Acai bowl

onsdag 21 oktober 2015 - 10:54 | 5 Kommentarer

Hej!

Har varit lite ute ur internetvärlden den senaste veckan men nu har jag lite bättre bloggenergi att komma med :).

 

Det finns en hel del "klassiker" i hälsokostväg nuförtiden. Jag tänkte att jag ska försöka beta av dem och ge er recepten på så många som möjligt, ifall ni är intresserade? :) 
Naturligtvis kan man göra alla dessa rätter i otaliga variationer efter tycke och smak. Två stycken "klassiker" har jag redan skrivit om, nämligen fröknäcket och gröna smoothien. Framöver tänker jag mig också ge enkla basic recept på bland annat chiagröt, hemlagad müsli/granola, bananpannkakor och så vidare.. Hojta gärna till om det är någon specifik hälsoklassiker ni vill jag skriver om eller har frågor om. 

 

Well well, till dagens tips och recept; nämligen ACAI BOWL! 

 

1 fryst banan

Ca 1,5 dl frysta blåbär och hallon (eller bara någon dera, men tycker det är godast med blandning)

Ca 1 dl mandelmjölk (eller annan valfri mjölk)

1 msk acaipulver

1 tsk - 1msk kokosfett 

 

IMG 1710

+ massa god topping!! <3
(jag har på chiafrön, müsli, valnötter, riven kokos och torkade mullbär)

 

Ta ut bananen ur frysen en liten stund före du ska använda den. Mixa sedan helt enkelt ihop allt och toppa med valfria godsaker. 

 

IMG 1699IMG 1701IMG 1704 

 

Acai, eller açaí som det egentligen skrivs (uttalas asaii), är ett mörklila bär som kommer från acai-palmen i sydamerika. För några år sedan blev bäret otroligt hypat och satts i kategorin "superfood" i och med att det innehåller otroligt mycket polyfenoler (som är en anioxidant), till och med 3-6 gånger mera än blåbär enligt vissa källor. Det består av essentiella fettsyror (både enkel- och fleromättade) och en hel del fibrer och vitaminer. Enligt viss forskning har acaibäret till och med kunnat motverka uppkomsten av cancerceller. 

 

Acai finns i pulver-, piller- och fryst form. Jag har själv har inte kommit över det i fryst form så jag använder pulver. 

 

Som alltid med så kallad "superfood" tycker jag man ska hålla sig lite skeptisk till att det gör SÅ gott för kroppen som det ofta beskrivs. Men så länge jag inte hittar information om att något är direkt skadligt så använder jag mig gladeligen av de här livsmedlena och prövar mig fram. Och när det gäller acaibowlen så är den bara så otroooligt sjukt god att jag är säker på att det inte kan göra annat än gott! ;)

Kommentarer

 • Linn

  21.10.2015 11:13 (2 år sen)

  Mums, tack för tipset. Jag har ju läst om detta men visste inte vad det innehöll, det har inte låtit så gott på namnet ;) hahaha. Men nu ska jag pröva! Mvh, omvänd skeptiker!

  • Lena Törnroos

   21.10.2015 12:20 (2 år sen)

   Jee kul att även en skeptiker blir sugen på att testa! ;) haha! Fler inom livsmedelsbranchen borde väl förstå att ge namn och etiketter med större eftertanke för att de annars kan bli bortvalda på grund av det! ;) Nämen det är verkligen så sjukt gott! Och ett extra tips kan du få; nämligen att när du fryser bananen så skala den och skiva ner den i en platspåse. Då går det smidigare att mixa än om man har en hel fryst banan. :) Puss!


 • Anna

  21.10.2015 13:56 (2 år sen)

  Låter supergott!! Älskar acai. Dock ett litet tips.. Vad jag läst och hört så behöver chiafrön blötläggas ett tag innan man äter dem, annars kan man inte ta upp näringen (man ska tugga sönder dem för att få upp näringen och det är svårt om de inte är blötlagda först).

  • Lena Törnroos

   21.10.2015 20:54 (2 år sen)

   Tack för din kommentar Anna! :) Och ja, du har rätt i att man tar upp näringen bättre då de är blötlagda! Eller det är vad jag också läst :) Oftast äter jag chiafrön som chiapudding eller efter blötläggning i smoothien, men kan tycka att det är lite roligt/gott med dem ibland också över en sådan här rätt eller tex yoghurt, trots att de inte utnyttjas till fullo då. Det finns ju många som tycker att man också borde blötlägga alla andra frön och även nötter..har inte testat göra det ännu, men kanske du har? :)

   • Anna

    22.10.2015 10:21 (2 år sen)

    Brukar va dålig på att blötlägga.. gör det enbart med chiafrön hehe :D


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.