Vad jag tycker är viktigt när jag bloggar.

måndag 5 oktober 2015 - 21:30 | 11 Kommentarer

Fick en fråga häromdagen av en våra bloggare här på Sevendays hur man ska göra när man känner att man stampar på stället som bloggare. När man vill nå ut till fler, men inte riktigt når dit man vill. 

För det första tycker jag det är svårt att ge tips som funkar på alla bloggar. De flesta vill inte alls ha en så här rå och kantig blogg som min, så mina tips är ingalunda generella och går att tillämpa på alla. För det andra tycker jag det känns lite genant att komma med GODA RÅD. Vad vet jag om bloggande, egentligen? Med 3000 läsare är man ju inte Blondinbella precis (tycker det finns helt tillräckligt med bloggare som tar sig själva på lite väl stort allvar).

Men nu försöker jag ändå vara en god kamrat här. Ska i alla fall lista sådant som jag tycker är viktigt när jag själv bloggar (och nu menar jag inte "uppdatera ofta" och "bra bilder", utan lite mer specifikt). Kanske kan ni ha nytta av någon punkt.

 

WP152349 235
Arkivbild från 2011.

1. Rätt fiilis

Jag vet att det finns många som har en strukturerad plan bakom sitt bloggande (vem har inte hört om Malenamis mytomspunna bloggbok?). Ramlade också häromdagen över någon som använde sig av något så satsat som en bloggplanerare. Jag kan tänka mig att det kan vara behändigt, men för mig handlar bloggandet mest om att ha rätt fiilis när jag skriver. Jag kan absolut inte veta vad jag ska blogga om den här tiden i morgon. Under dagens lopp dyker det upp små tankar som i något skede bubblar upp och förvandlas till en berättelse eller en kort rapport. En stund, en händelse, en känsla. Att lägga sig i sängen och skriva om kvällen är det skönaste jag vet. Avslappnad, spontan feeling är viktigast. Då blir det oftast roliga blogginlägg.

 

2. Var ej rädd för ditt mörker

Feel good-bloggar i all ära, men jag tröttnar väldigt fort om jag försöker vara alldeles för glad i den här bloggen. Jag är cynisk och stundvis ångestladdad som person. Den sidan av mig får gärna synas. Dessutom skriver den sidan av mig bra blogginlägg, tycker jag själv i alla. Överlag tycker jag man ska skriva där det bränns. Vare sig det är glatt eller sorgset. Fram med hela känsloregistret! Livet är upp och ner, så ock i bloggen.

 

3. Meningslöst är meningsfullt

Min blogg är ingen prestation. Utan min blogg ska få leva och ha många nivåer av uslighet. Det behöver inte alltid vara långa analyser, utan ibland kan det räcka med att rapportera om vilka tankar jag hann tänka mellan Brändö och Sandögatan 20. Ibland när jag gräver i mitt eget arkiv kan jag tycka att de mest meningslösa inläggen egentligen är de som jag i efterhand upplever som de mest meningsfulla. Förr kunde jag ibland säga "men ska jag ju ens skriva det här, iiiiiingen orkar läsa". Men det tänker jag aldrig mer. Jag är ingen Runeberg eller så. Jag bara skriver. Meningslöst är meningsfullt, tänker jag. Allt är förlåtet.

 

4. Privat och privat och privat

Om det finns något jag tycker är struntprat så är det det där med att vara personlig, men inte privat och bla bla bla. Jag vet egentligen inte vad skillnaden är. Jag tycker att man med fördel kan skriva så att man nästan ångrar att man publicerade. Lite ska det bränna i kinderna, annars blir det aldrig tillräckligt roligt. Vet ni? Folk är så himla finkänsliga. Jag är inte.

 

5. Skriv om andra människor

Människor är bäst. Det har tio år i bloggvärlden lärt mig. Människor vill läsa om andra människor. Vill man ha en boost i trafiken - skriv om människor i allmänhet, bloggare i synnerhet. Och när jag skriver om människor försöker jag göra det snällt. Ok, riktiga dummisar kan ibland få sig en känga, men överlag kan man försöka vara schysst. 

11

Kommentarer

 • jenni nalaneps

  05.10.2015 22:03 (3 år sen)

  Och det är just därför som jag återkommer till mamas got the magic, känslan är så rätt, så äkta, som om man satt med dej i soffan eller inne i ditt hjärnkontor ;)

  • Linn Jung

   06.10.2015 08:57 (3 år sen)

   Nåmen nu var ju nog en snällis! Tack!


 • Sophie

  05.10.2015 23:15 (3 år sen)

  Jag uppskattar också din blogg mycket! Sen en sak som är viktigt för mig är att bloggaren svarar på kommentarer, det är ju det som är mycket av charmen med en blogg. Har några bloggare som jag nästan aldrig tittar in hos längre för att de inte bryr sej om att svara.. Det blir lite plattare utan diskussioner i kommentatorsfältet!

  • Linn Jung

   06.10.2015 08:58 (3 år sen)

   Jag är verkligen urusel på att svara, måste försöka bättra mig!


 • Lottan

  06.10.2015 04:59 (3 år sen)

  Dina tips later precis som den har bloggen i ett notskal. Och jag alskar den. Det ar arligt och roligt och vardagligt och hog igenkanningsfaktor. Har varit min favo i flera ar nu. :)

  • Linn Jung

   06.10.2015 08:58 (3 år sen)

   Så roligt att höra! Tack ska du ha!


 • Malin/ en gul apelsin

  06.10.2015 08:40 (3 år sen)

  "Meningslöst är meningsfullt, tänker jag. Allt är förlåtet." Hahaha. SÅ bra. Kram!

  • Linn Jung

   06.10.2015 08:58 (3 år sen)

   Haha! Men har jag inte rätt? :)

   • Malin/ en gul apelsin

    06.10.2015 14:47 (3 år sen)

    Klabbi he! Det är klart att du har rätt. Det är ju bland annat därför jag läser din blogg. Inte för att den är meningslös utan för att den hittar en meningsfullhet i det TILL SYNES meningslösa. Jag är helt ointresserad av nischade bloggar. Jag vill läsa om folks LIV.


 • Kajsa

  06.10.2015 09:41 (3 år sen)

  Hej Linn! Jag har ganska nyligen upptäckt din blogg, och har nu "fastnat" och läser den regelbundet! Varför? Jo, det är ärligt, roligt, och precis som du säger så är ju vardagen för de flesta lite upp och ned. Man tröttnar fort på bloggar där allt är fantastiskt och rosenrött och där man uppdaterar med det senaste tillskottet i garderoben eller i sminkhyllan:) Fortsätt i samma stil! Kram!


 • Emma - På Smällen igen!

  07.10.2015 22:55 (3 år sen)

  Åh älskar att du tog upp det där med att vara personlig men inte privat! Jag tycker också att det är bullshit! Jag är väldigt oprivat av mig och det får jag jämt beröm för av mina läsare. Mina läsare uppskattar att jag berättar hur det verkligen är och inte håller undan allt som kan vara skämmigt eller jobbigt. Men såklart så finns det några saker jag inte skriver om också.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.