torsdag 18 januari 2018 - 11:27

Mina gröna fingrar

Åh! Det här måste vara bästa veckolistan sevendays har kommit med hittills!! Som klippt och skuren för den trädgårdstomte som jag är. Nu kastar jag om frågorna lite så kommer alla grönväxt-relaterat tillsammans och sedan trädgården skilt.

 

Och jag är så taggad att det har tagit mig flera dagar att fylla i alla frågor ordentligt!

JPEG bild 772B1ABE50E4 3Rosengeranium, eller Dr. Westerlunds hälsoblomma som den också kallas. Doftar citrus när man rör i bladen.

 

Dessa grönväxter finns just nu hemma hos mig: 

Ok, you asked for it... 
Porslinsblommor (Hoya), Mönjelilja (Clivia), Peperomia, Fredskalla (Spathiphyllum wallisii), Rosengeranium (Pelargonium), Narrfikus (Clusia), Novemberkaktus (Schlumbergera), Orchidé, Gullranka (Epipremnum pinnatum), Svärmorstunga (Sansevieria), Älghornsbräken (Platycerium bifurcatum), Rumsgran (Araucaria heterophylla), Paradisträd (Crassula ovata), Kaktusar, Vandrande jude (Tradescantia fluminensis), Kantdracena (Dracaena marginata), Monstera, Echeveria, Bromelia, Kaffebuske (Coffea arabica), Kamelhårskalanchoe (Kalanchoë beharensis), Apostlalilja (Neomarica northiana), Asblomma (stapelia), Pillerfikus (Ficus deltoidea), Olivträd (Olea europaea), Calamondin = totalt 60+ stycken eftersom det finns flera av samma växt, men kanske olika varianter.

 

greenish21. Två olika peperomia. 2. Porslinsblomma och asblomma. 3. Porslinsblomma


En blomma/växt som alltid går som present:

Jag säljer överlägset flest orkidéer, juvelblommor (Bromelia) och våreld som går-bort-blomma, men ibland vill någon också ha någon slags grönväxt. Då tycker jag att Rumsgranen är prisvärd och brukar också vara omtyckt som inredningsväxt. Annars är tulpaner en bästsäljare den här årstiden.


Så får jag mina växter att klara sig:

Hemligheten är att välja växter som passar ens egna rutiner och vardagsliv. Tycker man om att gå omkring och pyssla med växter, vattna minst en gång per vecka så ska man välja sådana växter som ogärna vill torka ut, kanske kräver näring lite oftare och gillar att bli duschade. Nå typ sparrisar (fjädersparris, hängsparris), Sophora, Rumsgran, Bräken-sorter. Men om man är som jag och tycker bäst om växter som inte kräver så mycket, och lätt kan glömmas bort en månad utan att ta skada så ska man satsa på porslinsblomma, Peperomia, Svärmorstunga och alla de andra jag nämnde om i frågan om vilka jag har hemma.

 

Greenish 21. Det är högsäsong för tulpaner. 2. Min orkidé ska för första gången börja blomma om.


Så inreder jag med växter:

Ju fler desto bättre! Jag har ett minne av att min mommo alltid har haft många grönväxter i fönstren, och det har jag alltid tyckt om. Så nu när jag får göra vad jag vill med mina fönster så väljer jag att mer eller mindre fylla dem med växter, både i amplar och på fönsterbrädet. Vi har haft gröninredning som en kurs i skolan, så jag kan egentligen allt om vilka växter som passar var, i vilka krukor och hur man ska placera dem... Men är man en 'more is more' så går den där kursen lite förbi. Sen gillar jag att ha snittblommor på köksbordet också.

JPEG bild 772B1ABE50E4 1JPEG bild 772B1ABE50E4 2Övre bilden från vänster. Hängande porslinsblomma och bakom den två olika Paradisträd i lerkrukor. En rumsgran i zinkkrukan och till höger en Älghornsbräken.
Nedre bilden. Ett hörn av vårt vardagsrum. Egentligen tror jag att det är lite för mörkt åt Monsteran, men den verkar trivas tillräckligt bra iallafall.


Så ofta köper jag växter:

Nu som då, speciellt om vi får något fint till jobbet eller om jag tvingas kasta bort någon och det lämnar ett tomrum i fönstret. Överlag så finns det alltid rum för en till.

 

Den fulaste växten/blomman jag vet:

Det är en hemskt svår fråga. Alla är fina på något vis, men växten Pussmun (Nematanthus gregarius) är inget jag skulle vilja ha här hemma. Den är ful på riktigt! Till och med Saint Paulia är bättre än den.

 

 

Det om gröväxter. Över till Trädgården och odling...


Så mycket tid lägger jag på odling:

På våren verkar det finnas hur mycket tid som helst för köksträdgården medan grönväxterna inomhus får lida och förlita sig på att min man ger dem vatten... Ja eller det är för övrigt han som brukar vara den som kommer ihåg att vattna alla tider på året (skomakarens barn har ju heller inga skor ni vet). Men tillbaka till odling. Jag försöker ändå lyssna till min kropp och inte heller jobba sönder mig själv på att gräva gropar, rensa ogräs och så frön.


Mitt bästa odlingstips:

Odla ärtskott på fönsterbrädet nu fram tills det blir varmare utomhus. Det är billigt och gott att sätta på smörgåsen. När det kommer till utomhusodling är det en sån bredd att jag skulle kunna ge hur många tips som helst. Men. Har man inte odlat förr och vill börja på, så är det lättast att skaffa sig ett par pallkragar och boken "Odla i pallkrage". Sedan sår man det man själv vill äta och håller sig till anvisningarna bakom fröpåsen om rader och mellanrum mellan fröna... När man hållit på en stund kan man börja röra sig utanför de ramarna och odla tätare när man vet hur grödorna funkar.

JPEG bild 25C06301D0C5 1


I min trädgård vill jag odla:

"Vad vill jag inte odla?" skulle vara en mycket lättare fråga att svara på. Jag vill INTE odla vitkål och ruccola. Men jag vill odla allt annat typ... Speciellt Fänkål, morot, spenat och grönkål. Och Jordgubbar!

gronsakerna 

I något skede nu snart ska jag tipsa er om mina bästa trädgårdsböcker! Det tycker jag ni ska hålla utkik efter! Odla mycket nu och sköt om era växter!

måndag 8 januari 2018 - 15:22

Every day is coffee day

Det här året vill jag bryta denna ovana: Att somna på soffan var och varannan kväll är en riktig dum ovana som gör att jag sedan ligger vaken halva natten. Den borde jag definitivt sluta med.


Mina frukostvanor ser ut så här: Hela min morgon (arbetsdagar, för lediga dagar är de helt andra) ser ganska exakt likadana ut. Frukosten däremot kan jag variera beroende på kylskåpets utbud och vilken feelis jag har. För tillfället bakar jag ett muggbröd i mikron och äter det med smör, ost, medwurst och gurka på. Kaffet dricker jag i jobbet eftersom svart kaffe tar en evighet på sig att svalna.


Min träningsrutin är: obefintlig.


En ovana jag har blivit av med: Jag har varit svag för fredagschipsen, men i och med mina nya matvanor (som jag ska berätta om vid tillfälle) så har jag inte heller suget efter det.


Den här rutinen vill jag få in i mitt liv: Jag skulle vilja (orka) stretcha min stackars kropp mer på kvällen. Lära mig lite yoga liksom. Och dejta min man lite oftare.


Min rutin när jag läser bloggar: "ser någon an sevendays nyaste blogginlägg intressanta ut?" *klick*. Alltså jag saknar faktiskt bloggläsarrutiner för tillfället och borde hitta någon slags samlingsapp (nej inte bloglovin).


En ovana jag inte gillar hos andra: Jag avskyr rökning med hela mitt hjärta.


Mina matrutiner är: "Ät när du är hungrig" är det jag helst skulle följa, men tyvärr funkar det inte riktigt med barn i huset. De blir liksom hungriga mycket fortare.


Så kommer jag ur en ovana: Det gäller bara att lyckas programmera om sin hjärna till det man vill att den ska göra.


En rutin alla borde ha: Fredagsblommor! Man ska unna sig blommor och annat fint att titta på och njuta av.


Den här vanan vill jag fortsätta med i år: Mina matvanor, kaffedrickandet och tillräckligt med sömn-vanan. Och så vill jag förstås hålla igång med skrivandet här i bloggen.

tisdag 2 januari 2018 - 12:30

Mitt hem, min borg

Det har varit en så pass omvälvande dagar för mig personligen (och då pratar jag inte bara om hur tungt det var att ta sparken till eftermiddagskaffet igår) så får inte riktigt till någon riktig text. Istället tänkte jag helt enkelt bara köra stenhårt på årets första sevendayslista om mitt hem.

 

Så här bor jag:

Jag och min familj bor i ett hus byggt 1864. Här är det vårt hem vår borg som gäller och vi har för det mesta lagom råddigt i diverse hörn av hemmet (speciellt diskbänken lyckas vi aldrig hålla tom). Vårt hus är skitdåligt planerat och jag skulle inget hellre än att riva ut alla väggar och göra planlösningen själv. Då skulle jag satsa på en mer öppen planlösning på nedre våningen och våra sociala utrymmen, och mer anpassade utrymmen på vinden.

 

kallbackan

 

Det bästa med mitt hem: 
Känslan i ett gammalt hus är en helt annan än i ett nybyggt. När vi första gången kom in i det här huset på visningen så kändes det glatt i hela kroppen och jag tror att både jag och Daniel sa att vi ville bo här.


Här har jag bott tidigare i mitt liv:
Jag har inte bott i särskilt många städer, men ett flertal hem.
Innan jag flyttade hemifrån hann jag bo i det hus som jag ser som barndomshemmet, en lägenhet och sedan i ett gammalt hus med megastort kök. 

När jag flyttade hemifrån 2006 bodde vi en tid i en pikuliten etta på Brändö i Vasa innan jag skaffade en egen etta på övre våningen i ett trähus på Hedbergsvägen i Vikinga. Efter det hann vi med idrottsgatan i Vikinga innan vi flyttade tvärs över stan till en lägenhet på Kungsvägen i Roparnäs. Av alla ställen i Vasa så har jag bäst feelis från trähusettan i Vikinga.

Vid årsskiftet 09-10 övergav vi Vasa och flyttade hem till Nykarleby. Då bodde vi i lägenheten bredvid min mommo och moffa på Staketgatan innan vi köpte hus. Cirkeln är sluten och vi kan konstatera att det är här vi ska bo och bli gamla.

 

kungsvagskokKungsvägen, Vasa

vardagsrum MediumStaketgatan, Nykarleby

 

Mitt drömhem:
Skulle jag få möblera om planlösningen lite i det här huset så är det här mitt drömhem. Jag gillar framför allt att det är så nära till allt härifrån och att det tar 5 minuter för mig att GÅ till jobbet. Att det är uppförsbacke när jag ska hem igen gör att det kanske tar lite mer än 5 minuter.


Så här skulle jag beskriva min inredningsstil:
More is more kanske. Jag trivs inte alls när det finns väggar som är tomma och kalla. Jag gillar inslag av tyger i form av gardiner, mattor och kuddar och framför allt är det jättejättetråkigt om jag inte får ha grönväxter i fönstren.

 

JPEG bild F3C48F7855FC 2


En plats jag ännu vill bo på:
Jag vill inte bo någon annanstans än här, men som alternativ så önskar jag att jag hade en egen liten stuga vid villan. Vi är många som vill vistas i Kalapää på sommaren och snart kommer vi inte att rymmas att sova på vinden längre.


Lägenhet eller hus:
Vi har testat på lägenhet, och jag är INTE en lägenhetsmänniska. Jag behöver kunna gå ut på egen gård och bara njuta av att inte behöva gå någonstans. Här räcker det med att jag går ut på trappan så kan jag blicka ut över mina rabatter.


Sambo eller ensamboende:
Jag har faktiskt aldrig bott ensam fastän jag har hyrt en egen etta i Vasa. Vi varierade oss bara vems lägenhet vi bodde i för veckan men det orkade vi inte med särskilt länge innan vi bytte två små lägenheter mot en större.

 

JPEG bild F3C48F7855FC 3Hedbergsvägen, Vikinga


Då flyttade jag hemifrån:
Hösten 2006 efter att jag tagit studenten och inte sökt in till en endaste skola. Mitt enda alternativ då var att flytta in till min pojkvän Daniel i Vasa och hoppas på att få ta ett mellanår på en kreativ linje på FKF.

 

En person med ett vackert hem:
Nina! Eller Ninas fd hem iallfall, och jag slår vad om att både mellanhuset och det kommande huset är precis lika fina hem. Liksom Anna. Och så har min moster Ninna ett varmt och mysigt hem som jag tycker mycket om.

tisdag 7 november 2017 - 08:34

Jag HAR min drömkarriär

Jag jobbar som: Florist på Amalia inspiration, och jag är stolt över min arbetsplats, Anna som jobbat fram de här tre butikerna och vår fina webshop.


Karriär i jobbet för mig betyder: Jag är inte särskilt karriärlysten av mig längre, kanske för att det känns som att jag har nått mitt mål nu redan. Det var på hösten 2006, efter studenten och jag hade mitt mellanår på FKF i Vasa. I studierna ingick en praktikperiod på valfritt företag (lite som praoveckorna i nian i högstadiet) och eftersom mammas kompis precis hade tagit över rodret på Asta blomster- och presentaffär så tyckte jag att det verkade som ett bra alternativ. Jag trivdes i atmosfären och blev bra vän med floristen (som numera har blomaffär Akleja i Purmo) efter att ha fått testat binda buketter och göra arrangemang. Efter den veckan började jag jobba hårt för att komma mig in i branschen i just den här butiken. Vägen har varit lång och kantad med besvikelser och ett år som utbränd, men nu är jag här och har nått mitt mål att kunna cykla eller gå till jobbet och sedan få betjäna min hemstads befolkning med buketter och blommor. #lifegoals

 

JPEG bild 4F1ECF22E8B5 23


Tre saker jag kan göra, för att nå mina mål är: En viktig sak som jag ska göra för att inte gå bakåt i min karriär är att inte jobba mer än vad jag gör nu (eftersom jag varit utbränd och inte har någon som helst energireservoar att falla tillbaka till). Sedan gäller det att hålla sig inspirerad (det gör jag genom att följa florister på instagram)... och mätt! 


Det här är mitt nästa mål i karriären: Nej, jag har inga ytterligare mål att nå. Jag vill inte ha en egen blomaffär eller jobba heltid. Jag vill ha det precis så bra som det är nu som anställd och jobba 4 dagar i veckan.

Här ser jag mig själv om ett år: Jag står fortfarande vid amalia och skrattar med mina kunder :)
Tre saker jag lärt mig under mitt arbetsliv: Är du glad så är kunderna glada. Det är kunderna som gör att jag kan jobba med det jag gör, så jag värnar om dem. Lägger jag kärlek i buketterna så syns det.

 

JPEG bild 4F1ECF22E8B5 16

 

En person jag ser upp till, karriärsmässigt: Min mamma! Nu jobbar inte hon i min bransch, men jag tycker att det är så strongt att i över 30 år varit akutvårdare och sett en hel del som jag själv inte skulle vilja se. Det är mamma som sagt att när man hör ambulanssirenerna så ska man inte tycka att det är hemskt, man ska tänka att nu är det någon som får hjälp.


Mitt drömjobb: Det är det jag har. Jag är alldeles för hemmakär för att ta familjen med mig till norge för att jobba som florist där. Det är klart att det vore intressant att se sig runt i floristvärlden, men jag skulle nöja mig med studieresor för att hälsa på, hämta inspiration och lära mig av andra.

 

JPEG bild EDFB9D3FD01B 3

 

Som anställd är jag den här typen: Vi brukar säga att jag och Daniel måste vara de perfekta anställda med barn som nästan aldrig är sjuka, och när de är det så får de det överstökat på ett eller två dygn. Dessutom är inte Daniel och jag heller sjuka särskilt ofta. *ta i trä*


Som chef är jag den här typen: Nej, jag är inte chefstypen alls... men om jag skulle vara chef så skulle jag säkert vara den där snälla som bjuder på kaffe åt mina anställda. Och jag hoppas att jag skulle vara rättvis och uppmuntrande.


Ett mål jag uppnått i min karriär: Det har jag kanske redan gjort klart för dig läsare vid det här laget? ;) Men det sanna målet är väl att jag är självsäker i det jag gör och vet att det är det här jag är bäst på (inte bäst som i bättre än andra, utan bäst av det JAG kan göra). Det är också sånt som kunderna känner av och återkommer till.


Så här jobbar jag aktivt för att lyckas på jobbet: Dricker kaffe och är utvilad. Det är sanning att man måste vara utvilad, annars går det inte. Så kommer man långt på att vara glad, trevlig och prata med kunderna.. känna in hurudana de är och vara på deras nivå och tillsammans med deras sinnesstämning.

onsdag 20 september 2017 - 12:30

Bloggandet

Bara för att få lite fart på ett prestationslöst bloggande ska jag sent omsider fylla i sevendays lista om bloggar och publicera helt utan passande bild. Så tråkig ska man kunna vara ibland

 

Jag bloggar för att det är ett sätt att hålla igång språket, vara kreativ och samtidigt dokumentera. I mitt fall ska dokumentationen främst handla om odlingsåret men det smyger sig också in annat kreativt, gott och gulligt. Vem tackar väl nej till en gullig kattunge, en fin bukett eller häftigt pyssel?!

 

Jag läser andra bloggar för att få inspirationen till att själv kunna skriva ett flytande och lättförstått språk. Tyvärr hinner jag inte läsa så många bloggar för tillfället utan klickar in mig mer sporadiskt från sevendays framsida (också via blogoteket!). Mammas blogg är den jag läser mest regelbundet när jag söker efter något recept.


Den första blogg jag läser på dagen är sällan en och samma. Ibland är det Carolines, ibland Catzo, ibland Linns och ibland Ellens. Ibland är det ingen av dessa utan någon helt annan.


En typen av blogg saknas: Jag kan inte komma på att det skulle saknas någon specifik blogg just nu. Men jag skulle jättegärna läsa mer floristbloggar. Det är en så stor inspirationskälla för oss som ska vara kreativa varje dag. Min favorit var under en lång tid den blogg som holmsunds blommor i Umeå skrev. Det fanns så mycket energi och kreativa lösningar att inspireras av.


Det här skrivs det för mycket av i bloggar: Nej det skrivs väl knappast för mycket av varken mode, DIY, inredning, barn eller den mentala hälsan. Allt är relativt beroende på vilket ämne man själv brinner för.


Blogg eller vlogg: Jag älskar vloggar! Speciellt våra finlandssvenska (ja de är väl kanske inte så många), men en som jag också är ett stort fan av är Sara Bäckmos vlogg på youtube. Det är ju förstås för att det är ett område som tilltalar mig, men hon är också så naturlig framför kameran.


Atmosfären i den finlandssvenska bloggvärlden är just nu: PÅ GÅNG!


Det här tycker jag om sponsrat innehåll: Nä alltså pass på den frågan. Det är inget som vill lägga mig i över huvud taget. De som sysslar med sånt får hålla på, men jag är inte på det sättet intresserad.


Mitt mål med min blogg är att dokumentera och inspirera på det gröna planet.


En bloggare jag vill byta liv med för en dag: Det skulle väl vara Sara Bäckmo då så kunde jag gå runt och mysa i hennes trädgård en hel dag.

måndag 28 augusti 2017 - 13:14

Höstlistan

Jag ska jobba ikapp min #levlokalt-utmaning som märkligt nog lämnade kvar på förra veckans tisdag. Jag skyller på tröttheten och det besvärliga pms-humöret. Men innan jag återgår till den lokala maten så lättar jag upp stämningen med veckans sevendays-lista om hösten.

 

Man vet att det är höst när: Juthbackamarknaden är ett minne, villasäsongen är avslutad och min mamma rymmer iväg till Grekland. Ja och så flyttar vi inomhus igen och börjar feja där istället för i trädgården. Det är kanske det mest kännetecknande för hösten, att man vill börja vara inomhus igen och titta på alla miljoner serier som har premiär och säsongsstart. En kväll deklarerade jag åt min man att man egentligen inte skulle ha tid att göra annat än sitta framför cmore på kvällarna när det blir höst.

 IMG 2044

IMG 2046Villaavslutning 2017 firades förstås vid villan, med knytkalas, sprakastickor och 20 marschaller.

 

Låt som ger mig höstkänslor: Ojdå, jag har ingen som helst aning. Kanske det är så att jag slutar lyssna på musik när hösten kommer, det är finito med happy dance och händerna upp i luften. Fast vet ni, Kajs TACOHEJ är faktiskt ganska höstig! Och tacos är ju gott och värmande när man blir lite mer frusen.


I höst vill jag klä mig så här: Kappahls stella-jeans, random toppar och sköna koftor från dress like marie. Eller ytterbyxor och stövlar, så som vi var klädda i lördags vid villan.


Hösten doftar: Kallt, friskt, krysantemer och äpplen.

Det bästa med hösten: Att rutinerna återvänder efter ett långt uppehåll. Kvällsmörkret och att man kan tända myslampor och ljus på kvällarna. Ja och IDOL förstås. Katterna börjar också vara inomhus mycket mera, och en katt i famnen i kombination med idol är fantastico!


Det sämsta med hösten: Som småbarnsförälder innebär hösten att man måste börja jaga vantar till 4 små händer igen, hålla reda på var mössorna är och kanske se till att stickasockorna finns i dagisväskan. 

Mat som jag förknippar jag med hösten: Hösten är ju den egentliga skördetiden, så allt sånt som är färdigt i min egen köksträdgård är höst-mat. Palsternackor, morötter, bondbönor och lök, det är ju nästan en färdig rätt direkt det kommer sig in. Men SOPPA! Soppor av alla de slag är så höstigt!

 

IMG 2055

IMG 2056

En höstkväll spenderas: I soffan under filten, med en katt i famnen och någon av en miljon tv-serier förstås. Fast de senaste kvällarna har jag tittat på Bridget Jones-filmerna som precis kommit till Cmore.


En sak jag ser fram emot i höst: Att äntligen hinna ikapp Greys anatomi. Sedan 26 februari har jag tittat på serien från början när jag tyckte att det tog för länge innan säsongsstarten. Bara 2 säsonger kvar så är jag ikapp! ...och pizzakvällen i min mosters uthus förstås.

 

onsdag 9 augusti 2017 - 21:46

Feelislåten och pepplistan!

Nåja, efter en extra tröttsam dag när jag nästan fått släpa mig själv uppför vattentornsbacken för att komma hem, så passar det väl bra att satsa på lite peppigt kvällsskriveri istället. Bara jag får det här publicerat ska jag krypa ner till sängs så att jag orkar pyssla i trädgården imorgon på min lediga dag. Så, men först ska ni få: PEPPIGASTE LISTAN!

 

Tre saker som får mig på extra bra humör:

Trevligt sällskap, gott kaffe och sköna trädgårdsstunder... och för att inte tala om alla de delarna i olika kombinationer, då snackar vi livskvalitét! Och som bubblare: KATTUNGAR!

 

En person som är extra peppig:

Jag har en vän, låt oss kalla henne Emelie, vars axel jag kan luta mig mot i jobbiga uppfostringssituationer, galna jobbdagar och bara när det behövs ett gott skratt. Och vet ni, om det inte hade varit för att vi båda bloggade då för snart 3 år sedan, så hade vi inte haft varandra idag.

 

En perfekt morgon betyder:

Jag ser två olika scenarion här.

1. Jag öppnar ögonen och ett av barnen tittar på mig med ett leende, vi stiger upp (ingen bråkar) och äter frukost tillsammans i soffan framför morgonshowen. Och ingen bråkar ever.

2. En ledig dag, ensam hemma. Jag vaknar utvilad, blodsockret är perfekt och frukosten äts i lugn och ro vid köksbordet. Kaffet är utsökt och förmiddagen bara försvinner.

 

Det här gör jag när jag är på dåligt humör:

Jag tror att jag vill vara ensam och bara vara på dåligt humör. Till en viss del kan det stämma, men oftast räcker det med en timme för mig själv för att humöret ska vändas på rätt köl och jag kan vistas bland folk igen. Greys anatomy är en väldigt bra serie att se på när humöret tryter.

 

Tre saker jag är extra tacksam över idag:

-Att jag har ledig dag imorgon (jee!).
-Det är bara två arbetsdagar innan den sista veckan semester (jee igen!).
-Sevendays sommarfest är nästa vecka (jee, jee!).

 

En pepplåt:

Alltså visst har jag sagt att jag har en hel spotifylista med peppmusik? Happy dance heter den och innehåller bara sådana låtar som det börjar rycka i benen av... men om jag måste välja en...

I CAN'T STOP THE FEELING! är så bra att jag blir lite tonårsförälskad i Justin Timberlake. Och musikvideon! Det är en riktig feelishöjare och jag garanterar att om den här skulle spelas när jag veckohandlar så skulle jag definitivt hänga på kärran som Justin gör.

 

Det här tycker jag om med mig själv:

Kreativiteten och problemlösningsegenskapen. Det är ju förstås lite samma sak, men kreativiteten kan vara så mycket mer än bara problemlösning. Jag imponeras lite av mig själv ibland när det visar sig bli lite extra bra.

 

En person jag vill skicka extra pepp åt:

Ojoj, vem behöver peppas lite extra. ALLA behöver väl peppas för att orka, men det där lilla extra ger jag åt min man. Han är en sån klippa och det tålamod han besitter med barnen är värd all extra pepp i världen!

tisdag 11 juli 2017 - 22:29

Food <3

 

Veckans sevendays-lista berör ett för mig väldigt kärt ämne; mat. Jag är inte alltid så sugen på att tillreda den där maten, men jag är mer eller mindre alltid med på att äta maten (speciellt om det är någon annan som lagat den).

 

mat 1mat 4

 

Fick jag äta endast en rätt livet ut, skulle det vara: 
Nu hoppas jag att det aldrig någonsin kommer att bli aktuellt att behöva äta en och samma rätt för resten av livet, det skulle kunna bli så väldigt enformigt och tråkigt i längden. Men OM jag behöver välja så säger jag soppa.

Soppa är den rätt som har följt mig i livet och alltid varit lika gott. Kålsoppa, fisksoppa, korvsoppa, köttsoppa, broilersoppa, minestronesoppa, snålsoppa, potatis- och purjolökssoppa, blomkålssoppa, tomatsoppa och what not! Räknas Buillabaisse till en soppa? Det är iallafall en av mina stora favoriter tillsammans med blomkålssoppa, kålsoppa och laxsoppa. Jag älskar att doppa knäckebröd med mycket smör och ost i en riktigt kryddig och god fisksoppa. Märker ni hur euforisk jag blir av soppor, för att inte prata om snål! Och som bonus kan jag berätta att jag älskar ratatuille också.
Det här äter jag inte:
Leverbiffar och leverlåda. Jag står inte ut med lukten och de gånger jag har gett levern en chans så har det inte blivit några höga poäng för smakupplevelsen men en femstjärnig kväljningsupplevelse. Det är på riktigt något så avskyvärt att.


Min favoritrestaurang:
Oj hjälp! Hur ska jag kunna välja det? Nej men nu vet jag! Mammas restaurang förstås! Där serveras det alltid god mat och kaffet ingår. Jag misstänker att det är den restaurangen som är orsaken till den kräsna gourmand jag kan vara ibland. Nu senast kom jag lite oanmäld till lunchen på min lediga (och barnfria) dag och fick ändå en smakupplevelse som hette duga. Kalla LCHF-våfflor med smör, ägg, majonnäs, spenat, saltgurka och tomat. Det låter inte som så mycket att exalteras över, men åh herregud vilka smaker!

 

FullSizeRender 15


En stark matupplevelse:
Nå förutom den här ovanför så är romsmörgåsar vid fammos något som alltid kommer att finnas i mitt smakminne.

Min relation till mat:
Haha, ja man skulle ju lätt kunna tro att mat är det jag lever för. Men det är nog bara så att mat och jag har ett väldigt speciellt och intimt förhållande till varandra. Mat är vad vi spenderar mest pengar på här i hushållet bara för att vi inte vill spara in på den punkten.

På morgonen äter jag:
Frukosten är för tillfället inget jag satsar särskilt mycket på. Kanske beror det på småbarnslivet och att det kräver att man sätter deras frukostsmörgåsar först och sedan slänger i sig sin egen. Just nu äter jag smörgåsar (det måste vara minihiilari eller någon av lokalbageriernas GI-bröd) med alla pålägg jag hittar i kylskåpet och på det helst också sallat. Då vet jag att jag hålls mätt och belåten fram till lunch. På helgerna blir det också samma smörgås med ungefär samma pålägg, men har jag tur så finns det paprika, kokt ägg och majonnäs som topping. Inget är så gott som en smörgås med alla pålägg, ägg, majonnäs och grönsaker.

mat 2mat 3
Min paradrätt i köket:
Jag vill påstå att jag är rätt så bra på att improvisera ihop lite allt möjligt... Frågar man barnen är jag eventuellt proffs på att koka makaroner och öppna en förpackning bönor... Men alltså, min paradrätt måste ändå bli matiga sallader.


Det här tycker jag om dieter och matföreskrifter:
Det här är ett så känsligt ämne att jag inte vet om jag vågar toucha det heller... men jag säger så här. Jag förespråkar så naturlig och ren kost som bara är möjligt, samtidigt som jag gärna drar ner på kolhydraterna på grund av min grundsjukdom. 

 

Det om mat! Imorgon kanske jag orkar skriva om vad jag fick höra idag när en jounalist + fotograf var här och gjorde ett reportage.

tisdag 20 juni 2017 - 14:22

Ät mat! Var glad!

En egendag är alltid välkommen nu som då. Speciellt veckan efter att vi haft 9 dagar semester och barnen har varit mer intensiva än vanligt... då är det gott att både få snitta blommor, vattna växter och efter det få flera timmar för sig själv nästa dag. Och ÄNTLIGEN är vädret på min sida och inte så där jättelockande med blåst och mulet. Jag har väntat på en mulen dag länge så att jag skulle ha en chans att ha en vindsrensning inför nästa veckas loppisrace. Jag rensar hejvilt och slänger hellre än sparar (med undantag för det med känslomässigt värde).

Så här när jag känner att jag behöver en paus så passar jag på att reflektera över midsommaren. Den är på gång och ikväll måste jag hämta material till huvudkransar och tillverka skomakarlax. Här kommer veckans tema-lista, MIDSOMMAR.

villan1

Det här är planerna för midsommar:
I två år har vi varit tvugna att fira på hemmaplan på grund av sjukdomar, men i år tänker vi vara friska och fira på villan med hela släkten som sig bör!


Det bästa med midsommaren är:
Maten, sällskapet och lekarna. Vi har traditionsenligt knytkalas på villan och det är de dagarna vi är som mest i stugan också. Snabbt räknat kan det vara frågan om 25 släktingar i år, det är allt från moffa 83 år till mitt kusinbarn en månad gammal. De flesta är med på lekarna och jag hoppas innerligt på blindbock och tio pinnar på ett brä.


Det sämsta med midsommaren är:
Att det kan bli lite väl trångt med långbordet i storstugan om det råkar regna. Men finns det stjärterum så finns det hjärterum!

 

En tradition jag inte bryter:
Traditioner är till för att brytas och det går att vara utan både villavistelsen och maten om det behövs. Men glad måste man alltid vara på midsommarafton!


Ett måste på midsommarbordet:
Jag älskar både skomakarlax, gräddfilsströmming, rökt lax och gravad lax... så fisk måste det finnas!


Tre tips för en lyckad kväll:
Var glad. Strunta i myggen. Ät det du vill.

 

villan 3

 

Jag firar/firar inte midsommar för att:
Det är en av de bästa högtiderna och det finns rum för att äta gott, njuta av sällskapet. Och om man har tur skiner solen och man kan spela fotboll eller leka kurragömma.


Ett starkt midsommarminne:
Jag har en miljon fina minnen från alla de midsomrar vi firat vid villan, och ext

 

ra bra minns jag en kompisfest vi hade på midsommardagen i begynnelsen av gymnasietiden. Det var en så rolig fest att det är svårt att glömma :D

lördag 17 juni 2017 - 23:15

Min musik

Jag vet inte om jag hade tänkt göra den här listan bara på grund av tidsbristen som råder i mitt liv, men så läste jag att både Catariina och Nina hade kollat sin mest lyssnade låt på spotify via obscurify music och så gjorde jag listan ändå. Min lista över mest lyssnade låtar toppades (inte helt oförklarligt) av barnsånger och KAJ.

Min top 20 all time ser ut så här:

 1. KAJ
 2. Mora träsk (barnmusik)
 3. Jason Mraz
 4. Bröderna slut (barnmusik)
 5. Jack Johnson
 6. Arne Alligator & Djungeltrumman (barnmusik)
 7. Mumin (barnmusik)
 8. Veronica Maggio
 9. Queen
 10. Aretha Franklin
 11. Kim Herold
 12. Nickelback
 13. Abba
 14. Sjunggung (barnmusik)
 15. Bruno Mars
 16. Shirley Bassey
 17. The Beatles
 18. Babblarna (barnmusik)
 19. Pauline
 20. Benny Törnroos (barnmusik)

 

Det är en rätt så intressant blandning, men den säger ganska mycket om hurudan musik jag föredrar (om man bortser från barnmusiken, det är vad mina barn föredrar).

 

4 augusti 800

 

Musik för mig är:
Något som antingen boostar eller som ger lugn och harmoni... helt enkelt beroende på vilken sorts musik det är frågan om.


Jag lyssnar helst på: 
Min spotify består av ett gäng olika listor med olika genrer och blandningar. Men listorna inspirerade av radiokanalerna groove FM och Helmiradio är de som jag använder mest.
 

Den bästa låten att starta morgonen med:
Jag brukar faktiskt slänga igång yle extrem-appen direkt jag kommer ner från vinden på morgonen. Den nyaste kombon av programledare är helt i min smak och musiken som spelas är såna där vardagliga 


Ett instrument jag vill kunna spela:
Gitarr! Under mitt år i FKF tog jag faktiskt gitarrlektioner efter skolan, men när vi hade "bandspel" på schemat föredrog jag elbas. Men min dröm har alltid varit att kunna spela fiol. Min man kan, och jag har fått testa svärfars gamla fiol utan att det ens lät farligt hemskt.

ss


En musikstil jag inte förstår mig på:
Trance. Tyvärr är min man inte av samma åsikt, men under våra år har han lärt sig att ha hörlurar på sig om han måste lyssna på det oljudet. Lyckligtvis är det den enda genren vi inte samtycker om.


Det här blir årets sommarplåga:
För min del... Åhi ån! Jag lyssnar alldeles för mycket på radio för att missa den.


En låt jag kopplar till ett minne:
Oj det finns så många låtar som är kopplade till olika minnen. Men Jason Mraz och Colbie Caillats "Lucky" sjöngs på vår vigsel, så den tillsammans med "This will be" och "Du är allt" är dem som jag mest kopplar till ett minne. Om någon undrar vad vi dansade till så var det den här ljuvliga visan, "barfotavals".

 

SDbrollop 115


Spellistan som ger mig energi:
Min spellista "Happy dance" som är ihopplockad enbart av sådana låtar som får det att rycka i benen. Listan är långt ifrån färdig, men den duger gott att bli glad av en stund ändå. 


Min mest spelade låt någonsin:
Det har jag verkligen ingen aning om, men visst vore det intressant att veta! Eventuellt kan det vara frågan om någon Jack Johnson-låt, typ "better together".