söndag 8 oktober 2017 - 10:13

Jag skulle kunna

Jag skulle kunna skriva om hur det är att jobba igen heltid och att ha två "små" på dagis.

Om hur jag tycker om hösten, fastän jag inte alls gillar att det blir snabbt mörkt om kvällarna.

Om hur lat och slö jag blir när jag inte kan träna pga. förkylning. Andra veckan på gång och jag blir bara tröttare och latare, känns liksom att jag får inget gjort.

Om hur mycket jag trivs på mitt jobb och med mina arbetsuppgifter. Och hur viktigt det är för mig att känna att det är en mening med mitt jobb och att jag faktiskt får vara i en roll där jag kan underlätta människors vardag. 

Om hur jag kan vara så socialt "full" nu när jag jobbar igen - och att jag har inte alls samma behov att vara social utan sätter hellre min tid på att få vara hemma och ladda batterierna.

Om hur välmående på jobbet och hemma inte utesluter varandra. Ifall du är helt fed up på jobbet lär det ju inte göra din vardag lättare och vice versa. 

Om hur mycket jag väntar på den kommande tjejresan till Umeå. Känner för tillfället att några nätters sömn och hotellfrukost är precis det jag behöver just nu. 

FullSizeRender 12 

men istället tar jag morgonmål nr. 2 och slöläser Vasabladet medan den yngre typen sover. 

torsdag 14 september 2017 - 23:00

Tidsfördriv och roligt sådant

I sommar har vi gjort en massa kul och en av sommarens höjdpunkter har faktiskt varit gemensamma uteträningar tillsammans med tre av mina fina vänner. För i sommar var det perfekt att träna utomhus för sällan var det för varmt (hehe), så fastän det var mulet en sommardag gjorde det ingeting. I juni började/fortsatte jag med att träna på Kayla Itsines träningsprogram, och lite senare fick jag sällskap. Så det är ytterst få gånger som jag har behövt träna ensam. Mest perfekt har ju varit att jag har så flexibla vänner med större barn, så vi har kunnat passa in träningarna då Luka har sovit sin dagsvila. 

Så den som säger att man inte kan/hinner träna när med barn kan försöka tänka utanför the box. Vi har haft 1-åring som varit på dagsvila medan 6 andra barn i åldern 3-6 år har yrat på och vi mammor har tränat. Barnen har blivit så pass vana att de frågar efter våra gemensamma träningspass, så roligt att de också njuter lika mycket som vi. För att träna i sällskap är mycket mycket trevligare än att göra det ensam - och speciellt med ett tungt träningsprogram behöver man lite extra pepp. 

Snart har vi bakom oss fulla 12 veckor av träning, det har tagit sin tid då vi har alla varit förkylda turomvist här på hösten och sedan börjar följande program för veckorna 13-24. Nu tränar vi ju inte länge utomhus, så tur hade träningskompisen Emma och hennes händiga man förvandlat deras garage till ett gym. Så där träffas vi som bäst tre gånger i veckan. På sommaren var vi alla fyra lediga så det var inget problem att hitta tider som passade. Nu jobbar vi alla, men inte har det varit något destu svårare. Själv försöker jag få in två träningspass på kvällarna, varav en då barnen gått och lagt sig (som ikväll) och sedan en på helgen. 

Det som motiverar och peppar är klart att man märker att man blir starkare och har fått mera uthållighet. Och det bästa med det här träningsgänget är klart känslan efteråt, och att vi tar en massa löjliga och roliga videon/foton - det måste ju finnas bevis, annars har det inte hänt. Nä, det är nog bara för att kunna se tillbaka och märka att vi fixade småbarnstiden + jobb och träning. 

Om vi kan kan du också. Det är bara att hitta rätt träning och bra träningssällskap. 

IMG 8134

måndag 11 september 2017 - 21:46

Det här med att jobba igen

Att det kan vara så skönt att få jobba igen. Fruktansvärt skönt. Jag vet nu inte riktigt ifall det är acceptabelt efter en arbetsvecka att komma ut med sådana här utläggningar. Troligtvis har jag om en månad ångrat mig och önskar att jag kunde snooza halva dagen istället för att gå tillbaka på jobb (som om man kunde snooza med ettåring?!). Jag har saknat mitt jobb och mina jobbkompisar - och saknat att känna mig själv. Om ni förstår. Klart skönt att återgå tillbaka till ett jobb där man har trivts. Att vardagskvällarna är för korta är ett kapitel för sig, men den där hederliga fredags- och helgfiilis övervinner inget lätt. 

Konstigt nog har några få frågat ifall jag skulle ha stannat längre hemma om jag skulle ha fått. Min reaktion när jag fick höra den här frågan, och inte bara en gång, har varit en väldigt förvånad sådan. Vadå ifall jag fått? Tänker man genast att det är pga. ekonomiska orsaker som man väljer att gå "tidigare" tillbaka till jobb efter/under sin föräldraledighet/vårdledighet? Nå i mitt fall är det nu inte den avgörande orsaken, men visst är det helt okej att igen ha två fulla löner att leva på. Jag har frivilligt valt att gå tillbaka på jobb, för att jag kände mig redo med det här hemmamamma-livet. Och med det menar jag att jag inte skulle ha trivts eller skulle nedvärdera föräldrar som vill vara hemma med sina barn. För det är beundransvärt, för jag skulle inte bara fixa det. 

Allt har sin tid som de brukar säga. Att jag igen var tvungen att vara sjukledig hela graviditeten spelar visst roll, för jag har ju nästan varit hemma i två år redan fastän Luka är bara ett. Så för mig är det urlänge sedan jag har varit på jobb. Många har också funderat ifall jag jobbar heltid, och jo det gör jag. Jag har aldrig jobbat deltid (eller visst då jag studerade jobbade jag 80% då Liam var liten), så vet om inget annat. För mig är jobb måndag till fredag vardagsmat, men att kombinera det med två barn är klart nytt. Visst är det tungt att samtliga typer i vår familj vänjer sig med den här nya vardagen men för tillfället känns det helt okej. Småa svackor har jag med att lämna Luka på dagis, men det är helt naturligt och mera än okej. 

Tacka vet jag att vi bor i Finland var vi har redan ett så bra system med föräldraledigheter (visst går det alltid att förbättra), och att jag fick vara hemma ett år med barnen. Att vi har valfriheten och kan i vissa fall själv bestämma hur det passar den egna familjen bäst. För jag mår i alla fall mycket bättre så där psykiskt (inte för att jag har mått dåligt alls) att få jobba igen. Jag gillar läget kan man säga så där kort. 

 

Tankar åsikter om att återgå tillbaka på jobb eller om att vara hemma med barnen? 

 

FullSizeRender 11

 

måndag 4 september 2017 - 21:50

Nån där?

Först när vardagen kom emot fick jag tag i det här bloggandet. Bakom oss har vi en så skön sommar och jag har inga klagomål angående vädret. Så om ni ville fortfarande älta om HUR dåligt väder har varit i sommar kan ni vända er någon annanstans, för jag har nöjt med att få vara ledig och har inte lidit fastän det varit lite kallare. Bakom mig har jag nu också två arbetsdagar, men mera om det senare. 

Nu undrar jag klart ifall ni finns kvar och orkar hänga med? Blir ju inga dagliga blogginlägg nu när jag försöker kombinera heltidsjobb med deltidsjobb, två dagisbarn, jobbande & golfande man och  träning samt 5-åringens hobbyn. Ett försök att skriva nu som då är tanken. 

 

IMG 8475

söndag 2 juli 2017 - 23:50

SOMMARSTÄNGT

Jag tar en sommarpaus från bloggen, kanske en vecka eller en månad. Men nu njuter jag av att ta allt ut av denna sommar då vi får vara hela familjen lediga.

Ifall ni följa med mig så hittar ni mig HÄR på Instagram. 

IMG 6692

tisdag 13 juni 2017 - 23:00

The Fruhippa

Tillbaka till dagen som jag kommer att minnas för evigt - och fylls med en sån värme då jag tänker på hur fina vänner jag har!

 

Den första timmen av min fruhippa gick till att jag var supernervös och mådde illa - inte över att jag inte visste vad som skulle hända näst utan pga rädslan av att inte kunna äta och få migrän OCH förstöra hela dagen (jag är speciell, jag vet!). Så det var tanken att vi skulle på brunch, men ägaren till stället hade satt upp en lapp att det var stängt - så vi gick istället till Vohvelikahvila som annars är ett så mysigt ställe med goda sallad och våfflor. Jag klarade dock inte av att äta, men mitt sällskap njöt. 

IMG 5980

Efter underklädes- och bananshopping (random!) styrde vi kosan mot campingområdet och jag gissade rätt att vi skulle på SUP-kurs - alltså något jag har så velat testa! Dessutom hade tjejerna bokat den sötaste kursledaren åt oss (hahaha) som orkade tålmodigt hänga med oss ute på havet i ett par timmar. Killen på Safari Beach Rent lärde oss tekniken med SUP och det var ju inte alls svårt. Bara en massa kul, t.om att fälla sig helt bakåt ner i vattnet var bara skönt - med våtdräkt då. Två av mina kompisar testade på att stå på huvudet, och det klarade dom galant. Det var tyvärr lite överkurs för mig, men kanske nästa gång.. 

IMG 5976

IMG 5874

IMG 5967

IMG 5970

Efter suppandet blev det kaffepaus hos Malena och jag åt som en häst. Illamåendet och nervositeten lämnade som tur genast när jag klev i våtdräkten och fick göra något praktiskt. Tur det! Sedan var det igen dags att hoppa i bilen och fundera vart vi skulle näst. När vi svängde av riksåttan tänkte jag att kanske vi skulle åka till en av mina favoritplatser, där jag endast varit en gång tidigare på bröllopsfest. Och rätt hade jag, för vi skulle övernatta en natt på Glasbruket - alltså mina vänner kunde inte ha hittat ett bättre ställe. Jag bara älskar stället och de fina husen!  

IMG 5860

Senare anlände flera vänner och jag blev alltid lika rörd av att se alla. Fick också se videohälsningar på alla de som inte kunde närvara och jag grät som en liten flicka av alla de fina videon. Vi åt gott och satt länge i jacuzzin. Och SKRATTADE. Det var nog främst de vi gjorde hela dagen, kvällen och natten. Dagen avslutades med att få krypa i en skön säng brevid en bästis och vakna nästa morgon till en lyxbrunch!   

IMG 5849

IMG 5891

IMG 2

IMG 5940

IMG 5961

 

Jag är en lycklig kvinna som har så fina och omtänksamma vänner i mitt liv. TACK x 1000 - Ni är bäst! Och nu måste vi ju bara ordna en ordentlig bröllopsfest!

 

söndag 11 juni 2017 - 23:35

TOTALT ÖVERRASKAD!

På torsdagmorgon var jag smått stressad då mannen i huset hittade på allt annat än att titta efter Luka - för jag hade planerat att få mycket gjort på förmiddagen, för att sedan kunna njuta av det fina vädret. På kvällen var det tänkt att mina före detta jobbkompisar från mödrahemmet skulle komma och hälsa på mig. Tillbaka till torsdagmorgon då jag bakade och stökade på i köket medan jag fick genom fönstret syn på min kompis Alina med en snorkel på huvudet. Jag tänkte först att okej, att vi skall tydligen på spontant strandbesök med barnen - men sedan då jag såg en min annan kompis ligga i gräset blev jag ytterst fundersam. Gick ut på terassen och hörde JVG's "Pienissä häissä" dunka och såg fyra av mina vänner som var klädda i simdräkt. Jag var helt stum och fattade inget. Tog så länge förrän jag fattade att det var min fruhippa det var frågan om (vi gifte ju oss i smyg i fjol). Då var det bara att packa väskan och hoppa med på en av mina bästa dagar i mitt liv. Mera om det imorgon!

IMG 5819

Här lyckligt omedveten om följande dags äventyr. Jag tror inte jag varken skulle ha klarat av att köra ett sent träninsgpass eller sova något natten innan. 

måndag 5 juni 2017 - 22:30

Utomhusträning check!

Idag var det dags att korka årets första utomhusträning, och där kring kl. 10 susade min träningsbästis Malena och hennes dotter in på vår gård. Det var bara att sätta minstingen och sova, de äldre barnen på trampolinen och musiken på. Jag älskar så att få träna utomhus när man har utrymme och kan andas ordentligt frisk luft (ogillar starkt trånga och varma gymsal). Dagens träningsprogram var ju klart gjord av Kayla Itsines och det var dags för vecka 1 med ben & cardio (pga av en paus i tränandet). Så skönt att träna när det står exakt vad man skall göra och hur länge - man behöver inte sätta energi på något annat än att träna. 

Dagens träning gick över förväntan. Tydligen får man muskler med att gå och bära på 9 kilos klimp och med alla dessa vagnpromenader. Visst var det några avbrott under träningen när barnen gnabbades över nått, men vad annat kan man förvänta sig av fyra - och femåringar. 

Kanske jag har glömt nämna att jag satt mitt gymkort på paus ända till oktober, just för att jag kan på sommaren träna ute och hemma (intresseklubben antecknar flitigt). Och för att se i september hur det blir att kombinera dagis, fulltidsjobb och ett deltidsjobb - och träningen då. För har mina aningar om att det kommer att vara lättare att träna hemma, men tiden får visa. 

IMG 5760

lördag 3 juni 2017 - 23:20

FEST FEST FEST

För 13 år sedan blev jag student, och jag kommer ännu ihåg den dagen med glädje. Så otroligt skönt att bli klar med gymnasiet och få den efterlängtade vitsvartamössan. Fastän jag sist och slutligen trivdes relativt bra i gymnasiet då jag tog så lite kurser jag kunde och hade alltid håltimmar med mina bästisar eller min dåvarande pojkvän. Det var easy livin' de minsann! Min studentfest var så rolig, speciellt när jag hade massor av kompisar som var ett år yngre än mig, och de kunde ju klart komma och fira mig. Ja och kvällen, natten och allt var så kul. Och jag hade två klänningar, en för studentdimissionen och sedan en för festen - och tyckte det var så coolt. HAHA!

Idag har vi då varit och fira två lite yngre studenter. Jag for iväg ensam med barnen, då mannen i huset har fått sommarlov och var/är ute på galej. Lite sen i starten blev vi när Luka passade på att maratonsova så att jag hamnade att väcka honom kl. 16. Men vi hann umgås vid första stoppet och äta sååå god mat och ljuvliga tårtor. Med nöd och näppe hann vi till andra festplatsen för att säga grattis och vinka hejdå åt studenten. 

Trevlig lördag och bra början på vårt sommarlov!

IMG 5715

fredag 2 juni 2017 - 15:00

Det här med att träna

Veckans Sevendays tema är TRÄNING - och det hör ju till en av mina favoritsaker här i livet, så lets go!

 

Träning för mig: en väldigt viktigt del av mitt liv, eftersom jag mår mycket bättre när jag kan träna. Och är helt enkelt en mycket mera trevligare typ när jag tränar. 

 

Min favoritträning: är ju helt klart Kayla Itsines träningsprogram. Jag har sagt det förut och gör det igen - det är bara för bra, och så otroligt beroendeframkallande. Drömmer om att få ordna uteträningsevenemang med programmet och bra musik. 

 

Det bästa med att träna: Att märka att konditionen och styrkan blir bättre. Känslan efteråt är ju också ganska okej!

 

Det sämsta med att träna: Då jag har mina dåliga dagar, när det känns så segt att träna. 

 

En sport jag skulle vilja pröva: SUP SUP SUP bland annat - har en massa som jag skulle vilja prova på. 

 

En träningsgren jag inte förstår mig på: Förlåt Thomas och dina fina vänner, men golf! Jag borde ju inte ha någon åsikt i och med att jag har aldrig testat att spela en golfrunda. Det känns bara så lång utdraget, jaaa det är det rätta ordet. 

 

Därför tränar jag/tränar jag inte: Som jag skrev tidigare, för att må bra och inte bli lat - haha. 

 

Mina träningsmål: Bli starkare och snabbare (låter som om jag vore en löpare). 

 

IMG 3953