Juletræer og æbleskiver

tisdag 11 december 2018 - 21:00 | 0 Kommentarer

Julen närmar sig. Det är likadant här som antagligen i alla större städer, julstämningen tycks handla mest om att köpa och konsumera. Det finns otroligt mycket julbelysningar överallt, affärerna är fulla av julpynt och prylar som ska säljas som dekorationer eller julklappar. Julmusik hörs inne i affärerna och ute på gatan, folk trängs på de vältaliga julmarknaderna där du kan köpa glögg/glühwein, æbleskiver och annat sött och kanske lite julprylar eller hantverk. Æbleskiver är en typisk dansk juldelikatess, en rund munk som gräddas i ett speciellt järn. Numera görs de av bara smet, men ursprungligen har det funnits äppelskivor i dem. En på jobbet bjöd på sådana idag, hon gräddade dem i avdelningens kök och serverade med sylt och florsocker, mums! Kanske utlöste hon också brandlarmet, vem vet. Iallafall gick larmet under gräddandet och hela huset fick tömmas. Det lär hända då och då av någon anledning (så vitt jag vet har det aldrig brunnit) och då står alla och umgås en stund ute på gatan tills brandmännen har kommit och checkat läget. Tur att det inte regnade.

20181211 140416

 

Jag skulle själv uppskatta att fira julen i ett orört snölandskap någonstans uppe i norr, i mörkret utan blinkande lampor, och gärna med familjen. Inga julklappar, ingen stress, bara god mat och dryck, en hög med böcker och brädspel, och bra utrustning för att vara ute. Och nu blir det ju nästan så, vi är på landet i Henriksdal, ungdomarna samlas hos oss på julafton, vi har bestämt att hoppa över julklappar (vi är ju bara vuxna!), och satsar på att äta gott och ta det lugnt. Det är bara snön som med största sannolikhet saknas. 

Julgransförsäljare är i full gång, de poppar upp lite här och där. Alla granar är nästan perfekta både till formen och färgen. De ser nästan plastiga ut, vi var tvungna att testa julgranen på jobbet genom att smaka på ett barr - det var äkta. Dessa odlade granar är en stor exportvara för Danmark, de säljs runt om i Europa, och de hamnar även i många finländska hem.

 

20181209 105134

De här var nog kanske lite glesa upptill, men de stod fint på rad.

 

20181209 154002

 Kvistarna ser lite frostiga och "vintriga" ut även om det är plusgrader ute.

 

IMG 20181211 WA0002

Nästan som på en skogspromenad.

 

IMG 20181211 WA0005

Man får köpa med sig även en fot.

 

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar