LINN NYLUND2

STENÅLDERN RINGDE OCH VASA SVARA

Skrivet av Linn Nylund 01.02.2020 | 7 Kommentarer

Jag gissar att de flesta av er redan sett och förhoppningsvis följt med debatten kring "The old irish pub" som slog upp dörrarna i Vasa igår kväll. 

Kul med ett nytt ställe att hänga och umgås på tror jag att var de flestas spontana tanke då de hörde om att det skulle öppna en ny pub i stan, när man sen fick se målningarna som "pryder" pubens väggar hoppas jag att de flesta liksom jag ändrade åsikt om att det är kul med ett nytt ställe. Målningarna som är gjorda av den danska konstnären Nikolaj Børding Therkildsen föreställer lätt klädda kvinnor som blir tafsade på/uttittade av så kallade gnomer. Målningarna är så osmakliga och rätt utsagt hemska att man genast förlorar all respekt för stället, konstnären och ägarna av pubkedjan. 

När Vasabladet frågar konstnären hur han tänkte och om han inte tycker att målningarna är sexistiska svarar han -"Det är inte min avsikt att förolämpa någon. Jag antar man kan säga att de är sexistiska, men i slutändan är det relativt hur folk vill se på dem. Enligt min åsikt tycker jag det är lite roligt".  Han fortsätter sedan med att säga -"Det är inte min avsikt att förolämpa någon. Gnomer är målade som gamla, mindre lyckligt lottade män - och kvinnorna är målade som moderna, vackra pinuppor".  Alltså ursäkta va???!

Förstår verkligen inte detta, med det konstnären säger är det alltså helt okej för män att sexuellt trakassera och utnyttja kvinnor ifall männen är gamla och inte så lyckligt lottade?? Som kvinna känns det inte som att det är ett ställe som man skulle känna sig trygg att besöka, om de som jobbar med och i puben tänker så här finns det en stor chans att besökarna har samma tankesätt. Blir äcklad av att vi ännu år 2020 är tvungna att diskutera såna här saker och att kvinnor fortfarande framställs som ett objekt som finns till för att behaga männen. 

Så med detta sagt hoppas jag verkligen att folk tar avstånd från "The old irish pub" och inte går dit. Om man väljer att besöka puben nu visar ju det att man stöder dem och deras hemska kvinnosyn. 

Tack och hej. 

Kommentarer

 • Fia 01/02/2020 5:35pm (3 år sen)

  Instämmer! Bara att han konstaterar att de kan ses som sexistiska, men att han själv tycker de är roliga är ju helt sjukt.

 • Leliana 01/02/2020 7:05pm (3 år sen)

  Om man är lättkränkt feminist så är det bara att undvika stället.
  Knappast skulle det klagas på dessa konstverk om en kvinna skulle ha målat dessa motiv.
  Skulle vara dags att sluta vara politiskt korrekt hela tiden och se på saker och ting med humor.
  Politiskt korrekthet har gjort vardagen och populärkulturen tråkig.

  • H 02/02/2020 11:13am (3 år sen)

   Ja jag är en lättkränkt feminist och jag tänker undvika stället och jag tror inte att jag är den ända som tänker göra det.

   Man kan helt enkelt inte se på exakt allt i vårt samhälle med humor.

   Jag tänkte även första gången jag hörde om att det här stället skulle öppna att ännu ett till uteställe i Vasa då kunderna inte räcker till dom uteställen som redan finns. Nu är jag ännu mer övertygad om att det här stället inte kommer att ha sin verksamhet här särskilt länge.

 • Kristina 01/02/2020 10:05pm (3 år sen)

  Bra skrivet, Linn! Och bra rubrik på inlägget!

 • Ida 02/02/2020 9:03am (3 år sen)

  Hade precis samma tankar som du, bra skrivet!

 • M 03/02/2020 9:03am (3 år sen)

  Jag förstår inte riktigt varifrån all hets att bojkotta stället kommer ifrån. Exempelvis Ollis har ju också lättklädda damer på väggen men där har ingen reagerat på samma sätt. Old irish pub är ju en kedja, så de har antagligen liknande bilder i resten av deras pubar, men inte heller där har det orsakat ramaskri som här. Som kvinna tycker jag att vissa saker kanske skall tas med en nypa salt och så koncentrerar man energin till verkliga problem i samhället, som Jämställdhet, lika lön för samma arbete och trakasserier på mansdominerade arbetsplatser. För att inte tala om kvinnans rättighet i hela världen.

  • Vendela 03/02/2020 1:24pm (3 år sen)

   Hej M,

   Det är just det här som är att jobba för kvinnors rättigheter. Säga ifrån och göra det vi kan när vi upplever nåt är fel.
   Rättigheten att bara få finnas och gå ut med sina kompisar utan att bli tittad på under kjolen tex, som den här baren tydligen anser är en del av ”jakten”, på barer.

   Du nämnde jämställdhet, vilket av könen är det som blir utsatt på målningarna? Alla eller bara ett?
   Trakasserier, vilket av könen är det som blir trakasserat på målningarna?

   Vi måste göra det vi kan för stora strukturer ändras lite i taget. Hejja på varandra istället! Vi är på samma sida!

   Inställningen ”du kan inte peka ut nån orättvisa om du inte pekar ut alla” är onödig. Då kommer vi ingenstans. Istället kan vi ju hjälpas åt att uppmärksamma tex målningar i samma stil på andra ställen tillsammans?

   Ha det bra!

  • B 04/02/2020 7:21pm (3 år sen)

   Håller med Vendela. Jag skulle aldrig som kvinna känna mig trygg med att besöka stället. Om en man kommer och tafsar på mig där eller tittar mig under kjolen, skulle personalen göra något åt det eller skulle de vifta bort det med att det "är humor" precis som målningarna? Näe, inte värt att ta risken känner jag.

 • Emilia 03/02/2020 11:34am (3 år sen)

  Jäkla bra skrivet Linn!! 👏🏻

 • Sofia Nygård 04/02/2020 12:57pm (3 år sen)

  Hej! Bra inlägg! Tänkte bara påpeka en liten grej, så det inte blir fel :) Det var inte konstnären som sa det första citatet du nämner, utan pubens distriktschef. Det andra citatet var dock konstnärens. H. Sofia som skrev artikeln

Skriv en kommentar