Lägg av med det, tack.

tisdag 4 juli 2017 - 12:30 | 31 Kommentarer

Vet ni vad jag har stört mig på så ofantligt mycket den senaste tiden? Har tänkt blogga om det i flera veckor, men min förmåga att formulera mig har inte riktigt varit vad den brukar, så jag har väntat på bättre dagar, men nu kan jag inte längre hålla mig. Har stött på det här i så många varierande sammanhang att jag håller på att gå i bitar.

Snackar alltså om det här ständiga nedvärderandet av det traditionellt flickiga. Det gör mig så irriterad att jag, med mina brusande hormoner, vill brotta ner folk i sanden. 

När vi var på stranden för någon vecka sedan satt en pappa (eller kanske en faffa eller en moffa eller annan random gubbe) och "skojade" med en grupp på fyra småpojkar att de önskade sig My little pony-leksaker till födelsedagspresent. Han var så där "busig och skön", ni vet. Och pojkarna ba "uääääk neeeeej, vi vill inte aaaaalls, hahahaha". 

Sånt här ser man överallt, hela tiden. Vuxna människor som lär barn att traditionellt flickiga leksaker / egenskaper / kläder / färger / lekar / sporter är "heeelt feeel" för pojkar. Hatar det här "skojandet och skämtandet" som egentligen bara är att förklätt kvinnohat. Hur många pojkkalas har jag inte varit på där det skämtas föraktfullt om Friends-lego?

Såg en pappa i butiken igår som shoppade sportkläder med sin son. Han tog fram en rosa sporttopp och ba "höhhö höhhöhöhö, den här kanske du vill ha, höhhöhö?". Skulle vilja höhhöhööha in den där jävla rosa toppen i munnen på honom och fråga exakt VAD som skulle vara så JÄTTEROLIGT med att en pojke vill ha en My little pony-leksak eller en rosa sporttopp? Kan man inte barn få göra precis det de vill utan att någon hånar dem och ser till att de i alla fall aldrig bär en rosa tröja igen?

När jag stöter på den här sortens jargong kring mina barn ser jag alltid att Milea krymper två centimeter. Och jag HATAR det. Jag blir fullkomligt ursinnig över att det är så rumsrent att nedvärdera sådant som klassas som traditionellt kvinnligt. Roligt att gå hem och leka med sina Friends-legon efter att ett helt gäng har uääääk:at sig över hur töntiga de är.

 

... och så en kall dusch på det. EKLIGA, EKLIGA FINSKA MACHOKULTUR.

Kommentarer

 • Sandra Neuman

  04.07.2017 12:43 (5 månader sen)

  High five!! Jag har aldrig någonsin upplevt att det skulle ha varit tvärtom, att pojkiga kläder eller leksaker skulle skämtas om på samma sätt. (Insert ilsken emoiji här)

  • Linn Jung

   04.07.2017 16:45 (5 månader sen)

   Yup, traditionellt pojkiga juttun är oftast på första plats.


 • Linn

  04.07.2017 12:49 (5 månader sen)

  JA! Så bra skrivet. Jag har funderat en del på saken mera ur aspekten att min treåriga son gärna vill ha på sig just kläder med typiska "flick-motiv" och glitter, han ääälskar sina paljett converse i lila och rosa och vill gärna ha tofsar i håret. Än så länge har det funkat bra att han har på sig vad han vill men jag väntar med fasa på dagen nån med negativ klang kommer att kommentera att han har på sig flickiga kläder. För den dagen kommer. Snart. Och jag är nästan helt säker på att han kommer att ta kritiken hårt. Förstås. För det är ju det han själv tycker att är fint och känner sig som finast i. Storasyster bryr sig ännu inte så mycket om vad hon har på sig och verkar inte identifiera sig med sitt yttre på samma sätt ännu iallafall. Men för mig ett tankeväckande inlägg att färdigt börja fundera lite på saken även ur hennes perspektiv. Tack.

  • Linn Jung

   04.07.2017 16:44 (5 månader sen)

   Mina barn har absolut noll sinne eller intresse för kläder. Lovar de sku nakna eller klädda i soppåse om ingen tvingade på dem kläder varje morgon. Men hatar ba det här med att allt kvinnligt alltid är lite mindre värt. Vare sig det är leksaker, kläder eller damfotboll (urk, mitt värsta ord).

   • Linn

    04.07.2017 21:14 (5 månader sen)

    Jo. Jag uttryckte mig dålig och halvfärdigt även om jag fattade poängen. Jag inser att jag själv ibland omedvetet fallit i mera med dottern då jag, speciellt till en början, försökt vara rätt könsneutral gällande både kläder och leksaker. Bra till viss del, jo. Men på ett omedvetet plan tror jag att jag delvis styrt henne att försöka gilla tex mera "pojkiga" leksaker just för att de har ett större värde och anses vara lite mera coolt. Absolut inte medvetet och inte överdrivet men ändå obehagligt att se att mitt eget beteende varit ens lite delaktig i negativa strukturer.


 • Saragunmarie

  04.07.2017 13:00 (5 månader sen)

  Ja usch! Jag blir gaaaaaaaalen av såndär idioti!!


 • CorinneGrönholm

  04.07.2017 13:06 (5 månader sen)

  Så bra Inlägg!!! (Applåder)


 • Sara

  04.07.2017 13:39 (5 månader sen)

  Håller med till 100 %. Är både tacksam och ledsen att höra till den generationen som får uppfostra barn idag. Tacksam att jag får lära dem att machokulturen inte är ok, genusmedvetenhet och feministiska värderingar, samtidigt ledsen att vi inte kommit längre än såhär ännu. Jag är också glad över att personalen på vårt dagis är genusmedvetna och glad att det i vår dagisgrupp finns pojkar som äääälskar my little pony och också tillåts leka med dem och älska dem.

  • Linn Jung

   04.07.2017 16:40 (5 månader sen)

   Japp, man får helt enkelt göra vad man kan för att kompensera skiten.

  • Heidi

   11.07.2017 07:34 (4 månader sen)

   Åh!!! Får man fråga vilket dagis detta är?


 • Hanna

  04.07.2017 13:47 (5 månader sen)

  WORD!!!!


 • Astrid

  04.07.2017 13:54 (5 månader sen)

  Tummen upp. Minns jag tog en bild på sonen när han va 2-3år, iklädd nattlinne, långt blont lockigt hår lekandes med barbiedockan systern fått i födelsedagspresent.

  • Linn Jung

   04.07.2017 16:39 (5 månader sen)

   ...och sedan i något skede slutar det vara gulligt, yhyy.


 • Nina

  04.07.2017 14:12 (5 månader sen)

  Jaa... Min son på 5 år ska få en My Little Pony till namnsdagen. Han älskar att se på My Little Pony på tv så jag har köpt hans favorit, Rainbow Dash. Han kommer bli så glad. Usch för alla som inte låter barn tycka om det dom vill...

  • Linn Jung

   04.07.2017 16:38 (5 månader sen)

   Grattis på födisen!


 • Ninni

  04.07.2017 16:14 (5 månader sen)

  Lego Friends hör nog till de märkligare legokoncepten tycker jag peesonligen, var inte hela grejen med lego att de skulle vara unisex? Med det sagt så älskar sonen djur och vi har nästan hela Lego Friends hundkollektion. Tycker synd om de småkillar som inte får ha små legohundar pga inskränkta vuxna.

  • Linn Jung

   04.07.2017 16:38 (5 månader sen)

   Men Lego Friends ÄR ju unisex. Det funkar ju för alla! Det är ju bara vuxna som förknippar det med s.k "flickigt". Om ingen sku påpeka att det är för flickor sku väl ingen fatta det. Tycker Lego Friends har urfina byggsatser!

   • Ninni

    04.07.2017 17:07 (5 månader sen)

    Alltså jo, visst är vovvar och nöjesparker unisex men det marknadsförs ju som "tjejlego". Vilket är synd och fel. De borde ha samma legogubbar o gummor som vanliga lego tycker jag, inte de där barbieliknande figurerna, och inte bara rosa och lila bitar... Alla vovvarna har t.ex. lila eller rosa rosetter man kan sätta på huvudet på dem. Och så finns det en katt med gul partyhatt - mycket roligare! Ps. Fanns det inte någon skönhetssalong eller liknande tidigare? Med mycket speglar och borstar och rosetter. Den var nog rätt riktad till enbart flickor. Men nöjesparkstemat de har nu är roligt!

    • Karin

     05.07.2017 12:43 (5 månader sen)

     Fast det finns ju ungefär hundra Legokoncept som "bara är för pojkar" - Ninjago, Nexo Knights, Superheroes och gud vet vad. För flickor finns ju typ bara Friends. Så varför är då Friends värre och märkligare? Jag önskar också att allting var mera unisex, men eftersom det nu inte är så, så är jag tacksam att det åtminstone är lite mera rättvist nu.

     • Ninni

      05.07.2017 23:34 (5 månader sen)

      Visst är det problematiskt att t.ex. Lego city som ju ska representera en stad är så pass riktad till pojkar som det är - mycket brandbilar, motorcyklar och flygplan. Men också vulkanforskare och husvagn som kanske är mera unisex då? Varför är inte nöjesparker och korvkiosker och hundutställningar en del av Lego city undrar jag, de är Lego friends. Och Lego Friends är mig veterligen den enda (nuvarande) legoserien som lego själva säger är riktad till ett specifikt kön. Och då exkluderar man ju samtidigt det andra. Jag hoppas ju att min son kommer att fortsätta välja det lego han egentligen vill ha också när han blir äldre, men risken är ju att han väljer bort det som "inte är åt pojkar". Så, min åsikt är alltså att det inte är fel av lego att göra byggsatser som de tror ska attrahera flickor men fel att marknadsföra det så som de gör. Andra tycker kanske annorlunda.


 • eKorren

  04.07.2017 21:50 (5 månader sen)

  Äh, sluta vara så flickig och anamma den finska machokulturen! KÖR NER DEN ROSA TOPPEN I HALSEN PÅ GUBBSLEMMET NÄSTA GÅNG! Det är det enda språk han fattar.


 • J.

  04.07.2017 22:10 (5 månader sen)

  Min 6-åriga son äääälskar frozen o det är ju tydligen fel eftersom alla killar i lekis leker spiderman, Hulken eller turtles. Håhå vad gör man? O finns det pojkkläder utan spiderman, dödsskallar eller monster??!


 • Sanne

  05.07.2017 09:19 (5 månader sen)

  En av dom värsta kommentarer jag hört är en tränare som använde uttrycket "Ni spelar ju som flickor" som skällsord till sina 7/8 åriga pojkar!!!


 • Isabel

  05.07.2017 16:03 (5 månader sen)

  Just höhöhhö-andet är fan MITT VÄRSTA. Avskyr det så mycket eftersom personen ALLTID försvarar sig med att "det ju var ett skämt". Men... på vems bekostnad? GAH! Bra skrivet.


 • Malin / en gul apelsin

  05.07.2017 23:41 (5 månader sen)

  JA! Nedvärderandet av det som traditionellt anses vara flickigt är SÅ skit. Hatar det. Just precis en sån händelse fick min feministiska frustration att explodera då jag var tjugo och jobbade i parfymbutiken på båten. Bevittnade en pappa som övertalade sin son att inte köpa blommiga solbrillor åt eftersom de var för tjejer och "såna vill du väl inte ha". Är fortfarande superarg på snubben, fast det är 17 år sen.


 • Johanna

  11.07.2017 10:33 (4 månader sen)

  Håller helt med! En sak som jag också retar mig på, och som har tangerats i några andra kommentarer, är att de flesta barnprodukter är så "könade". Jag vill inte klä min son i blå tröjor med monstertruckar och machofigurer hela tiden. Men vad gör man då alternativet är rosa volanger och Hello kitty...? Och leksaker, många gånger i två färger: rosa och blått. Inget fel på något av det i sig, men det faktum att det många gånger inte finns så mycket annat att välja på i standardbutikerna retar mig. Jag vill inte med mina köp markera kön på mitt barn hela tiden. Antingen vänja honom med att jag som pojke bara klär mig i blått och tufft, eller ta fighten med stereotypierna och klä honom i volanger. Lite karikerat, men jag tror ni vet vad jag menar.


 • Mia

  11.07.2017 12:13 (4 månader sen)

  Tack!


 • My

  11.07.2017 13:29 (4 månader sen)

  Bra skrivet! Vi köpte en verktygslåda (med verktyg i) åt sonen när han fyllde år. En rosa, med rosa verktyg. Det är alltså "riktiga" barnverktyg i, inte plasthammare osv. Affären i fråga hade valt att enbart ha rosa verktygsbackar. Så valet var rosa eller inga verktyg. Tror dock sonen själv hade valt rosa även om det funnits andra alternativ.


 • Mamma W

  11.07.2017 20:08 (4 månader sen)

  En pojke på besök hos oss blev överförtjust i Askungens fina utsirade rosa plastvagn. Han ville ha en sån! Kanske till födelsedagen, föreslog minman vänligt. Killens pappa blev helt chockad och upprörd över det olämpliga skämtet... Där lärde sig killen att det var fel att gilla det han gillade.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.