Lagombackan sevendays header 2

Våra barn och våra krukväxter

Skrivet av Sandra Neuman 02.02.2016 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Ja vet ni, krukväxter och barn. Alla som har barn kommer någon gång att hitta växtdelar i munnen på dem, om man får uppbänt käkarna förstås, barn har en tendens att knipa igen när mamma vill titta. Då när den dagen kommer, så är det väldigt bra att ha koll på hur farliga eller ofarliga ens krukväxter är, så behöver man kanske inte freaka ut i onödan.

 

När jag läste på om ämnet lite för att kunna skriva det här blogginlägget lärde jag mig en hel del själv också. Jag kan lugna er med att ni knappast har växter inomhus som är direkt livsfarliga att smaka lite på, men jag rekommenderar ändå att alla ser över sina växter så man iallafall vet namnen på dem. Hamnar man i den situationen att man behöver kontakta sjukvård för att barnet har ätit av en växt så är det kanske inte läge att börja förklara hur växten i sig ser ut. Ta alltså reda på namnen på era växter. Giftinformationscentralen har en bra förteckning över de vanligaste växterna, titta där.

 

Jag vill ändå lista ett par vanliga krukväxter och vad de ger för besvär om man förtär dem. En del blev jag faktiskt förvånad över att kan ge besvär.

 

SN Fredskalla

 

Fredskalla, (bilden här ovanför) en riktig ungkarlsväxt som de flesta klarar av och därför också en sån som många har i sina hem. Innehåller ämnen som är irriterande och kan ge magbesvär och sveda i mun och svalg. Växter med samma sorts egenskaper och symptom är gullranka, monstera, silverkalla och flamingoblomma

 

Garderobsblomma innehåller starkt irriterande växtsaft och kan ge en brännande känsla i mun och svalg, svullnad, blåsor, salivavsöndring, sväljsvårigheter samt magbesvär. Dessutom kan växtsaften ge kraftigt irriterade ögon och hudretning. Andra växter med samma egenskaper och symtpom är High Chaparral

 

Hortensia, speciellt blad och blomknoppar, innehåller ämnen med irriterande egenskaper och kan ge magbesvär. Hyacinter kan ge liknande besvär.

 

Azalea innehåller ämnen med irriterande egenskaper och kan förutom en brännande känsla i mun och svalg, ge symptom som salivavsöndring, kräkningar och diarré.

 

Cyklamen, speciellt rotstocken, innehåller cyklamin som har irriterande egenskaper och som ger magbesvär

 

Jag vill än en gång, trots att de flesta krukväxter inte räknas till livshotande om man bara äter något blad, uppmana alla föräldrar att kolla upp vad växterna heter.

Kommentarer

 • Mommo 02/02/2016 11:08pm (4 år sen)

  Programmera också färdigt in telefonnummern till Giftinformationscentralen! Den har öppet 24 timmar i dygnet. Telefonnummern är:
  09 471 977
  eller 09 4711 (via växel)
  Det finns ju många blommor som innehåller latex också, så om man har latexallergi ska man se upp med fler blommor!

  • Sandra Neuman 03/02/2016 11:51pm (4 år sen)

   Nu måst ja ju koll om ja har in han nummern.... Jå he hadd ja! Ja jyst he ja, he va ju hede me latex å!

  • Milla 04/02/2016 10:21am (4 år sen)

   Oj, det där om latex hade jag ingen aning om! Vilka växter är det som innehåller det? Har själv haft problem med utslag av latexhandskar och använder inga såna längre.

 • Rebecka 03/02/2016 7:33am (4 år sen)

  Vår ena katt mumsade i sig ca.10 blad från en garderobsväxt medan vi var på jobb. Stackaren kunde inte äta på nästan 3 dygn, vi fick tvinga i honom vatten med en spruta så att han inte skulle bli uttorkad. Efter det har växten fått vara ifred iaf!

 • Milla 03/02/2016 10:56am (4 år sen)

  Tusen tack för att du tig upp detta, jättebra!☺ Hur är det annars med julstjärnir och amaryllis, har för mig att de är giftiga? Har inte hunnit kolla Giftinformationscentralens lista än... Sen så skulle det vara super om du skrev om giftiga växter och buskar i trädgården också!

  • Sandra Neuman 03/02/2016 11:54pm (4 år sen)

   Varsågod! Det är en så viktig sak också för trygghetens skull. Både julstjärna och amaryllis kan ge irriterande symptom i hals och svalg, men inget som leder till förgiftning (så säger giftinformationscentralen). Jag tänkte satsa på uteväxter i ett eget inlägg lite närmare våren :)

 • Kitty 03/02/2016 11:17pm (4 år sen)

  Det är nog bra att veta vad man har för växter hemma, även om man int har husdjur eller barn. Bra att du listade upp och satte info var man kan läsa mer.
  /Kitty

Skriv en kommentar