Lagombackan sevendays header 2

Tydligen mitt favorit-bloggämne

Skrivet av Sandra Neuman 06.08.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Jag har skrivit så mycket om grönkål att du vid det här laget kanske sett nog av de skruttiga bladen. Men så är det först nu det egentligen börjar på riktigt. Skördetiden. Tiden när vi plockar in mängder av mat och sätter i frysen för att kunna njuta av sommarens smaker också på vintern.

Grönkål är en sån där grönsak som sedan gammalt kan lämnas kvar i landet på hösten och skördas vartefter under vintern. Bara att borsta bort snön och ta det man behöver... Men förr hade vintrarna förstånd att vara kalla och snörika. Så opålitliga som vintermånaderna är nu så har jag av erfarenhet sett att det är gambling att lämna kvar grönkålen. Det kan gå, men temperaturen kan växla mellan många plusgrader och minusgrader från dag till dag, och då blir grönkålen till sist som en slajskig grön massa.

JPEG bild 51B712CEC841 4JPEG bild 51B712CEC841 5Det här blev till 1,3 kg grönkål färdig att frysas ner. Persiljan i vänstra kanten frös jag också ner.

 

Nä, jag är inte typen som tippar på lotto eller riskerar min grönkål, så jag tar in bladen nu och fryser ner dem där jag vet att temperaturen inte växlar.

I böckerna står det att man ska förvälla grönkål innan den fryses ner. Men tänk på vad jag skrev nyss, att det går att låta den stå kvar i landet och frysa och då är det ingen som förväller den före. Att förvälla är tidskrävande så den punkten brukar jag hoppa över i min hamstringsprocess. Jag river bara bort den grova mittnerven och sätter i en stor fryspåse. Om jag sedan behöver mer utrymme i frysen krossar jag de frusna bladen i plastpåsen så tar de mycket mindre plats.

 

Förra året plockade vi larver istället för grönkål

Här hade det töat och frusit om vartannat

Du kan också: Kål

...och mycket, mycket mer på taggen "grönkål"

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar