Varför kompressionsstrumpor?

söndag 27 september 2015 - 12:04 | 4 Kommentarer

Dags för lite söndagsläsning. Tänkte diskutera lite kring en accessoar eller plagg, och nästan så att man kan kalla det ett fenomen, inom tränings- och framför allt löpvärlden. Det är ett plagg som blir allt vanligare och som man ser allt oftare och spontant kan man fråga sig om alla som tar en joggingtur plötsligt är fotbolsspelare. Eller är det bara en ytlig trend? 

 

Jag pratar naturligtvis om kompressionsstrumpor. De kallas även stödstrumpor och finns också i varianter av benvärmare, som också går under namnet sleeves. Det handlar alltså om strumpor som går ända upp till knäna och som nu alltså syns på var och varannan löpare. Som så ofta när något blir trendigt i träningsvärlden så tycker jag att det är på sin plats att fråga sig om man behöver det här, före man hoppar på tåget och gör som alla andra. Jag har stött på en hel del användare av kompressionsstrumpor som visat sig ha ingen, eller väldigt lite, aning om vad strumporna egentligen är bra för. Så här kommer en liten snabbkurs.

 

Vad?
Kompressionsstrumpor eller stödstrumpor är strumpor som är sydda på ett sådant sätt att det skapas ett tryck över vaden för att öka blodcirkulationen. Det maximala trycket ligger runt vristen medan trycket avtar upp längs benet, det vill säga det är viktigt att strumpan inte klämmer till för hårt högst upp så att den tvärtom förhindrar blodcirkulationen.

Varför?
Då blodcirkulationen främjas och ökar i vaderna så gör det att benen känns piggare under träningen eftersom syret och näringen i blodet förbättras och slaggprodukter (så som mjölksyra) lättare förs bort. De motverkar svullnader och hjälper till att minska träningsvärk och påskynda återhämtningen. Liksom andra löpstrumpor så minskar de också risken för skavsår och blåsor.

Vem?

Från början var det främst äldre personer med problem som till exempel åderbrock, och gravida som använde kompressionsstrumpor. Elitidrottare tog dem sedan in på träningsmarknaden och nu använder alltså också motionärer dem flitigt. Kompressionsstrumpor är verkligen till för alla och speciellt om du har tendens att få stela vader vid träning är de till nytta. Även om just du inte behöver dem för att kunna maxa din träning och kunna träna hårt igen nästa dag, så kan det ändå kännas otroligt skönt att träna med dem och att öka blodcirkulationen är ju alltid hemåt.

IMG 1378

 När?

Strumporna är främst till för att användas vid löpning eller annan annan benträning men kan också vara bra att ha på sig då man är mycket stillasittande, till exempel på flyg eller till och med på jobbet eftersom de främjar blodcirkulationen. Det går perfekt att dra ett par tights eller andra byxor över dem och när det blir lite kallare kan det ju faktiskt vara skönt att inte bara få extra stöd för vaderna utan också extra värme. Många elitidrottare använder dem också i återhämtningssyfte, det vill säga efter själva prestationen, och en del (min sambo inkluderad) tar det så långt att de sover med dem på. :)

Varifrån?
I dagsläget har så gott som alla sportbutiker kompressionsstrumpor och andra kompressionsplagg (mer om dem en annan gång). På diverse hemsidor med sportkläder och -redskap är det också lätt att hitta en strumpa (eller benvärmare) som faller just dig i smaken. Det finns många olika märken och jag anser att man kan välja och vraka och prova sig fram bäst man vill, att det inte är alltför stor skillnad på dem, speciellt om man som motionär vill ha lite extra stöd. Av de som jag har använt så märkte jag ändå att när jag satsade på en dyrare strumpa (de på bilden här under som är av märket cep, modellen Run Socks 2,0) så var trycket ännu bättre i och med att storleken går enligt måttet runt vaden och inte endast enligt fotstorleken. Nu kan det ju vara att andra märken/modeller också har den egenskapen, men som jag bara inte råkat på. Men viktigt är ändå att ha rätt storlek. En för stor strumpa ger ingen effekt medan en för liten strumpa kan orsaka för mycket tryck och att blodcirkulationen inte fungerar som den ska. Det kan löna sig att fråga personalen om hjälp där du köper strumporna för olika märken kan vara lite olika i storlekarna.

IMG 7 

Personligen har jag inte egentligen något illa att säga om kompressionsstrumpor. För mig har de varit ett utmärkt hjälpmedel eftersom jag har tendens att få problem med vaderna och speciellt när jag ska löpa så blir jag nästan varm ända in i själen av att få dra på dem. Men överlag är de naturligtvis inte ett absolut måste vid träning. Det kan ändå vara värt att testa och se om just du tycker det ger dig det lilla extra att träna med kompressionsstrumpor.

Kommentarer

 • Kugge

  27.09.2015 15:16 (3 år sen)

  Jag har ett par benvärmare och ett par strumpor, blir på så gott humör av dem när de är så granna färger. Får mer lust att träna och känner också att jag orkar bättre. Må det nu sen vara placebo eller ej. :) Mina är från ZeroPoint.

  • Lena Törnroos

   06.10.2015 16:30 (3 år sen)

   Ja ZeroPoints produkter är superfina! Och det låter ju som att de funkar bra, oavsett om det är motivations- eller prestationshöjande! ;)


 • "Gudinnan"

  04.10.2015 11:37 (3 år sen)

  Tack för det inlägget! vilken bra sammanfattning :) jag hade precis börjat fundera på om mina stödstrumpor ska med ut i löparspåret...

  • Lena Törnroos

   06.10.2015 16:31 (3 år sen)

   Vad roligt att du gillade inlägget! Jag tycker absolut att du ska dra på dem och testa i löparspåret! :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.