Lagombackan sevendays header 2

Violer, vårens blomma

Skrivet av Sandra Neuman 29.04.2016 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Nu känns det i luften att det verkligen börjar bli vår. I helgen är det vappen och 1 maj, och då om någon gång ska man fira våren tycker jag. I många skolor kröner man årets vårflicka som en hyllning, och det kokas munkar och bryggs mjöd. Personligen förknippar jag den här helgen med startskottet för blommor på trappan.

Jag har haft violer på trappan en lång stund redan, men så ser de också lite ruggiga ut i kanterna efter de kallaste nätterna. Violer tål ner till -5 grader ungefär, så det är kanske inte konstigt att de tog skada av -10 de första nätterna.

 

Idag när jag kom till jobbet hade vi ett hav av violer på golvet, en fantastiskt fin syn. Och inte blir det sämre av att gå närmare och titta på dem heller. Min egen favorit är orange och gula violer, men också rosa och lila funkar bra.

Violer är inte svåra att plantera. Det man kan tänka på är att doppa ner dem i vatten före så att de verkligen är genomvåta när man planterar dem (det handlar om kapillärkraften som gör att jorden runtom stjäl fukten ur det man planterar. Ja och det gäller allt man planterar). Sedan ska man undvika att violer torkar ut alltför mycket och plocka bort utblommade blommor. Plockar man inte bort blomskruttarna så riskerar man att de sätter frön och slutar blomma.

När man anser sig vara färdig med violer för våren, och hellre vill ha sommarblommor i sin kruka, så kan man bra plantera ner violerna i marken. På det sättet sköter de sig själva och kommer upp år efter år.

Kommentarer

  • Tanja 29/04/2016 6:10pm (4 år sen)

    Jag planerar en ny bänk (bänken har legat under plast nu i två år, hoppas att allt ogräs dött där under!) och den är stor, riktigt stor. Så jag kommer definitivt att plantera ner penséerna dit, det e ju nästan som gratis utfyllnad... ? Tack för tipset!

    • Sandra Neuman 30/04/2016 9:38am (4 år sen)

      Det är perfekt med violer som utfyllnad. :) Liksom smultron! Det sistnämnda har jag haft i mina rabatter som utfyllnad innan jag har haft råd att fylla ut hela ;) Lätt att riva bort när det är dags för annat, och gott att äta under den tiden :)

Skriv en kommentar