Visa alla inlägg skrivna 2019

söndag 13 januari 2019 - 11:37

Tre trevliga besök i närmiljön

På fredagen jobbade vi bara en halv dag, avdelningen firade sin jullunch lite uppskjutet. En stor del av kommunikationsavdelningen var på den nordiska paviljongen på COP24 i Katowice just före jul, så det blev inget eget firande, många hann inte ens tillbaka till hela husets julfest den 14 december. Så nu gick vi tvärs över gatan till Slotskælderen hos Bitte Kik - en gammal, lite sliten, trång och charmig restaurang, där man serverar läckra smørrebrød med flytande tillbehör. Jag åt en smörgås med gravlax, den godaste jag ätit nån gång, laxen var söt och smälte på tungan, och en sillsmörgås med potatis. Jag har som mål att bli bättre på att äta alla sorters sill under mina år här, och jag gissade att här om någonstans skulle även en sillsmörgås vara en läckerhet, och det var den. Bland serveringspersonalen fanns en äldre dam, som vi trodde var Bitte själv - hon tycktes tillhöra möblemanget. På websidan står det Anno 1797 så det kan ju hända hon inte var originalet. En kommunikatör från Köpenhamn berättade om sin far som åt lunch här varje dag under 40 års tid, alltid vid samma bord – en riktig stammis. Den här restaurangen kan jag verkligen rekommendera, och det lär vara klokt att reservera bord.

IMG 20190113 WA0000

Enkelt men så himla gott.

IMG 20190113 WA0001

Personalen snålade inte med snapsen, jag tog bild på bordsgrannens glas.


Efter lunchen for vi tvärs över den andra gatan till Slotsholmen och Christiansborg Slot, där även Folketinget finns. Jag hade inte sett dagens program utan trodde att vi skulle bekanta oss med Folketinget, men det visade sig att vi skulle gå runt i de kungliga representationslokalerna, där vi deltog i en tur som var blandning av en tipspromenad och escape room. Som tur fanns det många yngre förmågor i min grupp så jag behövde inte prestera så mycket – jag är urusel på att knäcka koder och sånt. Men det var roligt att se sig omkring, slottet är fantastiskt och värt ett eller flera besök. Jag ska säkert gå dit flera gånger, för att bekanta mig även med Folketinget.

IMG 20190112 WA0004

 Bilden gör inte rättvisa för den praktfulla miljön.

 

IMG 20190112 WA0006

Riddarsalen har 17 färggranna gobelänger, som skildrar Danmarks historia från vikingatiden till år 2000. Helt otroliga skapelser.

IMG 20190112 WA0005

 

IMG 20190113 WA0002

Det är tungt att bära ett helt slott på sina axlar.

 

På lördag var det skönt att chilla och göra hemsysslor med maken. På eftermiddag ville vi trotsa regnet och promenerade till nästa kvarter, där finns ett café som jag har tyckt ser trevligt ut: The Laundromat Café. Ett mysigt, lite ruggigt och folkligt ställe, enkelt inrett med böcker och kartor och funkisdetaljer, fin atmosfär. Förutom gott kaffe och dagens kaka kan man också beställa enklare mat, portionerna de bar ut såg riktigt bra ut. Det lär bli flera besök även här.

20190112 16052620190112 162502

söndag 6 januari 2019 - 07:55

Om det vita livet

Nu ska jag skriva om det jag har velat skriva om länge, men inte riktigt vetat hur: om alkohol i allmänhet och min egen alkoholkonsumtion i synnerhet. Tidpunkten känns rätt, eftersom många bestämmer efter nyårshelgen att ha en vit månad utan en droppe alkohol. Ämnet kan dock vara känsligt, och jag vill inte uppfattas som någon självutnämnd vägvisare. Jag vill bara berätta om en sak som har stor betydelse för mig, och skulle det här ge inspiration till någon så är det bonus.

Jag slutade dricka alkohol för 1,5 år sedan. Fram till dess var jag kanske en genomsnittskonsument från tonåren flera decennier framåt, med undantag för två graviditets- och amningsavbrott. Ibland salongsberusad, ibland full, och alltid redo för en avkopplande öl. Och ofta sugen på den.

Nu vill jag inte komma med några pekpinnar – det här handlar om hur jag upplever det helnyktra livet jämfört med mitt tidigare liv där avkoppling och trivsel var kamouflerad av bubblande skål och skummande ölstop. Jag har ingen avsikt att få även andra att lämna alkoholen, för det beslutet måste komma inifrån, det går inte att tvinga fram. Min längtan till det alkoholfria livet växte fram genom de olika studierna inom hälsa och välmående. Jag lärde mig att träna och äta rätt, jag lärde mig att jobba med livsenergin och att utöva yoga regelbundet. Det var motstridigt att jag försökte ta hand om mig själv då jag samtidigt förgiftade mig med alkohol. Dessutom tyckte jag illa om mig själv då jag drack – både under tiden och dagen efter – trött och såsig på kvällen och ångestfylld på morgonen. Samtidigt var jag rädd för den tristess jag trodde det skulle medföra – alla dricker ju och man blir utanför om man inte gör det. Så beslutet blev inte av förrän Ulf, som hade lagt om sin livsstil på samma sätt som jag, kom till samma tankar. Då var det plötsligt lätt för oss båda, och till vår förvåning uteblev tristessen. Vi tänkte att vi håller upp, vi sade inte ”aldrig mera”. I början var det lite ovant, att inte börja fredagen med en öl på verandan i kvällssolen. Men snabbt upptäckte vi att det var lika mysigt att sitta där med en alkoholfri öl. Kvällarna blev bättre, då tröttheten inte tog över och vi kunde umgås med alla sinnen närvarande. Ibland for vi och dansade, och det går ju så mycket bättre helnykter än småberusad, så den nya tillvaron blev snabbt enbart belönande. Jag tycker fortfarande om att gå ut, och faktum är att jag nu har roligare då jag är hela kvällen skärpt och kan tillbringa mycket tid på dansgolvet. Ofta är jag där först av alla. Och dessa sköna morgnar vi har alla dagar, utan ågren eller baksmälla. Det är så ljuvligt.

I Danmark flödar alkoholen fritt, både i matbutiken och specialaffärerna. Åldersgränsen för att handla öl och vin är 16 år, och det ser man på stan. För att få handla tobak och drycker med en alkoholhalt på mer än 16,5% är åldersgränsen 18 år. Närbutiken hade reklam för öl, vin, efterrättsvin och konjak på framsidan på sitt reklamblad inför julhelgen, en av kvarterets spritbutiker gjorde reklam för en whisky- eller shotkalender inför första advent. När du hämtar ut ditt postpaket kan du passa på och köpa starksprit från samma disk. Du kan få delta i en glad vinprovning i matbutiken en vanlig vardagkväll. Det är verkligen annorlunda jämfört med Finland. Har danskarna kanske bättre motståndskraft för alkoholens biverkningar? Skulle vi klara det här förhållningssättet i Finland? Eller skulle det få våra folksjukdomar och missbrukseländet att öka i kvadrat? Jag vet inte men har mina aningar.

Livet är ganska lustigt då det skickade oss, som förr var Gammeldanskens stora fans, nu till Danmark, där alkoholen spelar en stor roll. Men jag är glad att vårt helnyktra liv började innan vi flyttade. Nu behöver jag inte orientera mig i det stora utbudet. De flesta ställen har helt goda alkoholfria öl, det räcker för mig. I stället för att sitta en fredagskväll med att smutta vin framför TV:n kan jag sova en lång natt och vara utvilad på morgonen och redo för dagens äventyr. Jag kan ta för mig av det digra evenemang- och kursutbudet i dans och personlig utveckling som finns i Köpenhamn och ge utrymme för den person jag egentligen är, utan att jag bedövar mina sinnen. Jag upplever enbart fördelar med att vi har slutat dricka, en mörk skugga har försvunnit och livet har fått flera färger och mera glädje.

 

IMG 20181122 082233 570

Virgin Mary är precis lika bra som versionen med alkohol. Min favoritdrink.

 

IMG 20180818 182240 875

Alkoholfriheten lär vara en het trend i dryckesbranschen, och det börjar komma flera sorter att släcka törsten med.