Raw balls

onsdag 17 februari 2016 - 16:32 | 6 Kommentarer

I min kostserie "hälsoklassikerna" tänkte jag i dag snacka raw balls. Enligt mig är raw balls fenomenala på alla sätt och vis. Man kan variera innehållet och smaken i all oändlighet, det går snabbt att göra dem, de håller sig bra i kylskåp, de är supergoda och innehåller massor med nyttigheter!

 

Raw balls är alltså förenklat sagt nyttiga kokosbollar. Vi skippar smör, socker och fyller dem istället med godsaker som dadlar, olika nötter, raw kakaopulver, kokosolja och så vidare. Som sagt, du kan ha i nästan vad som helst från din nyttiga hylla i skafferiet. Jag tänkte här ge ett exempel på en variant av raw balls som jag tycker är tusen gånger godare än vanliga kokos/chokladbollar.

 

Raw balls

12-16 torkade dadlar (kärnfria)

1 1/2 dl cashewnötter

1 1/2 dl mandlar

1/2 dl raw kakao

ca 2 msk kokosolja

ca 4msk kallt kaffe

ca 4 msk vatten

1 tsk spirulina pulver

en nypa vaniljpulver/flingsalt/lakritsrotspulver eller annan smaksättning

riven kokos att rulla bollarna i

 

Mixa ihop allt till en jämn smet. Här kommer egentligen det enda krävande med att göra dem. Du behöver lite tålamod och en bra mixer som klarar av att mixa både hårda nötter och dadlarnas krämighet. Det gör i och för sig inte så mycket om det blir kvar lite större nötbitar, det kan bara vara gott, men dadlarna vill man gärna ha helt mixade. Ta sedan och rulla till bollar och rulla bollarna i riven kokos. Ät och njut! Svårare än så är det inte.

image10

image11

(ps, receptet ger mycket fler bollar än så här men de äts rätt snabbt upp...) 

 

Raw balls är perfekta att ha hemma som nyttigt snacks, något energigivande att kasta i sig i brådska eller som något gott till kaffet. Bollarna faller också de flesta barn i smaken och i och med att de består av massa nyttigheter behöver man inte ha dåligt samvete för att man faller för deras bedjan om att få en chokladboll. :)

Kategorier:

Kost - recept

6

Kommentarer

 • Anna-Lena

  17.02.2016 17:08 (2 år sen)

  Låter jättegott, men jag som är lchf-are har undvikit att testa liknande recept eftersom de innehåller dadlar. De har ju väldigt högt kolhydratinnehåll och passar alltså inte min kost. Har du något tips på vad man kan byta ut dem mot eller hur ska jag göra? :-)

  • Lena Törnroos

   17.02.2016 18:24 (2 år sen)

   Ja, det är ju lite knepigt med det här receptet då man vill köra lchf. Jag skulle kanske rekommendera att testa byta ut mot något nöt- eller mandelsmör eller (lchf vänligt) kokosmjöl. Det är vad jag spontant tänker att skulle funka som "ersättning", men gällande mängd och så, så tror jag nästan du får prova dig fram lite :). Beroende på hur strikt du är kan du ju kanske också komplettera med någon enstaka dadel för att få lite sötma. Lycka till och hojta till om du får till någon supermix så ska jag också hålla ögonen öppna för lchf-vänliga raw balls!

   • Anna-Lena

    17.02.2016 21:51 (2 år sen)

    Ja, vilka bra förslag du kom med! Ska testa nåt av det till helgen :-)

   • Hanna Stigzelius

    18.02.2016 14:21 (2 år sen)

    Jag har funderat på samma! Kanske lite avokado? Fast då håller de inte lika länge förstås...


 • Frida

  17.02.2016 17:16 (2 år sen)

  Har ett gäng i kylskåpet och de är försvinnande goda! :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.