Banneri

Saker att göra under hemma isolering

Skrivet av Linda Yli-Mäenpää 28.04.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Hejsan, det var länge sen! Hoppas alla mår bra både fysiskt och psykiskt! Under dom här ovanliga och tuffa tider är det bra att försöka stanna hemma så mycket som möjligt. Och så klart kan det vara tråkigt men man kan försöka hitta nånting positivt ur den här situationen och själv isoleringen; nu är det den perfekta tiden att göra saker man inte skulle vanligtvis hinna göra. Här har jag listat ut några saker jag har gjort när jag har själv isolerat mig och efter jag blev permitterad från jobbet. Hoppas ni också kan få några tips om sysselsättningar i hemmet. 

Hei, pitkästä aikaa! Toivottavasti kaikki voivat hyvin sekä fyysisesti että psyykkisesti! Näinä epätavallisina ja raskaina aikoina on hyvä yrittää pysyä kotoa niin paljon kuin mahdollista. Ja tietysti se voi olla tylsää, mutta tästä tilanteesta voi yrittää löytää jotain positiivista; nyt on täydellinen hetki tehdä niitä asioita, joita ei tavallisesti kerkeäisi tekemään. Olen luetellut muutamia asioita, joita itse olen tehnyt itse-eristyksen aikana ja sen jälkeen kun minut lomautettiin töistä. Toivottavasti saatte tästä jotain ajanvietto vinkkejä kotiin. 

IMG 2882

   1.   Läsa eller lyssna på ljudböcker
 
Jag satte ett mål åt mig efter nyåret att jag skulle läsa alla Harry Potter böckerna under våren och nu är jag på sjätte boken. Jag har både lyssnat på dom och läst själva böckerna och jag bara undrar att varför har jag inte läst dom tidigare. Ja ni läste rätt, jag har aldrig läst dom förr haha. Filmerna har jag sett, men det är ju inte samma sak naturligtvis. Men nu har jag äntligen haft tid att läsa nånting annat än bara skolböcker och det har jag inte gjort på jättelänge. Det är verkligen mysigt att läsa.

   1.   Lukea tai kuunnella äänikirjoja

Asetin itselleni uuden vuoden jälkeen tavoitteen, että lukisin kaikki Harry Potter -kirjat kevään aikana ja nyt minulla on meneillään kuudes kirja. Olen sekä kuunnellut niitä ja lukenut itse kirjoja, ja ihmettelen vain, miksi en ole lukenut niitä koskaan aikaisemmin. Ja kyllä luitte oikein, en ole koskaan aikaisemmin lukenut niitä haha. Elokuvat olen nähnyt, mutta eihän se tietenkään ole sama asia. Nyt minulla on vihdoin ollut aikaa lukea jotain muutakin kuin vain koulukirjoja, jota en ole tehnyt pitkään aikaan. Kirjojen lukeminen on erittäin rentouttavaa. 

IMG 2701

   2.   Baka
 
Jag har aldrig varit bra på att baka eftersom jag är inte bra på att följa recept noggrant jämfört med matlagning då man kan vara lite mer kreativ. Men nu när bananbröd har varit så populärt i sociala medier så ville jag också prova det och den blev helt okej! Jag gjorde också en vegansk chokladkaka, vars recept var superenkel. Ni kan hitta receptet här.  Nu när jag har tid så vill jag absolut baka mera. 

   2.   Leipoa

En ole koskaan ollut kovin hyvä leipomaan, sillä en ole hyvä noudattamaan reseptejä kovin tarkasti kun taas verrattuna ruoanlaittoon, jolloin on lupa olla hieman enemmän luovempi. Mutta nyt kun banaanileipä on ollut niin suosittua somessa, halusin myös itse testata sitä ja se onnistui ihan hyvin! Leivoin myös vegaanisen suklaakakun, jonka resepti oli todella helppo! Löydätte reseptin täältä. Nyt kun on aikaa, haluan ehdottomasti leipoa enemmän. 

985AE338 91F6 4822 BC06 87D43DF8F48E

1A1C6068 94F4 45AB BCAB F2D23B76F61C

   3.   Gå ut och gå i naturen
 
Efter att man har spenderat hela dagen inom fyra väggar så är det skönt att gå ut och promenera. Nu är det till och med den perfekta tiden att ta med sig lite vass att dekorera hemmet med, om man promenerar nära vattnet. 

   3.   Lenkkeillä luonnossa

Kun on tullut vietettyä koko päivä neljän seinän sisällä, on ihanaa mennä ulos kävelylle. Nyt on vielä loistava aika kerätä samalla heinäkasveja, jos on kävelyllä veden äärellä. Niillä voi sisustaa kivasti kotona.

IMG 3725

6C9F1075 B543 47DD 8FE3 77824AB5A5C1

   4.   Göra hemmaträningar
 
Nu när nästan alla gym är stängda och när det inte är säkert att gå dit och träna så kan man riktigt bra göra det hemma också! Man kan hitta bra övningar eller träningspass på YouTube och det är helt gratis! Jag har gjort Tabata pass och kan verkligen rekommendera om man vill göra en effektiv aerobisk träning. Här och här är några bra pass jag har gjort som jag tyckte var väldigt bra!

   4.   Kotitreenata

Nyt, kun melkein kaikki kuntosalit ovat suljettuna ja, kun ei ole kovin turvallista mennä sinne treenaamaan, voi ihan hyvin treenata myös kotona! Hyviä liikkeitä ja treenejä voi löytää YouTubesta ja ei maksa mitään! Itse olen tehnyt Tabata treenejä ja voin todella suositella niitä, jos haluaa tehdä tehokkaan aerobisen treenin. Tässä ja tässä on muutamat treenit, joita olen tehnyt ja kokenut hyviksi!

IMG 2962

   5.   Stöda lokala företag
 
Om man har en möjlighet under dom här tuffa tiderna så kan man försöka hjälpa små och lokala företag att klara sig igenom det här med att köpa presentkort eller beställa takeaway. Man kan också hjälpa dom igenom att ge shout-out till företagen på sociala medier.

   5.   Tukea paikallisia yrityksiä

Jos näinä raskaina aikoina on vain mahdollisuus, niin voi yrittää auttaa pieniä ja paikallisia yrityksiä selviämään näistä ajoista ostamalla lahjakortteja tai tilaamalla kotiin ruokaa. Voi myös auttaa antamalla shout-outeja yrityksille sosiaalisessa mediassa. 

D57D0A7E 5056 47C6 BC7B 389E948AA2C8 2

   6.   Kolla på filmer/serier/YouTube
 
Äntligen får man kolla på Netflix hela dagen utan att må dåligt över det haha. Jag älskar att kolla på reality tv och just nu håller jag på att kolla på Finlands Temptation Island och Sveriges Paradise Hotel, såå bra! Just nu på Netflix kollar jag på Mad Men och andra Netflix serier som jag också kan rekommendera är: How to get away with murder, Mindhunter, The Alienist, When they see us och The Witcher.

   6.   Katsoa elokuvia/sarjoja/YouTubea

Vihdoin saa katsoa Netflixiä koko päivän ilman että tarvitsee potea huonoa omatuntoa siitä haha. Rakastan reality tv:tä ja parhaillaan katson Suomen temppareita ja Ruotsin Paratiisi Hotellia, niin huippuja! Parhaillaan Netflixissä minulla on menossa Mad Men ja muita Netflix sarjoja, joita voin suositella ovat: How to get away with murder, Mindhunter, The Alienist, When they see us ja The Witcher.

85B099BC 6141 4B26 AFF7 926A225B1D64

   7.   Inreda
 
Nu när man är så mycket hemma så har jag fått lust att inreda. Jag har blivit besatt av beige och jordnära färger. Tänkte göra ett blogginlägg om inrednings inspo, bilder som inspirerar mig och saker som jag tycker är fint just nu.

   7.   Piensisustaa

Nyt kun viettää niin paljon aikaa kotona, olen saanut vimman sisustaa. Olen tullut pakkomielteiseksi beigestä ja maanläheisistä väreistä sisustuksessa. Ajattelin tehdä blogipostauksen sisustusinspiksestä, kuvista, jotka inspiroivat minua ja asioista, joita pidän hienoina tällä hetkellä. 

EDC9838F 17E4 431F B637 12DCBCDD1667 2

12464EB4 EE57 4D70 8A52 EEE380295DD5

   8.    Kolla på TikToks haha
 
Alltså den ”nya” appen TikTok (gamla Musical.ly?) är så himla beroende framkallande och rolig. När den började bli populär så lovade jag mig själv att jag inte skulle ladda ner den men nu får jag äta mina ord. Corona made me do it. TikTok är så underhållande och jag kan spendera (för) många timmar när jag bara bläddrar igenom appen. Det är svårt att sluta och plötsligt har det gått några timmar haha. Det har jätteroliga videos och den påminner mig lite om VINE. 

   8.   Katsoa TikTokkeja haha

Siis "uusi" sovellus, TikTok (vanha Musical.ly?) on niin koukuttava ja hauska. Kun se alkoi olemaan suosittu, lupasin itselleni, etten lataisi kyseistä sovellusta, mutta nyt saan kyllä syödä sanani. Corona made me do it. TikTok on tosi viihdyttävä ja voin käyttää sen selaamiseen (liian) monta tuntia. On vaikea lopettaa ja yht äkkiä on kulunut muutamia tunteja haha. Siellä on niin hauskoja videoita, jotka muistuttavat hieman VINEa. 

   9.   Rensa skåp
 
Jag har rensat mitt klädskåp och nu har jag tre IKEA kassar fulla med kläder som jag har tänkt föra till loppis sen när det är möjligt igen. Jag beställde lite ny hudvård, så jag städade äntligen mitt badrumsskåp också. Sen gjorde jag också en storstädning och nu trivs man hemma ännu bättre!

   9.   Siivota kaappeja

Siivosin vaatekaappini ja nyt minulla on kolme IKEA-kassillista täynnä vaatteita, jotka olen ajatellut viedä kirpparille, kun se on taas mahdollista. Tilasin vähän uusia ihonhoitotuotteita, joten vihdoin sain myös kylpyhuonekaapinkin siivottua. Tein myös suursiivouksen ja nyt viihtyy kotona vielä paremmin!

IMG 3598

   10.   Bara vara
 
Det är helt okej att inte göra nånting! Jag har haft många dagar då jag har bara legat på sängen och kollat på Netflix hela dagen. Det är helt tillåtet att bara chilla också; sova länge och äta god mat. Nu är det bra tid för många att ta det lugnt och vila. Gör det som känns bra för dig och för ditt välmående <3

   10.   Vain olla 

On ihan okei olla tekemättä yhtikäs mitään! Minulla on ollut monta päivää, jolloin olen vain maannut sängyssä ja katsonut Netflixiä koko päivän. On aivan sallittua vain chillata myös; nukkua pitkään ja syödä hyvää ruokaa. Nyt on hyvä aika monelle ottaa rauhassa ja levätä. Tee sitä, mikä sinusta tuntuu hyvältä ja mikä on sinun hyvinvoinnillesi parasta <3

IMG 3708

Kämpa på och det här kommer inte att hålla på i evighet! Vi ska respektera andra och ta hand om varandra. <3

Koittakaa kestää ja tämä tilanne ei tule kestämään ikuisuutta! Kunnioitetaan toisiamme ja pidetään huolta toisistamme. <3
 

 


 

 


 

Kommentarer

 • Julia 29/04/2020 1:47pm (3 år sen)

  Jättebra tips! Har också fastnat för TikTok och tycker man kan spendera såå mycket tid på appen haha!
  Varifrån kommer ditt set på första bilden? Ser mysig ut!

  • Linda Yli-Mäenpää 22/07/2020 7:11pm (3 år sen)

   Tack så mycket! TikTok är nog en life-saver om man har tråkigt haha!
   Blazern och byxorna kommer från Zara! :)

Skriv en kommentar