Lite om maten

fredag 7 december 2018 - 21:00 | 0 Kommentarer

Mat - det kan vara en tröst när man är ensam och en njutning då man är två eller fler. Det är en högst vardaglig sak som vi inte klarar oss utan, och det är något alldeles speciellt som förgyller festligheterna och för traditionerna vidare. Det är någonting vi alla har ett förhållande till, och då man byter land blir det att reflektera kring det.

Jag har aldrig varit någon superkock som trollar fram gourmetmiddagar av ren kärlek till maten. Men jag vill gärna äta gott, och enkelt. De första månaderna här hade jag just ingen inspiration att laga mat åt mig själv, vilket överraskade mig lite - jag har alltid fixat varm mat åt mig, även på lunchen då jag jobbade hemma. Men här var det svårt att veta vad jag ville ha, jag visste inte alls vad jag ska köpa och laga. Saken blev inte lättare av att jag inte ville köpa kött. Jag har inget absolut beslut kring detta, men det finns så många skäl som rör miljön och köttproduktionen att jag hellre låter bli. Jag gör dock inget nummer av det, jag kan äta om någon vill bjuda på hemlagat kött. På jobbet har vi en bra matsal, så i början blev det en del sallader och färdiga soppor till kvällsmat. Efter att jag hade köpt en mixer började jag tillaga mina vegetariska soppor själv, och de blev faktiskt bra mycket godare än köpta. Nästa steg var att bekanta mig med fiskdisken i närbutiken, som är Menyn på Østerfælled Torv. Den har en superfin fiskdisk, och det har blivit många fiskmiddagar på helgerna. Idag hade de hälleflundra, och det blev den hittills bästa fisken jag lagat – åt mig proppmätt och sitter nu i soffan och chillar. 

Restaurangutbudet här är fantastiskt, du hittar allt mellan himmel och jord och i alla prisklasser. Hittills har jag blivit besviken bara en gång, då beställde jag ett klassiskt smørrebrød med fiskfile, som kan vara mycket bra. Filen var dock för hårt panerad och torr och låg på en hård brödskiva. Men allt annat har varit gott, eller rent av en kulinarisk upplevelse, och prisklassen har varit ungefär som hemma i Finland. Jag har dock inte besökt de dyraste restaurangerna, de lär det också finnas gott om. 

Danskarna bakar jättegott bröd, bagerierna är fulla av färskt bröd och läckra bakverk. Vi har varje fredag frukost på jobbet, var och en bjuder i tur och ordning. Vi år så många att det blir bara ett par gånger per år. Då är det viktigt att handla gott bröd, olika pålägg, grönt och någonting sött till. Danskarna äter mycket sötsaker, och det är lite av en utmaning att försöka låta bli själv, utbudet är stort och på jobbet är det ofta någon som vill bjuda på nåt sött. Tänk att man kan köpa påläggschoklad i tunna skivor, som man kan ha på smörgås! Jag visste inte ens att det finns, men såg det på en fredagsfrukost. Jag kan tycka om sylt på en ostmacka, men att tugga choklad tillsammans med brödet – det fixar inte jag. Danska ostar har jag försökt vänja mig med men klarar inte av doften, även om smaken är ok. Som tur finns det även svenska ostar i disken. Om man vill ha finska livsmedel får man åka till Malmö och handla i en affär vid gränsen. Änsålänge har jag inte gjort det, men kanhända den dagen kommer.

 smorrebrod20180905 123340

De här två läckra smørrebrøden åt jag på restaurang Tornet på Christiansborg. Små konstverk.


20181119 122441

Åt mitt livs första ostron för några veckor sedan, toppade med jordgubbsvinäger och vitlök. Gillade.

20181103 131714 1

Så här kan fiskdisken i närbutiken se ut.

20181207 154115

Idag hade de även ostron, men jag valde hälleflundran. 

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar