Vasa stad, hör du mig? Jag har ett mycket bra förslag!

torsdag 11 januari 2018 - 12:00 | 25 Kommentarer

2018 01 11 11.57.55 1

 

Den här veckan ska barnen skida i skolan. Det syntes mycket väl i gatubilden i morse när jag skjutsade barnen till skolan. Gulligt med massor av barn som kom bärandes på skidor och stavar (vet inte varför, men det kändes lite så där som förr i världen).

Men det syntes också i mina flöden igår ikväll. Föräldrar som i efter jobbet-svetten frenetiskt försökte skramla ihop passande utrustning till barnen ("hallå! hjälp! panik! någon som säljer sns-pjäxor i storlek 35?").

Mycket vet man om livet som förälder innan man får barn, men väldigt lite visste jag om hur mycket ett par skidskor kostar om man inte har sonderat terräng på loppis i god tid före. Ja ja ja, kom inte och säg att man ska hålla koll på specialerbjudanden och sånt. För ibland blir det bara så, att man hamnar punga ut 79 euro för ett par flashiga neongula Fischer-pjäxor kvällen innan gympan. Som sedan används 3-4 gånger innan de blir för små. Jag säger inte att det är optimalt - och jag vet att vi kan bättre. 

Men i år hade vi faktiskt turen att ha passande utrustning åt alla (kan det vara första gången?) så istället för att svettas i någon sportaffär satt jag och filosoferade medan den ena efterlysningen efter den andra ploppade upp på Facebook ("barnstavar 120 cm anyone!?").

OCH DÅ FICK JAG VÄRLDENS BÄSTA IDÉ!

Jag tycker ju varje dag att jag har idéer i världsklass, men den här var ju ändå något i hästväg. Lyssna på det här! Speciellt du, Vasa stad. Du som tycker om att säga att du är en stad för familjer, en stad för idrott! Det här skulle vara alldeles fantastiskt för dina invånare. 

Jag tänker så här: Det läggs alldeles monumentala summor på att bygga arenor (vilket förstås är fantastiskt). Men om man kunde avvara några tiotalstusen från ishallsbyggen, någon huntti från fotbollsstadion, och så några bidrag lite härifrån och därifrån. Tänk om vi skulle kunna ha ett utrustningsbibliotek!

Lite som en vanlig bokbibba, men med sport- och fritidsstuff. Vintrarna här hos oss är så otroligt korta att det känns så trögt att skaffa skridsskor för den där ena helgen familjen åker och skrinnar till Brändörinken. Sami har inte haft skridsskor på flera år (och jag förstår - det är realistiskt att säga att vi kanske skrinnar en gång i året - varför skulle man då orka köpa sig ett par när man lika gärna kan glida runt på skorna den där ena kalla timmen som barnen orkar?).

Skulle det då inte vara helt urbra att få gå via utrusningsbibban och låna ett par för den där ena timmen? Ja!

Eller om man sommartid plötsligt fick sug efter att spela tennis någonstans, men har ingen racket - utrustningsbibban! Man fick medelålderskris och slogs av ett akut sug att prova en skateboard - utrustningsbibban! Eller något som jag längtar efter ofta: Att spela boboll med vänner på en sandplan. Men aldrig är det någon som har den där skojiga handsken, eller en sån där stekpanna till slagträ som jag behöver. Då kunde man kila ner till bibban och låna. 

Vem är det som har bestämt att det bara är litteraturen som ska vara gratis?

Skulle man inte kunna tänka sig att även idrottslig utrustning kunde vara en service som man kunde få ta del av?

Ett lånekort som också står för större jämlikhet (som har sagts mången gång förr: barnidrott ska inte behöva vara en klassfråga) och sporrar till rörelse. Ja, jag tycker det här är en skitbra grej. Tänk er vad kul man kunde ha! Och vad praktiskt - om man inte behövde köpa en ny beachvolleyboll bara för att man fick ett sug att spela i parken!

Några rader med roliga pulkor, skridskor, rullskridskor, skidskor, fotbollsskor, korgbollar, innebandyklubbor, ridhjälmar, badmintonracketar, pingisklubbor, mölkky, någon trickcykel. Kanske frisbee, någon barr och en stav. Vad vet jag. I varierande storlekar. Kan redan nu lova att donera några par avlagda fotbollsskor! 

Var det här nu inte världens bästa idé, så säg! En fritidsbibba - det vill vi ha i Vasa!

(ps. säger ni att det blir för dyrt, så påminner jag om att vi nyss lade över 16 miljoner på Sandvikens monsterstadion, den är jättefin och så, men how 'bout lägga lite mer konkret fräs på juniorerna en annan gång?).

Kommentarer

 • Catariina Salo

  11.01.2018 12:19 (6 månader sen)

  Bra idé! Här kan en ju låna lite olika grejer på vanliga biblioteken, som typ sällskapsspel och nokkakärryt (vad heter det, flyttkärra?) och verktyg, så varför inte bara inför ett större utbud i de ren existerande bibborna! Mkt mkt bra.

  • Linn Jung

   11.01.2018 12:24 (6 månader sen)

   Kanske kunde man dela på bibbautrymmena (kanske folk inte läser lika mycket fysiska böcker om 10 år) och istället kila in några skateboards i entrén! :)

   • Malin / en gul apelsin

    11.01.2018 21:07 (6 månader sen)

    Alltså jag TROR att jag minns rätt: för några år sedan kunde man låna vandringsstavar och annan hemmagymutrustning på biblioteken här i trakten. Jag tycker att din idé är suverän, det borde ju gå att ordna! Dessutom föreställer jag mig att man kunde donera/sälja urvuxen utrustning till sportbibban, så att allt inte ens behöver vara nytt. Och nu slår det mig att det skulle vara en perfekt möjlighet för långtidsarbetslösa som vill sysselsätta sig med något meningsfullt! Att DRIVA ett sportbibliotek är knappast helt enkelt för vem som helst, men där finns en massa uppgifter man kan sköta oavsett bakgrund.


 • Nic

  11.01.2018 12:58 (6 månader sen)

  I hforsregionen kan man låna skrinnskor, borrmaskiner, kantele, ukelele, hörlurar, laptopar, jumppatyngder mm. ? Såå bra!

  • Linn Jung

   11.01.2018 19:04 (6 månader sen)

   På biblioteket? Bra!

   • Nic

    11.01.2018 21:03 (6 månader sen)

    Japp, bibban!


 • C

  11.01.2018 13:22 (6 månader sen)

  Tror det var ifjol eller året före nåt liknande hade startats i sverige, (umeå?!) och det verkade jätte populärt. Då fick privatpersoner tror jag lämna dit utrustning de inte längre hade nytta av och så kunde man då hyra eller låna från "biblioteket". Här i pedersöre tror jag faktiskt att de har lite idrottsutrustning man kan hyra eller låna på vanliga biblioteket men tror inte de har skidor och skrinnskor

  • Linn Jung

   11.01.2018 19:06 (6 månader sen)

   Sidu va bra! Måste googla Umeås! Kanske Vasa kan kopiera rakt av.


 • D. B.

  11.01.2018 14:06 (6 månader sen)

  I min barndom i Vasa på det ljuva 90-talet fick jag aldrig någon ny vintersportsutrustning. Det som inte fanns att ärva hos kusinerna införskaffades från Intersports begagnatavdelning. Butiken hade ett rum fullt med använda sportsaker som man fick köpa för en billig peng. När man hittat ett ett passligt skridskopar där gick man sedan över innergården i Wasaborg där Intersport fanns och ner i en liten källare där det fanns en cykelverkstad som vässte skridskorna. Så hade man dem en vinter och samma procedur upprepades igen nästa sässong.

  • Linn Jung

   11.01.2018 19:03 (6 månader sen)

   Ändå ljuvligt!


 • minna lindeb

  11.01.2018 14:41 (6 månader sen)

  Jag tänker rösta på dig i presidentvalet. Vidu så bra ide´ om sportbibba. Lovar att folk sku få upp rovan ur åkern och köttet till backan

  • Linn Jung

   11.01.2018 19:03 (6 månader sen)

   Ska ej göra en Oprah!


 • Frizzan

  11.01.2018 16:11 (6 månader sen)

  Finns i Åbo. Super duper! En hel container fylld med snyggt sorterade skidor o stavar ute vid stadens skispår. Klassen bokar och åker dit. Bara att pussla ihop passliga skidor, stavar o monor. Finns t.o.m personal som upprätthåller lite allmän ordning. Säkert kan man låna vissa tider på kvällarna också. Vasa är ju mycket mer vintrigt än åbo, skam att det inte finns där

  • Linn Jung

   11.01.2018 19:02 (6 månader sen)

   Ja, och man skulle ju kunna ha lite olika säsongsvariationer också! När våren kommer plockar man undan skidorna och ställer fram nåt annat kul!


 • Jenni

  11.01.2018 17:38 (6 månader sen)

  Så bra idé! Jag skulle till och med kunna gå med på en års avfift för att ha tillgång till utrustnings bibban. Om inte du så hopas nån annan tar din idé och gör den till verklighet!

  • Linn Jung

   11.01.2018 18:58 (6 månader sen)

   I min Facebook-post skrev Martin Norrgård att han ska ta upp det på idrottssektionens nästa möte! Hoppas på framgång!


 • Anne

  11.01.2018 17:50 (6 månader sen)

  Skidotek upprätthålls av vår lokala idrottsförening, super!

  • Linn Jung

   11.01.2018 19:00 (6 månader sen)

   Mycket bra!


 • Heidi

  11.01.2018 18:49 (6 månader sen)

  Har tänkt på samma! Skulle vara sååå bra och jag tror det sku få flera att prova på olika sport. I Norge får man låna rädningsväst på bibban. Så behändigt när vi e på semester där å skall ut å åka båt. Bara att fara via bibban så har hela familjen räddningsvästar :)

  • Linn Jung

   11.01.2018 19:00 (6 månader sen)

   Precis, skulle så gärna vilja låna en hjälm, knäskydd och en skateboard, haha! Och antagligen en säng på Vasa Centralsjukhus efteråt, men OJ så KUL det skulle vara!


 • Malena

  11.01.2018 20:27 (6 månader sen)

  "Förr fick vi pannkaka i skolan. Men sen byggde de Elisa stadion" suckade min förstaklassare vid matbordet en kväll. Superbra ide' det där!


 • Mia Stenmark-Hannus

  11.01.2018 21:23 (6 månader sen)

  Här i Pedersöre kan man faktiskt låna en del sportutrustning som snöskor, balansbrädor och sånt. Super! Inga skidor eller skridskor dock.


 • Kirsten

  11.01.2018 21:33 (6 månader sen)

  Ja, superbra! Finns i Malmö också. http://malmo.se/Kultur--fritid/Idrott--fritid/Barn-och-unga/Fritidsbanken.html Var i Ekenäs nyligen och blev jätteförvånad över att man inte kan hyra skridskor nånstans, inte ens på ishallen som vi hittade i Karis. Är så bortskämd här i Malmö. Skolorna här får inte ha aktiviteter som kostar nånting så när barnen här skrinnar med skolan lånar de gratis skridskor i ishallen. Finns gratis skridskor att låna även på utomhusbanan som staden håller igång. Otroligt viktigt för att ge alla barn samma möjligheter!


 • Lena Solvin

  11.01.2018 22:00 (6 månader sen)

  Sveriges TV4 var inblandad i något som kunde ha varit #geborttillsport eller något liknande. Kända idrottsprofiler och alla som hade utrustning man inte använde gav bort till ett redskapssamling som man fick låna från. Snabb googling gav https://www.fritidsbanken.se/tv4-och-fritidsbanken-gor-riksomfattande-insamling-av-sportutrustning/ Skulle kunna fungera hur bra som helst!


 • ett ritstift i din rumpa

  14.01.2018 17:05 (6 månader sen)

  Som någon tidigare kommentar nämnt finns det en del bibliotek som lånar ut idrottsutrustning (och massa annat också) utöver det traditionella bok-utbudet (Pedersöre har bland annat snöskor, spikmattor, frisbeegolf och gångstavar -> https://www.fredrikabiblioteken.fi/idrottsbiblioteket-1?culture=sv ), och det här verkar bli allt vanligare. Gå och pitcha det till stadsbiblioteket/Vasa stad!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.