantastiskt tilltalande.

 

 

Om ni kör längs riksåttan (E8) ska ni ta en avstickare och beundra det Sandra har skapat i en skogsdunge bakom Mysinge i Bennäs.


Trädgårdskaffe

Skrivet av Sandra Neuman 10.08.2016 | 2 kommentar(er)

Här har vi semester så det står härliga till! ...Det vill säga att vi städar ur garaget, gör bankärenden, handlar grönsaker på torget, äter fisksoppa och bygger en vägg. Ingen av oss är särskilt intresserade av att bara sitta stilla och "njuta" av ledigheten på det viset, så det stör oss faktiskt inte alls att vädret är lite blåsigt och ruggigt.

Igår smet vi lite ifrån varandra. Det behöver vi ibland också göra för att orka umgås dygnet runt. Daniel tog med sig barnen till Oravais medan jag åkte åt andra hållet för att umgås med andra trädgårdstokiga kvinnor. Det var förra sommaren som jag kände ett starkt behov (Jag hittade inget i eget arkiv, men Kitty är duktig på att dokumentera, så HÄR kan ni läsa om den första kaffeträffen) av att få prata trädgård med likasinnade, och bjöd in till trädgårdskaffe. Sedan har bara fortsatt i samma stil. Kaffe, trädgårdsrunda, diskussioner och skratt.

IMG 0001

Igår hade vallmodrottningen Nina bjudit in oss till 'Min Eden' på trädgårdskaffe. Under Jakobs dagar brukar Nina ha öppen trädgård, så då har vem som helst möjlighet att uppleva alla fantastiska detaljer som gömmer sig precis överallt i på gården. Jag fascineras stort över hur intressant det går att få en trädgård, och hur mycket det gör för att fortsätta hålla intresset hos besökare.

 

Om man ska ha ett mål för sitt konstverk så är det här det jag strävar efter. En så intressant trädgård att man kunde gå omkring tre gånger per vecka och ändå hela tiden upptäcka nya detaljer.

MinEdenkollageAlltså känslan! Jag blir nästan knäsvag av Ninas trädgård! Den är så fantastisk och välfylld av växter överallt.

IMG 0016

IMG 0018

Med oss hem fick vi varsin bukett med vallmokapslar. De kapslarna ska jag förvalta väl och ge en ärofylld plats att bre ut sig på här i min trädgård. Jag hoppas att vi ska hinna med åtminstone en trädgårdskaffeträff ännu i höst, så där så att vi nå säkert är välfyllda av inspiration inför vinterns väntar-tider.

Jag märkte förresten att jag håller på att flytta inomhus nu igen efter sommaren. När vi gick en sväng på Sunds före trädgårdskaffet struntade jag nästan helt att titta på utsidan. Istället shoppade jag små suckulenter att plantera i ett miniväxthus och en kaktus till en glasburk. Inget alls till utsidan. Jag förklarar inte säsongen avslutad, men vi är definitivt på andra sidan toppen nu.


Tips! Att göra i Jakobstad imorgon.

Skrivet av lagombackansandra 22.07.2015

I år missar jag tyvärr den enda programpunkten jag hade sett fram emot på Jakobs dagar. Öppna gårdar i Skatan. Men jag tycker ändå att ni andra kan passa på att strosa runt och titta in i trädgårdarna i den gamla stadsmiljön. Evenemanget pågår 14-18 imorgon, torsdag. Åtminstone för två år sedan när jag var på tillställningen, så fick man kartor vid Alexandersparken mitt i Skatan. Men det syns säkert vilka gårdar som är öppna. Här är en kavalkad med foton som härstammar från 2013.. skatan 2 skatan 3 skatan 4 skatan 5 skatan 6 skatan 7 skatan 8 skatan 9 skatan 10 skatan 1     Om ni ändå är ute i farten ska ni absolut inte missa att också übertrevliga Nina har öppet i sin fantastiska trädgård 'Min Eden' på Skarvvägen 3 i Jakobstad, mellan 12 och 18. Där ska ni ta er tid att undersöka detaljerna, för om det är något som Nina kan, så är det detaljer! Här är också bilder från 2013, samma dag som öppna gårdar i Skatan.   20130726min eden 17 (Medium) 20130726min eden 19 (Medium) 20130726min eden 2 (Medium) 20130726min eden 7 (Medium) 20130726min eden 9 (Medium)

i Sandras dröm

Skrivet av lagombackansandra 16.07.2015 | 3 kommentar(er)

Konttinens trädgård 12Den här bilden väljer jag att sätta främst (fastän den är oskarp och helt utan fokus), för den väldigt mycket känns som  Sandra. Jag liksom Nina och Kitty kröp på måndagskvällen, med kameran i högsta hugg, omkring i två trädgårdar. Det är NÖT (Norra Österbottens Trädgårdsförening, har ni tur så funkar bloggen.fi, annars är det bara att återkomma en annan gång) som ordnar med olika måndagsträffar, bland annat hembesök i medlemmarnas trädgårdar. Sandras trädgård känner jag till från förr, så där gick jag verkligen crazy med kameran och kröp omkring på grusgångarna. Nu drämmer jag helt kallt till med 30-nånting foton från Sandras fantastiska trädgård. Enjoy!Konttinens trädgård 1 Konttinens trädgård 11 Konttinens trädgård 10 Konttinens trädgård 9 Konttinens trädgård 8 Konttinens trädgård 7 Konttinens trädgård 6 Konttinens trädgård 5 Konttinens trädgård 4 Konttinens trädgård 3 Konttinens trädgård 2 Konttinens trädgård 34 Konttinens trädgård 33 Konttinens trädgård 32 Konttinens trädgård 31 Konttinens trädgård 30 Konttinens trädgård 29 Konttinens trädgård 28 Konttinens trädgård 27 Konttinens trädgård 26 Konttinens trädgård 25 Konttinens trädgård 24 Konttinens trädgård 23 Konttinens trädgård 22 Konttinens trädgård 17 Konttinens trädgård 21 Konttinens trädgård 20 Konttinens trädgård 19 Konttinens trädgård 18 Konttinens trädgård 16 Konttinens trädgård 15 Konttinens trädgård 14 Konttinens trädgård 13Tack Sandra och Timo för att ni delar med er av eran glädje!  

Trädgårdskaffe 2

Skrivet av lagombackansandra 02.06.2015

För några veckor sedan bjöd jag hem ett gäng trädgårdsnördar för att få prata med likasinnade över en kaffekopp. Ikväll gjorde vi det igen, men den här gången hos en annan Sandra.              Sandras trädgård är full av inspiration, och jag skulle gott kunna krypa runt med kameran i högsta hugg hur länge som helst! Det finns liksom ingen ände på hur många spännande vinklar man kan hitta. Och då är det bara början av juni!! Föreställ er hur fantastiskt det blir mot slutet av månaden!! Dessutom fick vi veta hur gott te det blir av pepparmynta-blad. Vilken tur att Sandra hade en sån mängd pepparmynta, att vi fick med oss en liten bit hem.

Äppelpäppel

Skrivet av lagombackansandra 07.09.2013 | 2 kommentar(er)20130907-124738.jpg

Ni har väl inte missat att Blomqvists plantskola i Lepplax har äppeldag idag? Dessutom ska vi från facebookgruppen "trädgårdsentusiaster i Österbotten" få en guidad rundtur bakom kulisserna. Inte så illa! Äppelträdet på bilden är ett transparante blanche som står på min mammas gård. Som äppelträd är det kanske inte det mest optimala för en riklig skörd, men som prydnadsträd är det otroligt fint! Men det är inte mitt träd, så det ska beskäras -någon gång.


Öppna trädgårdar 2013: Min Eden

Skrivet av lagombackansandra 09.08.2013 | 2 kommentar(er)

Min Eden (Medium) På bara 1½ vecka hann jag med två besök till Min Eden. Men tur är väl det då att det är en sån där trädgård som tål att besökas, fast varje dag om man hade möjlighet (och tid kanske). Den här gången bestämde jag mig för att bara njuta av detaljerna och uppleva allt igen. Jag kröp omkring, och stundom nästan låg raklång på gräset för att fånga "bilden". Det blev nästan bara detaljbilder denna gång, men lika njutbar är trädgården fortfarande för det! :) Se och njut! 20130809 Min Eden2 1 (Medium) 20130809 Min Eden2 3 (Medium) 20130809 Min Eden2 4 (Medium) 20130809 Min Eden2 5 (Medium) 20130809 Min Eden2 6 (Medium) 20130809 Min Eden2 7 (Medium) 20130809 Min Eden2 8 (Medium) 20130809 Min Eden2 9 (Medium) 20130809 Min Eden2 10 (Medium) 20130809 Min Eden2 11 (Medium) 20130809 Min Eden2 12 (Medium) 20130809 Min Eden2 14 (Medium) 20130809 Min Eden2 13 (Medium) Här satt det en storbystad dam helt plötsligt i allsköns ro! Jag älskar henne! Hon har det så svalt och skönt där under bladverket! Samtidigt är jag också väldigt glad över att inte ha samma problem under min meditation. 20130809 Min Eden2 15 (Medium) 20130809 Min Eden2 16 (Medium) Och vid staketet i en mycket grönskande gång, satt det ett kärleksfullt par och myste. Jag böjde mig bara ner, knäppte bilden och skyndade vidare... Bara för att inte störa så mycket. De är säkert mycket tacksamma över att få behålla sin anonymitet. 20130809 Min Eden2 17 (Medium) 20130809 Min Eden2 18 (Medium) Det är surjordsrabatten som egentligen kräver macroobjektivet... Men det duger gott att krypa ner på gräset, och komma nära också. Och här ska ni veta att det kryllar av små motiv!! Men ska ärligheten fram, så fanns inte den där blomman från syrenhortensian där från början... 20130809 Min Eden2 20 (Medium) 20130809 Min Eden2 21 (Medium) Nu tror jag inte att Nina hade tänkt att man skulle se den här lilla dammen från den här vinkeln. Jag hoppas du förlåter mig, för det här är en bra fotovinkel med mängder av djup. 20130809 Min Eden2 19 (Medium)   Tack för ännu en njutningsfull upplevelse Nina! HÄR kan du läsa om mitt förra besök till Min Eden!

Öppna trädgårdar 2013: Guns trädgårdsrum

Skrivet av lagombackansandra 09.08.2013 | 1 kommentar(er)

guns trädgårdsrum logo (Medium) Här började vi vår resa för dagen, bara ett stenkast från Kittys (om man kastar långt ja) i Guns och Börjes trädgård. Redan på gatan får man fascineras över hur fint det kan vara med marktäckare av olika slag på den där lilla plätten som staden äger ni vet, den där som tomtägaren själv måste ta hand om (klippa gräs och skotta snö). Det är ingen dum idé alls att trolla så här med den markbiten istället! Trädgården var så stor, fastän den bara är 1000m2 (lika stor som vår egen tomt), att jag hade svårt att ta in allt på en gång. Jag gick först ett varv för att få en helhetsbild, hitta guldkornen och ta in de stora penseldragen. Efter första varvet gick jag ännu ett varv. Då såg jag kompositionerna, detaljerna och de enskilda växterna. 20130806Guns trädgårdsrum 17 (Medium) 20130806Guns trädgårdsrum 10 (Medium) 20130806Guns trädgårdsrum 8 (Medium) 20130806Guns trädgårdsrum 9 (Medium) Ni vet redan att jag tilltalas av bladkombinationer, färgkombinationer och djup. Mångfalden, den där smala gränsen mellan för plottrigt och för tråkigt, men oj så ljuvligt det blir när man lyckas! Som här nedanför! Jag skulle säkert ha kunnat stå och bara titta på den här (de två bilderna nedanför) kulissen hela dagen. Det är som en godisaffär för godisgrisar! 20130806Guns trädgårdsrum 11 (Medium) 20130806Guns trädgårdsrum 12 (Medium) Ett växthus ska det väl finnas i alla trädgårdar, och när man ser de här fina träkonstruktionerna där man både ryms att trivas och att odla, verkar nog mitt pyttelilla plastväxthus ganska... pyttelitet! Se! En säng, en grön vägg, tomater, vindruvor, djungelgurka, planteringsbord och kryddor. Där fanns nog allt som behöver finnas i ett växthus. 20130806Guns trädgårdsrum 15 (Medium) 20130806Guns trädgårdsrum 2 (Medium) Som namnet på trädgården säger, Guns trädgårdsrum, så är det rum efter rum, efter rum att utforska. Plötsligt befann jag mig i medelhavet med dignande citrusträd, medan nästa steg tog mig till en japansk trädgård. Zen garden tror jag det heter, en sandplätt att krafsa i för att få lugn och ro i själen. Min zen garden kommer vara gångarna som ska krattas. När jag stod i medelhavet och tittade på japan, såg jag hur en jordgubbsreva kom smygande under staketet. Jag höjde blicken och fick överraskande nog se ett fält med jordgubbar! Tänka sig! 20130806Guns trädgårdsrum 13 (Medium) När vi traskat genom jordgubbslandet och ett hav av marktäckare och kom till en återvändsgränd (där vi hittade komposten), svängde vi oss om för att titta på utsikten. Ingen av oss hade noterat att vi faktiskt hade gått förbi (ja nästan under!) en torkställning! Då kan man snacka om att den smälter in, alternativt att det finns tillräckligt mycket annat att titta på, att ögat inte upptäcker något så oväsentligt. 20130806Guns trädgårdsrum 3 (Medium) Och ingen kunde väl undgå alla detaljerna?! Kaffekoppar fulla med taklök! Betongstövlar! Små taklökar på fat! Porten av kamstål! En trädgård är ingenting utan dess egna prägel, detaljerna att upptäcka. Det var ljuvligt!

20130806Guns trädgårdsrum 5 (Medium) 20130806Guns trädgårdsrum 14 (Medium) 20130806Guns trädgårdsrum 4 (Medium)Tack Gun, för alla inspirerande vyer ni bjöd på!

   

i Min Eden

Skrivet av lagombackansandra 26.07.2013 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:
20130726min eden 19 (Medium)Igår, torsdag, besökte jag tillsammans med Kitty (det är sjukt hur många gånger ni har fått länkat dit) den här färgstarka kvinnan. Vet ni vem det är? Det är Min Eden, eller så kan vi helt enkelt bara kalla henne Nina, som hon egentligen heter. Min Eden är bara namnet på den fantastiska trädgård (och blogg, jag vet inte riktigt vilket som kommer av vad) hon skapat. 20130726min eden 17 (Medium) 20130726min eden 5 (Medium) 20130726min eden 1 (Medium) Det var verkligen en upplevelse, och en trädgård som MÅSTE ses, åtminstone en gång! Jag som aldrig tidigare sett trädgården live, blev så överraskad. Att det kan se så annorlunda ut än vad man målar upp i sitt huvud från de bilder som publiceras på bloggen. För mig var det alla detaljer överallt, som gjorde det hela till en upplevelse. Alla små statyer, skyltar, grejer, hinkar, lådor... på bilden finns det en liten, liten skylt som det står "nässlor" på, men den upptäckte jag först här hemma när jag gick igenom bilderna. Och liten indeed! Jag var tvungen att zooma in för att se vad det stod. Men någon nässla såg jag inte skymten av någonstans. Så då kan vi prata om falskskyltat! Istället fanns ett hav av starkrosa vallmon, som man som besökare omöjligt kan avgöra huruvida de finns där av misstag, eller om det bara är tänkt att se ut som ett misstag. Jag såg på trädgården på två sätt, som trädgårdsmästare, och som entusiast. Trädgårdsmästaren såg de praktiska lösningarna med stenar runt rabatterna och träden, växtvalet och konstruktionerna... medan entusiasten ständigt undrade "hur i allsin dar kom hon på det här?", inte på något dåligt sätt, utan med baktanken på hur stor fantasi och vilken kreativitet det krävs för att få ihoppysslad en sån här skatt. 20130726min eden 12 (Medium) 20130726min eden 2 (Medium) 20130726min eden 13 (Medium)20130726min eden 11 (Medium) Faktiskt så kände jag mig lite som Peter Englander när jag kikade runt och försökte med all makt att hitta "fulhörnan". Men tror ni att jag fann någon sådan? Nej. Till och med komposten var i snyggaste laget liksom området runtomkring (nu pratar vi i skuggan under pilen, bakom ladan... typ där solen aldrig skiner om man vill vara riktigt dramatisk), ja det fanns till och med en rottingstol att slå sig ner på så länge man väntade på att komposten skulle brinna klart. Jag är fascinerad. Jag gick flera varv runt gården... alltså den är inte stor alls, och ändå ryms det sån mångfald och så otroligt många rum... dels för att det tog ett helt varv innan Leon somnade och jag kunde lämna honom i skuggan, och dels för att det behövdes minst två varv för att ta in alla intryck. Det var en svår nöt att knäcka, eller för att säga det mer rakt ut var det så mycket att ta in, att det blev svårt. Egentligen borde man vara där en hel dag för att hinna med allt. Och oj så jag önskar att jag fick en privat guidning och höra om alla tankar bakom! 20130726min eden 15 (Medium) 20130726min eden 6 (Medium) 20130726min eden 10 (Medium) 20130726min eden 8 (Medium) 20130726min eden 14 (Medium) 20130726min eden 18 (Medium) I efterhand dök det upp mängder av frågor i mitt huvud. Var är allt ogräs? Hur många stenar är använda i Min Eden? Vad finns det under smultronen vid kanten av rabatten? Hur gör man med en pytteliten damm till vintern? Och så vidare i all oändlighet (Nina, du behöver inte svara på frågorna... jag har en idé som du ska få höra om sedan). Sedan insåg jag, att det jag ser som ogräs, det är liksom där som ett snyggt misstag hos Nina. Jag måste lära mig att släppa på tyglarna lite på den punkten. Stenläggningen var ett mästerverk i sig! Allt hängde ihop så snyggt, och ögonen drogs lika mycket neråt som in i rabatterna. Det är så snyggt och så praktiskt, och så genialiskt!! Mossa som fogmassa, hur smart är inte det? Och så sjukt snyggt att jag helt kallt tänker sno den idén och själv leka lite med surmjölk mellan stenarna. Tänk om jag skippar sanden på mina gångar, och kör på stenar istället?! Det kan ju faktiskt hända i framtiden. En bit i taget. Eller så redan "så fort som möjligt". 20130726min eden 4 (Medium) 20130726min eden 3 (Medium) Vilken mångfald! Det är inte klokt hur många sorters växter det fanns i Min Eden, och alla trivdes helt fenomenalt. Ett av de mer intressanta inslagen måste väl ändå ha varit den lilla igenväxta gången rakt genom den största rabatten. Man lockades att gå på den, och jag tror också att alla gjorde det! Sedan var det ingen stor upplevelse i sig, men att se den där bland alla bladverk gör att man blir lite äventyrslysten. 20130726min eden 7 (Medium) 20130726min eden 16 (Medium) 20130726min eden 9 (Medium) Och höjdpunkten?! Definitivt surjordsrabatten och den lilla, lilla dammen i en rostig balja. Surjordsrabatten är precis sådär mystisk som man fått läsa på bloggen, och man skulle helst av allt bara vara 5cm hög och kunna gå in under thuijan och syrenhortensian, inspektera stubben och säga hej åt den där figuren som ligger och har det så mysigt i mossan. Jag som blir helt till mig av en trollskog, och går igång på mossa, borde absolut ha både ett woodland och en surjordsrabatt. Det här har du gjort bra Nina! Du är värd precis all uppmärksamhet och lovord! Det är ett fantastiskt arbete du gjort, och vilken upplevelse dina besökare får! Jag vet iallafall en trädgårdsentusiast som tänker komma tillbaka (jag säger inte vem, men hon bor visst under ett vattentorn). TACK!