Tove Appelgren, du är min idol.

söndag 9 februari 2014 - 22:09 | 7 Kommentarer

 

Att vissa texter träffar rakt i hjärtat, det känner man ju till. Men när det handlar om barnböcker blir man alltid lika förvånad. Jag har ju tidigare berättat om min kärlek till Vesta-Linnéa. Att jag alltid får spänna käkarna jättehårt för att inte börja gråta mitt i. Och nu har det hänt igen. Tove Appelgren har gjort en ännu bättre bok en Vesta-Linnéas svartaste tanke. Nämligen Vesta-Linnéa i månskenet. Masse fick den av mamma i går. Och den är så snyft-snyft-snyft-bra att jag (igen) måste spänna käkarna.

 

1

 

Matheo satt som förstelnad och lyssnade så noggrant han kunde. Den är så fantastiskt fint formulerad att både en treåring och en tjugoåttaåring kan gripas av stundens allvar. Tove Appelgren tar upp svärta på ett sätt som känns behagligt. Och sorgligt. Men ändå fint.

 

2

 

Och den där vuxna i boken, Vesta-Linnéas mammas kompis som har hjärtesorg och gråter i flera dagar i deras gästrum. Och så Vesta-Linnéa som har en annan sorts sorg. Herregud, det är så fint.

 

1

 

Så här ser den alltså ut. Och är från 2013. Men börja först med Vesta-Linnéas svartaste tanke om du har möjlighet. Ger på nåt sätt en bättre förståelse. Jag tycker på riktigt att det här är de bästa böckerna just nu. Jag önskar att det var jag som hade skrivit dem.

Kommentarer

 • Michaela

  10.02.2014 06:15 (4 år sen)

  Dendär har jag faktiskt lånat nångång, men den fastna jag inte så djupt för (men läste den bara en gång också). Sen har vi också haft där hon inte kan sova på natten i, utan vaknar och vill gå till mamma men mamma blir så trött när hon sover med mamma och sen börjar hon vakna ändå och försöker att inte väcka mamman. Mina tårar bara rann när jag läste den så det fick bli dendär ena gången jag läste den. Den var så mitt i prick från ett barns perspektiv och berörde så.


 • 10.02.2014 14:35 (4 år sen)

  Jag diggar dem också hårt! =) Och bilderna är fantastiska! Smörgåsar under matbordet, strumpor under elementet etc etc... Just så där mysigt som det är hemma också...


 • 10.02.2014 17:06 (4 år sen)

  En sann tårdrypare är bilderboken "Adjö, herr Muffin" av Ulf Nilsson. Boken behandlar döden på ett mycket vackert sätt - men ha lagret av näsdukar nära!


 • Bitte

  11.02.2014 23:50 (4 år sen)

  Jag rekommenderar varmt Vesta-Linnéa och monstermamman. Gud vilken ögondroppare!


 • livetsomrullar

  12.02.2014 16:24 (4 år sen)

  Tack för tipset! Har varit till bibblan och lånat 3 av dem. Började med den du rekommenderade. Tyckte också om dem! Tipsa gärna om fler bra böcker. Finns mest skräp tycker jag, och då är jag inte nån "finsmakare" av böcker direkt. Märkte då jag jobbade i barngrupp och man skulle läsa flera sagor per dag, att det mest finns skitsagor! Skulle kunna skriva intressantare själv! (nå int. men nästan)


 • Vintervarg

  13.02.2014 21:04 (4 år sen)

  Tack för tipset, absolut något jag måste skaffa hem till oss och till min snart 5-åring. Speciellt då det ser ut som om det här året kommer att bli sorgens år för oss. Man behöver all hjälp för att kunna behandla svåra känslor med ett litet barn. Måste rekommendera en bok åt dig som jag bara stött på på Akademen i stan, och förälskade mig i den genast! Det är en lyriskt vacker bok. Du skall inte gråta, Vintervarg, heter den.


 • Malina

  14.02.2014 07:33 (4 år sen)

  Camilla Mickwitzs Jason böcker! Läs!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.