Det här med att jobba igen

måndag 11 september 2017 - 21:46 | 2 Kommentarer

Att det kan vara så skönt att få jobba igen. Fruktansvärt skönt. Jag vet nu inte riktigt ifall det är acceptabelt efter en arbetsvecka att komma ut med sådana här utläggningar. Troligtvis har jag om en månad ångrat mig och önskar att jag kunde snooza halva dagen istället för att gå tillbaka på jobb (som om man kunde snooza med ettåring?!). Jag har saknat mitt jobb och mina jobbkompisar - och saknat att känna mig själv. Om ni förstår. Klart skönt att återgå tillbaka till ett jobb där man har trivts. Att vardagskvällarna är för korta är ett kapitel för sig, men den där hederliga fredags- och helgfiilis övervinner inget lätt. 

Konstigt nog har några få frågat ifall jag skulle ha stannat längre hemma om jag skulle ha fått. Min reaktion när jag fick höra den här frågan, och inte bara en gång, har varit en väldigt förvånad sådan. Vadå ifall jag fått? Tänker man genast att det är pga. ekonomiska orsaker som man väljer att gå "tidigare" tillbaka till jobb efter/under sin föräldraledighet/vårdledighet? Nå i mitt fall är det nu inte den avgörande orsaken, men visst är det helt okej att igen ha två fulla löner att leva på. Jag har frivilligt valt att gå tillbaka på jobb, för att jag kände mig redo med det här hemmamamma-livet. Och med det menar jag att jag inte skulle ha trivts eller skulle nedvärdera föräldrar som vill vara hemma med sina barn. För det är beundransvärt, för jag skulle inte bara fixa det. 

Allt har sin tid som de brukar säga. Att jag igen var tvungen att vara sjukledig hela graviditeten spelar visst roll, för jag har ju nästan varit hemma i två år redan fastän Luka är bara ett. Så för mig är det urlänge sedan jag har varit på jobb. Många har också funderat ifall jag jobbar heltid, och jo det gör jag. Jag har aldrig jobbat deltid (eller visst då jag studerade jobbade jag 80% då Liam var liten), så vet om inget annat. För mig är jobb måndag till fredag vardagsmat, men att kombinera det med två barn är klart nytt. Visst är det tungt att samtliga typer i vår familj vänjer sig med den här nya vardagen men för tillfället känns det helt okej. Småa svackor har jag med att lämna Luka på dagis, men det är helt naturligt och mera än okej. 

Tacka vet jag att vi bor i Finland var vi har redan ett så bra system med föräldraledigheter (visst går det alltid att förbättra), och att jag fick vara hemma ett år med barnen. Att vi har valfriheten och kan i vissa fall själv bestämma hur det passar den egna familjen bäst. För jag mår i alla fall mycket bättre så där psykiskt (inte för att jag har mått dåligt alls) att få jobba igen. Jag gillar läget kan man säga så där kort. 

 

Tankar åsikter om att återgå tillbaka på jobb eller om att vara hemma med barnen? 

 

FullSizeRender 11

 

Kategorier:

Jobb

2

Kommentarer

  • Rebecca

    11.09.2017 22:25 (2 månader sen)

    Kiva inlägg! Ja har ännu int ett datum när ja börjar jobb men antagligen i slute av hösten. Har två orsaker: 1. Ekonomin 2. Att få känn sej som sig själv och komma ur mammarollen för en stund per dag. Har ju hoppa in här på ett åldringshem och det har varit alldeles underbart roligt, trots att jag inte skulle vilja jobba med den typen av vård då jag väl börjar. Kommer att vilja börja jobba 50-80%, dvs så man har rätt till flexibel vårddagpenning eller va e heter... Har du alltså också det stödet?


  • Malena

    11.09.2017 22:46 (2 månader sen)

    Ja, att ha valfriheten att kunna göra vad som passar sin familj bäst är fantastisk! När vi bodde i Kina hade dom 3-4 månaders mammaledighet, sedan tillbaka till jobbet. Så kan ju säga att jag är väldigt nöjd med att vara tillbaka i Sverige nu när vi ska få barn...


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.