onsdag 17 maj 2017 - 15:35

Morsdagen 2017

I söndags fick jag vakna till en sjätte morsdag med Liam och en första med Luka. Morsdagen är en fin dag att fira alla fina mammor och bonusmammor - samt hedra alla de som inte har möjligheten att bli mamma.

För min del blev det en sovmorgon, sen frukost, mammas goda mat, två timmars dagsvila (sånt gör allergimedicin och ett glas vittvin åt mig, haha) och helt enkelt bara familjehäng. Avslutade dagen med att hämta en megapåse lösgodis, bara för att - men det var ett stort misstag och började må genast dåligt. Så tillbaka till godisfria dagar. 

En skön dag i det bästa sällskapet.

 

IMG 4985

IMG 4986

IMG 5008

fredag 14 april 2017 - 22:00

Ibland förvånar man sig själv

När vi kom hem här ikväll från mina föräldrars, var vi har varit hela dagen, skulle jag gott kunnat slänga mig i soffan med en skål med ostbågar. Barnen somnade relativt snabbt, och mannen är borta hela helgen - så skulle ju inte ha varit värd något mindre. Ändå sitter jag i en timme och skriver ledtråd och ritar skattkarta åt Liam för morgondagens påskäggjakt. 

Alltså ibland förvånar jag mig själv REJÄLT. Jag av alla, jag som är världens sämsta förälder på att orka/komma ihåg att pynta inför diverse högtider och hitta på spännande skattkartor och dylikt. Påskgräset må vara osått och dom småa påskkycklingarna har av någon konstig anledning flyttat ut, men jag kommer att samla en massa mammapoäng imorgonbitti. 

Det här var verkligen värt att dokumenteras. Jag välkomnar all beröm och alla aplåder, tack!

Och jaa trevlig påsk!

måndag 7 november 2016 - 18:25

En bättre måndag

FullSizeRender 16Tack och lov har det idag varit en mycket bättre dag än igår - jag har känt mig pigg och både humöret och tålamodet har varit märkbart bättre än igår. Förmiddagens vagnpromenad kändes inte ens jobbig fastän termometern visade -10 och det var riktigt isande kall vind. Till dagens lunch behövde jag bara laga en sallad, så slapp lätt undan denna gång. När Luka tog sitt långa sovpass utomhus passade jag på att laga mysli och dadelkokosbollar, som jag redan länge tänkt laga men inte orkat. 

Sedan inföll träningslusten från bar himmel och jag passade på att göra veckans första träningspass medan Luka fortsatte sova. Skönt att få träningen gjord redan under dagen, så har jag kvällen ledig tillsammans med familjen. Hann t.om i duschen förrän Luka vaknade. Slängde ihop lasagne förrän Liam och Thomas kom från diverse dagis och jobb. För en gångs skull en lugn middag tillsammans utan att någon av oss hade bråttom någonstans. Märkte också på Liam att han är på mycket bättre humör och lugnare då jag är mera "harmonisk" (bättre tålamod och så). 

Kan allt bero på att jag har idag minskat rejält på att vara på min telefon? Jag fastnar lätt på olika träningskonton på instagram, facebook-loppisar och bloggar, och där går de ju lätt en halv timme medan Luka sover sin dagsvila. Skall i fortsättningen göra ett försök att inte alltid ta telefonen då jag får en ledig stund. 

Dessutom har jag druckit litervis med vatten idag. Något som jag varit så dålig på..

söndag 6 november 2016 - 21:22

Helgen som gick

Det känns som om det är inget annat förutom måndag och fredag, och sedan igen måndag.. Nu igen är en helg förbi, och bakom oss har vi en väldigt lugn helg hemma. Liam var natten hos mina föräldrar från fredag till lördag, så vi hade ju nästan datenight med Thomas. Så bra man kan nu ha med en tre månaders baby som gillar att vara vaken och äta största delen av kvällarna. Vi körde på alltime-favoriten nachogratäng, som är alltid lika gott. Just när jag tog maten ur ugnen vaknade Luka från sitt sovpass. Varför vaknar bebisen A L L T I D då man skall äta?

IMG 1319

På lördag fick vi en riktig skön sovmorgon då vår morgonfågel Liam fick stiga upp tidigt med sin mummu och moffa. Jag tror jag gjorde inget annat på lördag förutom veckans sista träningspass. Jamen jag/vi såg på Orange is the new black-tvserien till slut (lämnade på hälft när jag fick istället då åka och föda). Idag har det ju varit riktigt kallt, och minus 10 känns som om -25 minst. Kanske man vänjer sig så småningom. Hatar redan allt som heter påklädning fastän jag gillar vintern. Jag har haft en riktigt dålig dag idag och har haft dåligt tålamod med det mesta, tur har Thomas i sin tur varit helt kolugn. Skönt så, men nu väntar jag på en ny vecka med bättre tålamod med vår fyraåring. 

FullSizeRender 15

onsdag 19 oktober 2016 - 15:40

Min tid

Här sitter jag i all lugn och ro och njuter. Det äldre barnet är och bada i badkaret, och det yngre har somnat efter sitt bad. Mannen i huset är i Jeppis och träffar sina fd. brandmansjobbkompisar. Dagens lugna stund då samtliga typer är nöjda och belåtna. Jag borde snart ladda upp inför kvällens träningspass, men en stund hinner jag bara sitta här och stirra. Alla behöver vi vår lugna stund på dagen, för att hinna med allt som händer omkring oss. Skulle gärna äta dessa macarons, men tyvärr är det en gammal bild. Och kanske träningspassen skulle bli lite lidande med dessa som uppladdning. Nu skall jag fortsätta stirra. 

IMG 0577

tisdag 27 september 2016 - 20:25

Den gråa tisdagen

Det blev inte många timmar sömn inatt, men det var faktiskt inte Luka som höll oss vakna. Jag hade svårt att få sömn och sov oroligt mellan mannen och Luka. Klockan tre vaknade Liam och var gråtig och kokhet. Så han fick komma i vår säng och mannen fick flytta tillbaka till bäddsoffan (där han faktiskt sovit sedan Luka kom..). Vi provade feber på Liam och han hade 40 grader, stackarn! Så han sov ju klart oroligt resten av natten och hostade en del. Tur sov Luka ändå lika bra som tidigare. Med andra ord kan man ju inte säga att jag vaknade så där värst utvilad imorse. 

Konstigt nog har jag ändå orkat och haft energi att pricka av saker på min to do-list inför dopet. Jag har bakat ostgifflar och ringt prästen, mellan varven som jag läst böcker med en överenergisk Liam och myst med Luka. Jag har också sålt en del kläder och saker på Facebook-loppisar (så praktiskt!). På eftermiddagen var jag nog en slagen hjälte, så passade på att sova en timme då mannen kom hem från jobbet - så skönt och behövligt. Annars skulle det nog ha blivit en trött kväll för min del. IMG 0353Alltid bra det här med att baka inför fest, för man får ju testsmaka allt! Nu hoppas vi på en bättre natt - Liam somnade utan feber så vi håller tummarna!

måndag 26 september 2016 - 10:47

Sjukstuga

FullSizeRender 21Här är vi alla tre förkylda - minitypen är snuvig, jag har en kaktus i halsen och Liam har en riktigt ordentlig förkylning och så fick han stegring igårkväll. Så idag blev det en hemmadag från dagis, och imorgon likaså. Och ingen Oulu resa för vår del, utan Thomas fick lov att fara ensam. Lite synd för det har blivit lite av en tradition att åka hela familjen med till Oulu när Thomas har sina läkarkontroller där. Nå det lär väl komma flera gånger, för nu skall vi bli friska så orkar vi med partyparty (dopet) i helgen och med alla våra fina gäster. Liam räknar redan ner dagar tills min syster Lotta och hennes sambo Patrick kommer, och tills kusinen Sofia med familj kommer. Skall bli så kul med övernattningsgäster och familjemys på hög nivå.

fredag 23 september 2016 - 20:00

Ensamma hemma

FullSizeRender 20Trion på bilden här skall vara ensamma hemma hela helgen, då mannen i huset har stuckit på villahelg med killkompisarna. De är första gången jag är ensam en hel helg med båda barnen, men jag tycker det skall bli riktigt kul. Och det är skönt att få ibland lite tid ifrån varandra, så kan man också få sakna varann och uppskatta den vanliga vardagen sen. Jag vet att det finns de som aldrig är borta ifrån varandra, och kan tycka att det är jobbigt att vara ensam med barnet/barnen eller helt enkelt utan barn. Förut tyckte jag att det var småjobbigt att vara ensam, men måste säga att jag har blivit så van, så det känns inte alls konstigt eller ovant mera. Jag har ju de också ganska lätt då jag har både en fyraåring och en baby som är chilla och nöjda.

Jag har alltså blivit van att vara ensam med Liam - under tiden som Thomas studerade till brandman i Kuopio i 1,5 års tid och sedan nu i våras då Thomas låg en månads tid på sjukhus. Inget att jag ser med glädje på nu så här efteråt, och skulle inte vilja göra det på nytt. Ändå är jag tacksam att jag har bakom mig tider då jag varit ensam och märkt att jag klarar av det. Fastän det var väldigt tunga tider, speciellt då Thomas var i Kuopio och vi hade en treåring som vägrade lägga sig på kvällarna (det tar vi en annan gång). Kommer ihåg att jag satt i badrummet och grät för att jag var så slut och ville bara sova. Så lätt har de ju inte varit, och utgångspunkten i våras var kanske inte de bästa tanke på mitt mående under graviditeten. 

Att sova ensam är alltså inget konstigt och nu har jag ju en baby som är helt fast vid mig hela natten (MYS). Och att ha varit ensam med barnen så får man ju verkligen uppskatta det man har, för ser verkligen upp till de som är ensamstående eller de föräldrar som sköter vardagsrumban själv av olika orsaker. För vissa är det vardag att vara ensam med barnen, så jag har ingen orsak att vara missnöjd eller klaga - inte för att jag ens ser nån orsak varför jag skulle göra det. Jaajaa, till slutsatsen kan vi väl anse att jag gillar läget att vara ibland ensam med barnen men njuter ändå av att ha hela familjen samlad. 

Och så kan vi ju återkomma på söndagkväll och se om vi (jag) överlevt helgen. Det är lätt att ta segern i förväg..