Visa alla inlägg skrivna november 2018

fredag 30 november 2018 - 16:00

Julehygge hemmavid

Jag kom hem på några dagars minisemester för att fira lillajul, som lördagen före första advent heter här i Finland. Idag tycks det vara årets hittills mörkaste dag, det regnar och blåser därute och man har knappt märkt att dagen har ljusnat. Men det gör inget, det är skönt att sitta inne med eld i spisen, tända ljus, se regndropparna i fönstren och höra vinden susa i träden utanför. Jag har läst lite, lyssnat på musik och tagit en tupplur. Och snart ska vi laga mat till sonen och sonhustrun som ska titta förbi ikväll. Så mysigt.

Imorgon, om det är lite torrare, tar vi en tur i skogen och drar lite ris efter några vindfällda träd. På kvällen kör vi till Vasa och dansar in julstämingen på SalsaVaasas party på Bock's Corner. Det ska blir skoj.

 

julfonster1spisen

tisdag 27 november 2018 - 22:14

Ett bra köp

Som så många andra kan jag tycka Black Friday eller Black Week (vissa affärer drar ut på det) är ett ganska hänsynslöst sätt att kränga ut varor och få folk att köpa det de inte behöver, och på det sättet öka konsumtionen och boosta marknadsekonomin. Vilket förstås går emot ett hållbart livstil. Det är ett enormt maskineri som borde ändra sin riktning. Det vi enskilda konsumenter kan göra är att tänka efter noga vad vi behöver, och låta bli att köpa om vi kan. Det är inte lätt. Ibland köper jag billiga saker av dålig kvalitet, som jag sen ångrar. Jag vet ju att om man behöver skaffa nytt är det bättre att satsa på hållbart kvalitet. 

Nåja, alla köp är ju inte av ondo. Jag såg ett BF-erbjudande i fredags, ett medlemskap på CrossFit Copenhagen för 25 kronor ända fram till februari, och slog till. Det tyckte jag var en bra affär, nu hinner jag testa konceptet, och om jag inte gillar medlemskapet så säger jag upp det och betalar fullt pris bara en månad. Så nu kör jag en testperiod före och efter julen.

Jag har saknat gymträning och har ofta tänkt med värme på EasyFit Vaasa, där jag hann göra en kort karriär innan livet förde mig vidare. Jag mår bra av muskelträning (vem gör nu inte det) och gillar att träna med egen kroppstyngd och enkla redskap. Det är härligt att känna sig stark. Provade första uppstartstimmen med en hel del squats igår, och har gått ganska illa idag - kanske ännu sämre imorgon. Men det är ett gott tecken, jag hoppas verkligen att jag kommer igång. Det gäller bara att hitta en balans mellan muskelträning och lugn yoga - de kompletterar varandra.

Siam Crossfit

Lånade bilden från kedjans sajt, de har flera salar runt om i stan. Jag ser den närmaste då jag kliver ut till gatan genom vår port.

söndag 25 november 2018 - 22:30

En fristad i staden

Jag flög hem från Oslo med en hel del fakta som kan komma till nytta på jobbet. Dessutom hade jag med mig Lena, som bor i Oslo och som jag blev vän med för 31 år sedan. Vi lärde känna varandra i Stockholm, och har hållit kontakt mera eller mindre regelbundet under åren, och har träffats med och utan familjer. Nu hade vi en tjejhelg. I ungdomen kunde det betyda en kväll ute på krogen eller nattklubben, och under småbarnsåren en avkopplande kryssning eller spabesök, men nu ville vi bara ta det lugnt. Skön yoga på morgonen, långsam frukost, lite shopping, god mat på mysiga restauranger och långa promenader. Mycket prat om allt mellan himmel och jord, och mycket skratt. Just perfect.

lenaojag

 

smide2

På söndagens långpromenad kom vi till fristaden Christiania, där vi hittade bl.a. denna spännande affär, Kvindesmedien. Fantastiskt fint hantverk, som tillverkades i den öppna verkstaden brevid butiken. 

skyltar2

Förr fick man inte fotografera i Christiania, men nu tycks det vara förbjudet bara på vissa gator där det sälgs droger. Området är mycket speciellt, det skulle knappast kunna existera i andra nordiska länder. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det - det finns saker som talar för och saker som talar emot. 

legeplads

Och vad finns där tro?

 

fasad

 

ros

En riktig skönhet i novemberrusket.

 

onsdag 21 november 2018 - 22:30

Ett besök hos grannen

Idag var det dags att komma till Oslo igen, senast var jag här för tre veckor sedan på Nordiska rådets session. Nu kom jag tillsammans med en kollega för att närvara på NITF 2018, Nordic Translation Industry Forum. Även om vi inte jobbar inom språkindustrin så bör vi veta vad som händer i branschen. Då kan vi bättre ta vara på de möjligheter som bl.a. den teknologiska utveckligen kan erbjuda. Att översätta och tolka är mänskligt hantverk och kan inte ersättas med teknik, men tekniken kan underlätta arbetet. Nu menar jag inte Google Translate utan t.ex. översättningsminnen som lagrar det urförda arbetet så att man inte behöver skriva om allt från noll om man får en text med repetitioner, och som gör det lättare att hålla terminologin enhetlig. När det gäller tolkning har man börjat prata mera om distanstolkning, ofta utan att man egentligen vet vad det betyder i praktiken. Vi är här för att höra lite mera om det som pågår, för att vara bättre utrustade inför diskussionerna kring hur tolkningen ska ske i framtiden.

ntfi2

Arrangörerna hade tillverkat jättefina anteckningshäften till deltagare, med program, information om talare och anteckningssidor för varje programpunkt för sig.

 

ntfi1

De hade också lagt lite norska saker i påsen, en headnecker och god kexchoklad som jag åt upp genast efter jag tog bilden, mums.

söndag 18 november 2018 - 22:15

Chillade hela helgen

Att det kan vara skönt att ha en sovmorgon utan att behöva gå till jobbet. Jag sover inte mycket längre än på vardagar, vaknar tidigt även utan väckarklockan, men jag kan lämna och ligga en stund. Jag börjar dagen med en långsam frukost, eller med en yogastund. Då klockan sedan blir 9 eller 10 kan jag tänka mig att göra någonting. Det känns lite lyxigt - att kunna göra vad man vill, inte vad man bör. Under de senaste åren han jag nästan alltid haft någonting som jag har behövt studera eller jobba på på min lediga tid, så nu unnar jag mig ibland en helg utan några som helst prestationer. Det har blivit många avsnitt av den danska serien Herrens veie, som berättar om en präsfamilj, och ett avsnitt av den norska serien Lykkeland, som berättar om hur man hittade olja i Norge. Båda serier är bra, och med dansk/norsk undertext är de även en bra språkträning.

Men jag har inte bara suttit inne. Igår blev det att äta lunch med en vän och före detta jobbarkompis som var och hälsade på sin kusin här, det var skönt att ses och höra  hur hon har det. Det är bara några månader sedan jag slutade på mitt förra jobb men det känns som länge sedan, så mycket har blivit annorlunda sen dess. Idag gick jag på bio med en kollega, vi såg på Bohemian Rapsody. Bra film, bra musik. Och efteråt blev det äkta italiensk pizza. Jag promenerade båda vägarna till Indre byn, både igår och idag. Det är någonting jag längtar efter om de inte blir av, mina långa promenader. Nu har de varma höstdagarna blivit lite kyligare, men det är fortfarande skönt att gå runt och se sig omkring. 

 20181118 115436

Søerne består av fem bassänger, som under århundraden har tjänat samhället på olika sätt. Nu är stränderna rekreationsområde. Löprundan runt är 6,35 km.

20181117 123433

Lite förvånad blev jag då jag sår pensérna så här års.

husfasad

 De här gamla husen ligger nära Østerport station och renoveras till moderna bostäder.

 

julgata1

Julen syns i gatubilden, fick dock ingen bra bild på julmarknader som hade premiär i helgen.

 

IMG 0411

tisdag 13 november 2018 - 21:20

Viktig stund i vardagen

Att emigrera innebär en hel del förändringar, som inte bara är spännande. Det ska skapas en ny tillvaro med nya rutiner, och man ska vara beredd på att allt inte fungerar som man hade tänkt. För man tänker ju fel då man inte vet så mycket om den andra kulturen. Det gör att man ibland kan känna frustration. Dessutom längtar jag ofta efter mina kära och nära, ibland känner jag mig ensam och ibland snurrar jobbet lite för mycket i huvudet. Men jag har lärt mig vad det är jag behöver då. Jag brukar sätta mig ner och meditera en stund. Först tänder jag ljus och sätter på soft musik, för bort telefonen och umgås bara med mig själv. Jag försöker komma ifrån mina tankar, sjunka ner i kroppen och koncentrera på andningen. Jag sitter på yogamattan, och det händer att jag efter en stund går över till yoga, och håller på ett tag. Ibland avslutar jag med TRE (du kan läsa mera om det här (finska) eller här (engelska)).   

Dessa stunder har blivit viktiga. Jag känner hur jag får inre styrka, och har lättare att hantera olika saker. Jag får distans till det som sker och tillit på att allt ordnar sig. Jag inser att även om jag är involverad i olika saker handlar de inte bara om mig utan om så mycket mera, jag är bara en liten del. Jag inser också att även om jag nu är långt borta från min familj minskar det på inget sätt mina känslor, utan tvärtom. 

Det här är mitt sätt att vårda huvudet, vilket är minst lika viktigt som att jag tar hand om min fysiska kropp, dessa två saker hör ihop. Gör man bara det ena och inte det andra blir helheten lidande. 

fotternaupp

fredag 9 november 2018 - 17:25

Att bo här borta

Vi hamnade i Østerbro av en ren slump. Vi fick hjälp av ett företag att hitta boende, som skulle motsvara ungefär det vi ville ha, så vi gav önskemål om storlek, hyresnivå, läge och standard. Men veckan då vi skulle flyga ner för att se på lägenheter råkade bli just innan semestrar, och utbudet var inte så stort. Jag tror vi tittade på 6-7 lägenheter den dagen. En lägenhet som hade sett jättefin ut på nätet var i verkligheten en vindsvåning där fönstrena visade bara himmel, en annan var lite väl sliten och behövde en del uppfräschning, och en som för övrigt var helt ok låg på 4 våning utan hiss - inte så praktisk om man tänker bo några år. Vi ville också hitta något där vi inte riskerade att hamna ut efter två-tre år - det är dyrt att få tag i en annan lägenhet, och det är bara den första flytten man får hjälp med som anställd på NMR. När vi sedan såg den här lägenheten som ägaren ville hyra till långvariga hyresgäster, så bestämde vi oss. De var på slutrakan med en totalrenovering, men vi kunde se att lägenheten är charmig, och den låg på gatuplan.

Så nu bor vi i ett gammalt rött tegelhus. Vardagsrummet och matrummet är mot gatan - och från fönstren ser vi över gatan till ett annat rött tegelhus. Det svider lite, eftersom vi i Vasa hade havsutsikt från alla fönster, och i Henriksdal är vi omgivna av skog och mark. Men jag ska vänja mig. Köket, gästrummet och sovrummet är mot inre gården, som är trivsam och har träd och buskar utanför våra fönster. I sovrummet finns en liten balkong som fastighetsägaren har låtit bygga till alla lägenheter ifjol. 

 

fonster1

 

Det finns vissa saker som är annorlunda här. Lägenheten hade som standard inga garderober, inget städskåp. Hyresvärden gick med på att bygga in några skåp, men det blev inga helväggsgarderober med skjutdörrar som vi lite försiktigt föreslog, utan enkla skåp i sovrummen. Det finns inga säkerhetslås utan ett enkelt gammalt lås både på fram- och bakdörren, och ingen har en universalnyckel ifall man råkar låsa ut sig, det finns ingen disponent. Om det behöver göras något i lägenheten måste du vara hemma och passa tiden, oftast får du bara ett besked att hantverkaren kommer mellan t.ex. 8 och 12. Har du tur så kommer han tidigt, har du otur så kommer han inte alls. Det finns inga jordade uttag, och du kan inte installera takbelysning utan en elektriker. Eller det lär gå men kräver specialkunskap -  i brist på det fick vi ringa efter en proffs. Tvättmaskinen och diskmaskinen har inga kranar utan vattnet är på hela tiden. Den nyinstallerade bänksivan i vårt kök är av ljust trä som suger åt sig allt och som tar väldigt lätt skada, och det finns inget som skyddar den målade väggen bakom spisen. Små saker som man reagerar på men som man kan leva med.

 

kok

 

Sopsorteringen fungerar fint i vårt hus, men jag har förstått att det inte är så överallt. Vi har på bakgården inhägnade sopkärl för bioavfall, plast, papp, papper, elektronik, metall, glas och batterier, och grovsopor för det som inte platsar i de övriga kärlen. Sopbilarna kan inte komma in genom porten, så de hamnar att släpa kärlen ut på gatan en efter en. Trots alla dessa sopkärl finns det plats även för planteringar, cykelställ och tvättlinor, och små sittgrupper. Det ända jag saknar är piskställning, den finns men har fullt med cyklar under. Jag skakar mina få mattor försiktigt från balkongen och hoppas på att jag inte retar någon, det är mot reglerna. Men det bor ju ingen under så vad gör det?

 

komposthink

Det här bioavfallskärlet får man beställa gratis från kommunen. Den är så bra! Första komposthinken som inte luktar, och jag har sorterat bioavfall över 20 år. Hemligheten ligger i att luften cirkulerar runt påsen.

 

Det har tagit några månader att bo in sig i, men nu börjar det kännas att man kommer hem när man öppnar dörren. Vi har tagit med de möbler och saker vi behöver och som vi tycker om, och har inga planer på att inreda med dansk design. Lämnar hellre lite space.

 

fonster2

onsdag 7 november 2018 - 20:25

Utan träning ingen färdighet

Idag var det tolkning på schemat, och mötet fortsätter imorgon. Tolkning är både kul och jobbigt. Kul då det går bra, då man känner att man tänker tillsammans med talaren. Jobbigt då det känns att man har tagit vatten över huvudet. Som tur är man två i kabinen, man hjälps åt. I nordiska sammanhang kan man på ett och samma möte höra danska, med eller utan färöisk, grönländsk eller isländsk accent, samt norska, svenska, isländska och finska. Det är inte lätt.

Nordiska rådets session i Oslo visade att jag får nog göra en omprioritering med mina språk. För att kunna fungera bra i en tolkkabin bör jag förstå minst två främmande språk och kunna tala ett, och norskan ligger så mycket närmare svenskan att det måste komma först. Danskan får ta längre tid, det är bara att acceptera. Det går dock inte säga vilket av dem är svårare: norskan har många dialekter, och danskan sägs vara enklare då man väl kommit över den första tröskeln.  

I praktiken får jag jobba med bägge parallellt, men hårdträna med norskan. Lyssna och läsa. Jag brukar gå till jobbet och oftast även tillbaka hem, och då har jag 1,5 h effektiv tid om dagen att lyssna på olika pratprogram.  Det ska nog gå vägen det här.

norgeshistoria

Ett språk är inte bara ord, man ska också känna till något av historien och kulturen kring det.

 

söndag 4 november 2018 - 17:17

Hubertusjakt i Dyrehaven

Idag har jag fått en rejäl dos av dansk kultur och natur. En freelancekollega bjöd in mig och en jobbarkompis til en årlig tillställning i Dyrehaven: Hubertusjakt. Dyrehaven är en fin park norr om Köpenhamn, bara 20 minuters resväg från Indre byn med offentliga transporter. Parken var en gång i tiden kungliga jaktmarker, idag är det en fin friluftsområde med lummiga stigar och små sjöar och den är också medtagen på UNESCOs världsarvslista. En jättefin utflyktsmål för en cyckeltur.

Hubertusjakt är en hästtävling, där deltagarna ska klara av en hel del hinder i terrängen, och de kvalificerade ska även klara av en speciell bana. Tävlingen kommer ursprungligen från Storbritannien. Det var mäktigt att se på, jag stod alldeles i närheten då de stora djuren rusade förbi. Jag valde att se dem med egna ögon och uppleva stunden utan att försöka få bra närbilder. Oddsen att lyckas med en mobilkamera är inte så stor då objektet rör sig med fart.

 

20181104 daggitra

Pärlorna är inte regn, utan daggdroppar.

20181104 parken

Parkens fina bokträd har en skön form, kvistarna svävar ovanför marken och bjuder in till trollskogen.

20181104 ek

En av parkens ståtliga ekar.

20181104 skog4 1

Det råder lite trolsk stäming i parken, den gula mattan dämpar stegen på marken och de stora träden inger lugn.

20181104 skog2

Det som ramlar ner får ligga, naturen tar hand om sitt.

20181104 skog3

Bilden gör inte rättvisa till den gröna färgen - den lyste så vackert i verkligheten.

20181104 hjortar

Det finns gott om olika hjortarter i den inhägnade parken.

torsdag 1 november 2018 - 22:03

Några dagar i Norge

Hem ljuva hem. Jag har varit fem dagar på en arbetsresa, åkte söndagmorgon och kom tillbaka ikväll. Resan var bra på alla vis, men nog är det skönt att kura ihop sig här i soffhörnan.
Nordiska rådet hade sin 70:e session i Oslo. På sessionen möts parlamentariker och ministrar från de nordiska länderna och självstyrande områden, och det behövs en hel del tjänstemän för att allt ska fungera - det är en imponerande mängd dokument som ska förberedas, produceras och översättas. Och givetvis behövs det tolkar, vi var tre inhousetolkar och en hel del freelancetolkar på plats. Tolkar jobbade på plenum, på partigruppsmöten, på utskottsmöten, på ministermöten och på samrådsmöten. Så småningom har jag börjat förstå hur allt hänger ihop, det ska till en hel del möten då ärenden ska processas vidare. 

Även om tolken är ganska osynlig i tolkkabinen så är det som att gå in för en föreställning. Först förbereder man sig genom att läsa mötesmaterial, man repeterar på olika saker som är bra att komma ihåg, och just innan kan man känna nervositet. Och när ordföranden i salen trycker på mikrofonen går ridån upp och strålkastarna slås på. Då kickar adrenalinet in och man gör sitt bästa.
 
Sessionen arrangerades på Stortinget, en vacker gammal byggnad både på  ut- och insidan - eller flera byggnader - i Oslo centrum. På tisdagkväll fick vi vara med på Nordiska råds prisutdelning på den mäktiga Operan. Det var en festlig kväll men många fina priser och bra artister. 

 

tolkkoordinering

Headquarter för tolkstaben.

Tolkkabinen

En av mötessalarna med permanent kabin.

Nordiska rads prisgala

Prisgalan ska snart börja.

Operan i Oslo 2

Operan i Oslo är en mäktig byggnad. 
Operan i Oslo

 

sessionstavla

Idag hade vi en tom kabin i plenum, och då passade jag på att öva. Kabinerna var byggda i salen nära plenumsalen, och talarna visades på skärmen.