Blir vi aldrig riktigt nöjda?

fredag 13 april 2018 - 06:30 | 2 Kommentarer

När jag var ute på en vårpromenad med Rasmus igår kom jag på mig själv att förbanna dom leriga vägarna, trots att solen sken, fåglarna kvittrade och att det faktiskt var ganska varmt. Det var inte alls många veckor sedan jag gick på samma väg och svor åt "den här jävla vintern" som aldrig såg ut att ta slut. Jag hatar vintrar, och speciellt den typen av vinter som vi har fått uppleva i år. Jag klarar helt enkelt inte av den bitande iskylan och mörkret som ligger över oss i många långa månader. Det känns ibland som att det kommer att förbli vinter för all framtid.

 

Med tanke på detta så är det ju smått ironiskt att när det äntligen börjar bli vår, och kylan har gett med sig så är det första jag tänker på hur jävla leriga mina byxor kommer att bli. Är vi människor gjorda så att vi aldrig ska kunna bli riktigt nöjda med tillvaron, eller är det bara jag som är helt vrickad? Jag är helt säker på att om några månader kommer jag på mig själv med att stöna ut "fy fan för den här jävla hettan alltså!". För att inte prata om alla myggor och bromsar som helt förstör allt med sommaren. Det är ju nästan så att man börjar längta till vintern igen. Man borde kanske lära sig att se det som verkligen är positivt istället för att haka upp sig på dom små sakerna som kanske är en aning sämre med den aktuella årstiden vi lever i.

IMG 20180411 115404

Lervälling.

 

Jag tror mig se en viss koppling mellan det här och det välkända finländska vemodet som lever kvar i oss. Det började när vi krigade mor ryssen eller en tid efteråt antar jag, då det på riktigt inte fanns mycket att glädja sig åt. Då var det verkligen kallt och maten räckte inte till då fattigdomen spred sig över landet. På den tiden hade man åtminstone fog för att gå runt och svära åt allt helvete som pågick runtomkring en. Problemet är att dom flesta saker som vi klagar på i dagens samhälle ter sig rätt utsagt skrattretande i jämförelse med vad våra förfäder en gång i tiden klagade på. Jag tror att vi alla har tappat uppfattningen om verkligheten, och glömt hur bra vi egentligen har det ställt trots att myndigheter och annat skit vill jävlas med oss 24/7. Det räcker med att surfa in på lokaltidningens hemsida och skrolla ner till "Glad och Arg idag", så kan jag lova er att man får sig ett gott skratt nästan varje dag. Där tas verkligen dom största samhälleliga problemen upp kan jag lova. Är det inte något rovdjur som går för nära en så är det mopopojkar som inte visar någon hänsyn. Vart är samhället påväg egentligen?

 

Vad lär vi oss nu av allt det här då? Jag är den första att erkänna att jag klagar över diverse små problem åtminstone några gånger varje vecka, ofta utan att ens reflektera över att jag gör det. Det har liksom blivit något av en livsstil att jag klagar på något när jag pratar med andra, särsklit om jag känner mig lite obekväm. Sällan har jag fått annat än medhåll, och det blir hellre så att personen jag pratar med spär på med att klaga ännu mera på samma problem eller helt enkelt väljer ett nytt ämne att spy ut sina klagomål på. Är det så vi tar kontakt med andra människor i dagens Finland (Läs Österbotten)? Gör vi det för att det känns som en trygghet att dra till med något som nästan alla kan hålla med om att är åt helvete? Det blir ju lätt att man som en lite folkskygg Österbottning öppnar en konversation med något i stil med: "fyfan va vått och slaskigt det är överallt" för att få svaret "ja säg int annat. Å allt vatten som lämnar överallt, och vägdammet och allt annat skit." Sen är man ju hemma liksom. Det är bara att klaga på i timmar framöver, och kanske passa på att skriva en "arg i dag" till lokaltidningen när man ändå är i gång.

IMG 20180411 115326

Mera lervälling.

 

Om vi alla kunde sluta upp med att klaga på små skitsaker, eller åtminstone bara klaga varannan vecka, så tror jag att vi kunde få ett mer positivt Finland. Att reta upp sig på väder och vind är typ det onödigaste man kan lägga sin energi på, för det är något som vi aldrig kommer kunna påverka än hur mycket vi önskar det. Jag ska försöka att enbart se till det positiva när jag går ut i vårsolen nästa gång. Jag ska lyssna på fåglarnas sång och känna energin som sprudlar från solens ljus. Jag ska andas djupa andetag och bara njuta av att vintern håller på att dö bort. Men fan om mina jeans har fläckar av lera på sig när jag kommer hem igen!

IMG 20180411 115132

Våren är underbar!

Kategorier:

allmänt

2

Kommentarer

 • Gnällisen

  13.04.2018 09:37 (10 dagar sen)

  Håller med om det finns mycket missnöje överallt, är själv en ganska gnällig person också, tyvärr. Å andra sidan är det väl människans missnöje som för utvecklingen framåt. Typ usch vad kallt i den här grottan, vi bygger ett hus av sten. Oj vad den här bilen är högljudd, vi utvecklar en mer tystgående. Autch vad dom här strumbyxorna kliar, nu uppfinner vi ett skönare material, och vilken skitdålig app, jag gör en bättre... Vore ju ännu bättre om mitt eget gnäll skulle leda till en bättre värld, men så långt har jag inte kommit än.

  • Staffan Nylund

   20.04.2018 09:47 (3 dagar sen)

   Tack för kommentaren! Ja det är ett evigt dilemma att vara människa :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.