Den värsta panikattacken i mitt liv

måndag 12 februari 2018 - 08:00 | 6 Kommentarer

Larmet på min telefon väckte mig. Jag hade knappt sovit alls på hela natten. Det fanns alldeles för mycket tankar som rusade igenom mitt huvud. Det var en mörk och kall Januarimorgon 2008 och min väska var packad. Vi satte oss i bilen och det var nog den mest ångestfyllda och tysta resa jag och min far har gjort. Jag satt och gjorde mitt bästa för att hålla tillbaks tårarna. Jag fick inte bryta ihop nu. Jag måste spela stark för det här var något man absolut måste klara av som en ung man i Finland. Jag ville inget hellre än att bryta ihop och be min pappa att vända om igen. Men nu fanns det ingen återvändo. Jag skulle hoppa på bussen ner till Dragsvik där jag skulle göra min värnplikt.

Ångesten blev starkare för varje kilometer vi åkte med bussen. Tankarna rusade och jag kände mig yr och illamående. Alla andra skrattade och skämtade med varandra men jag satt bara tyst för mig själv. Det var en lång resa på säkert 5-6 timmar men jag minns inte mycket annat än att jag mådde förjävligt. När vi väl närmade oss på allvar gick den psykiska ångesten över till att bli fysisk. jag var nära på att få panik och skakade. Hjärtklappningarna kom allt oftare och kraftigare. Till slut blev det för mycket och jag rusade in på toaletten på bussen och spydde. Där och då trodde jag att jag hade ätit något dåligt eller att jag var åksjuk. Jag förstod inte då vad ångest kunde göra med en.

Bussen körde in på en instängslad gård som mest liknade ett fängelse. Vi var framme nu. Faktum är att det var precis så jag kände det. Jag hade kommit till ett ställe där jag inte kunde ta mig ut. Jag fick panik redan då men döljde det så bra jag kunde. Sedan följde en rad med långa procedurer innan vi fick "checka in" på vad jag skulle kalla helvetet på jorden. Efter att ha tvingats bära på en massa utrustning som vägde säkert 70 kilo, och sen fått in skiten i mitt skåp så väntade kvällsrutinerna. Vi fick hela 3 minuter på oss att göra allt vi behövde göra på toaletten före sängdags. Den dagen och kvällen var absolut en av dom värsta i mitt liv. Om inte den värsta.

För att inte tala om natten som följde. Lamporna släcktes och nästan alla somnade. Förutom jag som låg och hade en så kraftig ångestattack som jag aldrig förut hade upplevt. Jag trodde på riktigt att jag skulle dö. Jag var helt övertygad om att jag aldrig mera skulle komma därifrån. Jag tog fram min mobiltelefon och började skicka sms till min flickvän och min pappa. "hur ska jag ta mig härifrån!?". "Jag måste komma härifrån, jag klarar inte av det här". Jag har aldrig mått så dåligt som jag gjorde den natten, varken före eller efter. Ingen människa ska behöva gå igenom något sånt för något så onödigt som en värnplikt.

Natten blev till morgon och ångesten bara ökade inombords. Jag visste ändå att jag på något sätt måste dölja den. Iallafall tills det att jag hittade någon jag kunde tala med. Vi marscherade till morgonmålet, som skulle intas på 5 minuter. När jag satt där och försökte få i mig den förfärliga gröten så hörde jag en låt spelas på radion. Det var en låt som just då spelade en stor roll för mig och min flickvän. Då brast det i mitt hjärta. Där och då tog jag beslutet att nu måste jag hitta någon som jag kan förlita mig till.

Efter morgonmålet hade vi någon typ av givakt där undersergeanterna skulle förklara något åt oss. När dom väl hade pratat klart så gjorde jag det. Jag klev fram till en av dom. Han såg ut att vara den snällaste av dom, och det visade sig vara en korrekt bedömning. Han tog mig med sig och hjälpte mig att ta mig bort från dragsvik. Om jag visste vad den här människan hette så skulle jag vilja tacka honom personligen. Den lättnaden som uppstod efter att jag fick beskedet om att jag skulle åka därifrån är helt obeskrivlig. All ångest släppte och jag kunde äntligen andas igen. Jag kunde känna att jag levde.

Efter den här hemska upplevelsen gjorde jag civiltjänstgöring vid Optima i Jakobstad i ett år. Det var ett år som jag minns med glädje. Om jag bara hade vetat att det fanns en sån möjlighet redan länge före det blev aktuellt med värnplikt så hade jag aldrig behövt uppleva det. Jag kommer att förklara för min son att det inte finns något som säger att man skulle behöva göra värnplikten. Jag hoppas att han väljer civiltjänstgöring redan vid uppbådet.

Ingen ska behöva må så dåligt för något så patetiskt som värnplikten.

mitchel lensink 220106

Kategorier:

psykisk ohälsa

6

Kommentarer

 • S

  12.02.2018 10:31 (3 månader sen)

  Vad ledsen jag blir att läsa om dina upplevelser. Jag själv är kvinna och har utfört frivillig militärtjänstgöring. Trivdes själv väldigt bra fast det var en omtumlande tid. Där fann jag värdefulla kompisar som finns kvar i mitt hjärta. Det är också synd att du inte hade fått möjligheten att veta att det finns civiltjänstgöring. För jag förstår mycket väl att det militära inte passar för alla. Jag hoppas i alla fall din son själv får välja vilken väg han vill ta sen när militärtjänstgöringen blir aktuell för honom :) Tummen upp för en fin blogg. Läser med intresse och för min egen del får jag också tankeställare som nog är ack så viktiga för en som inte själv lider av psykisk ohälsa. Ha det fint och kämpa på :)

  • Staffan Nylund

   12.02.2018 12:35 (3 månader sen)

   Tack för en fin kommentar! :) Visst är det så att mlitären inte är för alla och det finns dom som verkligen gillar det, även om jag inte kan förstå mig på dom. Låt dom som verkligen vill vara där få söka sog dit frivilligt och låt andra välja vad dom vill i livet. Det är min åsikt. :)


 • Ida

  12.02.2018 12:54 (3 månader sen)

  Hej Staffan, roligt att du bloggar. Du skriver så bra och kan sätta ord på känslor så att det berör. Viktiga ämnen du tar upp! :)

  • Staffan Nylund

   12.02.2018 12:57 (3 månader sen)

   Tack så mycket! :) Jag försöker skriva det som kommer från hjärtat i stunden, sen blir det vad det blir.


 • Nina

  12.02.2018 21:33 (3 månader sen)

  Vad ledsamt att läsa hur dåligt du mådde :( Men glad att du tog mod till dej och klev fram!!

  • Staffan Nylund

   12.02.2018 21:58 (3 månader sen)

   Jag tyckte att det var dags nu. Tack för att du läste. :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.