3 vanliga språkmissar bloggare (och andra glada skribenter) gör.

onsdag 4 juli 2018 - 16:59 | 16 Kommentarer

mille

 

Min man brukar som känt påpeka att jag borde anställa en korrekturläsare till min blogg eftersom den innehåller så många slarvfel (de få gånger han klickar in, vill säga - han är så ointresserad av allt jag skriver, att han på riktigt inte orkar läsa, pah!). Också mamma brukar messa mig om stavfel. Häromkvällen skulle jag skriva läktare, men skrev läkare - och det är en viss skillnad där. Hur bygger man en VIP-läkare?

Men trots detta tycker jag mig vara rätt person att ge lite skrivtips denna vackra onsdag. Min bästa komplimang någonsin kom ju från en överförfriskad kvinna på Fontana som sent omsider sluddrade att min blogg "är bäscht för man behöver aldrig schpänna schig för schärschkrivningar". Och det är ju alltid fint att höra!

Här kommer tre grejer ni kan vara uppmärksamma på (som jag ofta påträffar i bloggar jag läser).

 

1. Särskriv inte super- och jätte-.

Det här verkar vara ett evigt gissel. Och beror antagligen på bloggvärldens starka influenser från det engelska språket. Också sådana som jag själv anser vara riktigt vältränade skribenter kan ibland ha svårt att minnas detta, men jättebra skrivs inte "jätte bra", utan ihop. Jättebra. Och superbra skrivs inte "super bra". Om ett ord uttalas som ett sammansatt ord skrivs det också som ett sammansatt ord. "Super bra" är kanske en mer passande sägning för parkfyllona här på Smulterö. Se upp när du ska skriva ord som innehåller jätte och super - och minns tillbaka på detta inlägg.

 

2. Vi slarvar med "igen".

Tror det här har att göra med finlandssvenskans talspråk. "Igen" låter sig oftas läggas i mitten av satsen, trots att det helst ska placeras i slutet. Det heter: Bloggpriset nästa år igen (och inte Bloggpriset igen nästa år). Bättre flyt om man lägger det sist. "Det blir fest igen!" är onekligen festligare än "Det blir igen fest!".

 

3. Veckodagar skrivs med liten bokstav.

Det heter inte Måndag och inte Tisdag. Och inte Onsdag heller. Torsdag kan man däremot skriva - om det är första ordet i en mening. Tycker man ser det här överallt. Och jag förstår att man vill använda stor bokstav som en effekt när man vill förstärka viktiga ord. Det är inte bara veckodagar som förekommer, utan jag har märkt att folk till exempel använder Mannen eller Hemmet eller vilket ord man nu vill sticka ut med. Och där ska jag inte döma - jag är själv ..ehum .. lite experimentell när det kommer till svenska språket. Men tänker ifall det finns folk som tror veckodagar funkar som på engelska (med stor bokstav) så har jag nu i alla fall varningsflaggat lite snällt för det.

 

Och som vanligt vill jag avsluta med: Det viktigaste är trots allt inte att det blir rätt. Struntar i hur eller vad du skriver. Huvudsaken är att du skriver. Men håller med om att det är "schönt att slippa schpänna schig". Happy blogging!

Kommentarer

 • Josefine Silfver

  04.07.2018 17:20 (14 dagar sen)

  Haha, kul att du tog upp det här idag! Reagerade på att du i förra inlägget skrev 'målfärg' och jag har sett att det i många FB-loppisar skrivs "Kan behöva lite mål". Varifrån har detta kommit mittiallt månne? Ny finlandism? 'Behöver målarfärg' eller 'behöver målas' heter det ju.

  • Linn Jung

   04.07.2018 17:22 (14 dagar sen)

   Jååå, jag säger alltid målfärg fast det heter målarfärg! :) Ska försöka skärpa mig, lovar!

   • Josefine

    04.07.2018 17:39 (14 dagar sen)

    Haha, fint! Ser fram emot färre särskrivningar i mitt some-flöde efter det här inlägget :)


 • Danielas Dagbok

  04.07.2018 17:50 (14 dagar sen)

  Haha men jaaa, tack Linn! Jätte bra inlägg. Hehe.

  • Linn Jung

   04.07.2018 22:07 (14 dagar sen)

   Tack jätte mycket.


 • Sara Storbäck

  04.07.2018 20:09 (14 dagar sen)

  "Jätte bra" tips, Linn ;-) Nej men, skämt åsido! Tack för detta inlägg! Ska tänka extra mycket på det där med att INTE skriva veckodagarnas namn med stor bokstav, för där vet jag att jag gör fel ibland.

  • Linn Jung

   04.07.2018 22:08 (14 dagar sen)

   Ähh, inte är det så noga! :)


 • Mk

  04.07.2018 20:51 (14 dagar sen)

  Och så heter det bara och inte ba... ;) Inte bara du som gör dig skyldig till det i bloggvärlden.

  • Linn Jung

   04.07.2018 22:08 (14 dagar sen)

   Men det är ingen omedveten språkmiss, utan en högst medveten effekt! :)


 • Carro

  04.07.2018 21:41 (14 dagar sen)

  Icke att förglömma att många använder sig av engelskans 's för att markera genitiv. Till exempel Maria's. Alltså apostrof före -s. Nej, nej, nej, neeeeeej. River mitt hår. Slut på rant!

  • Linn Jung

   04.07.2018 22:09 (14 dagar sen)

   Ja, den var bra! Får ta den nästa gång!


 • Hanna

  04.07.2018 23:26 (14 dagar sen)

  Och användningen av "ä" och "e" i ord! Speciellt "endå" och "ennu". Har personen dyslexi eller inte är svenskspråkig är språkfel och stavfel inga problem, men för "en vanlig männusks" är det inte så svårt att kolla upp (och tycker stor del av bloggplattformerna idag har någon slags stavningskontroll inbyggd?). Det bara pittrar i mig av e/ä-fel


 • carolina salminen

  05.07.2018 10:56 (14 dagar sen)

  Bra points! Men måste erkänna att jag nuförtiden då jag bara skriver ett litet text meddelande så tar det en evighet då jag tänker förmycket på att blir det rätt eller fel. Det är varje dag man läser i olika kommentarfält att läsare inte kommenterar innehållet utan bara stavfel och hur man skriver, vem vinner på det?!? Man tappar lite lusten att skriva, iaf jag Som du sa viktigare att skriva och berätta än att ha allt rätt och välvårdat språk. :)


 • Lina

  05.07.2018 23:21 (13 dagar sen)

  Nummer två känns dock inte som ett så speciellt vanligt problem i Österbotten? För mig låter det mer som nyländska.


 • Johanna

  06.07.2018 10:26 (13 dagar sen)

  För att komma ihåg superbra brukar jag tänka på Lisa. Är hon superbra eller är det så att hon super bra? I och för sig kanske båda stämmer, beroende på vem som heter Lisa.


 • Jenny

  09.07.2018 20:23 (9 dagar sen)

  Jag har börjat få så svårt efter 7 år i Storbritannien att komma ihåg veckodagar, apostrofer, särskrivning osv. Ännu hinner jag rätta mig själv för det mesta, men det kommer att komma en dag då jag blir en sån där tönt som glömt sitt eget språk, yyyyl.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.