Furnas
Gårdagens vandring gick till byn Furnas och området där omkring. Vi startade vid sjön och gick först runt den, för att sedan påbörja vandringen uppåt på berget. Det var en ordentlig stigning som nog höjde pulsen på de flesta av oss. Men än en gång fick vi vandra i makalös natur och grönska.
Sjön Furnas. De vita blommorna har en start doft av vitlök, och stjälken används ofta i matlagning.
Uppåt uppåt
Väl uppe kunde vi njuta av fina gröna slätter och en utsikt över sjön
Johanna, Malin och Nicke tillsammans med våra guider João och Mario.
Efter vandringen besökte vi byn Furnas. I Furnasdalen finns över tjugo aktiva varma källor som det bubblar och röker ifrån. Svavellukten gör sig påmind vart än man går. Dagens lunch var den azoriska nationalrätten Cozido. Den tillagas genom att grytor grävs ner i marken och värms av den geotermiska värmen. Maten tillagas långsamt, grytorna är 6 timmar i groparna innan de tas upp. Inne i grytorna ligger maten i tre lager. I understa lagret finns köttet. En blandning av gris, nöt och kyckling. I mittersta lagret finns potatis av olika sorter. Överst ligger rotfrukter, grönsaker, kål och olika korvsorter (chorizo och "mustamakkara"). Allt detta äts med ris.
Vi fick se när våra grytor togs upp och efter det gick vi runt och tittade på de puttrande varma källorna.
Här kommer maten. En gryta innehåller ca 40kg mat.
Vi blev ordentligt mätta.
Efter lunchen fick vi kolla närmare på de varma källorna och även smaka på källvatten från området. Det bjöds även på smakprover på olika likörer, och de som ville kunde köpa hem en flaska från turistbutiken i byn.
Utfärden avslutades i Terra Nostraparken. Det är en botanisk trädgård belägen i byn Furnas. Den 12,5 hektar stora parken har ca 2000 olika träd- och växtarter och tillhörde den amerikanska ambassadören Thomas Hicklingn under slutet av 1700-talet. Parken inhyser bl.a en termalbassäng bestående av järnrikt vulkanuppvärmt vatten. Vattnet som är ca 36 grader varmt ser smutsigt och brunt ut pga järnet men sägs ha en helande och föryngrande verkan.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar