När FPA sätter käppar i våra hjul

måndag 12 mars 2018 - 15:50 | 5 Kommentarer

Vem har rätten att bedöma hur sjuk du är? Vem har rätten att bestämma vad du klarar av att göra eller ej? FPA och TE-byrån tror sig åtminstone kunna bedöma en främmande människas hälsa utan att ens ha träffat personen i fråga. Man kan tycka att ett utlåtande från en specialiserad läkare plus ett sjukintyg borde räcka för att bli trodd. Tyvärr är inte fallet så, åtminstone inte för alla.

 

Jag har själv alldeles för många dåliga erfarenheter när det kommer till rätten att få vissa stöd beviljade. Det är alltid ett helvetiskt krigande med diverse intyg och bilagor hit och dit, och om man har tur slutar det med att man får det stödet man har rätt att få. Men det är inte alla gånger som man beviljas stöd, även om man har alla papper och bevis som krävs. Ibland lyckas dom hitta nästan obefintliga kryphål som ger dom rätten att ge avslag på ansökningar.

 

Ska man behöva kämpa för att överleva ekonomiskt då man redan mår dåligt? Det gör inte måendet precis bättre av att gå runt och grubbla över när beslutet kommer, och hur man ska klara av nästa vecka. Ett beslut som för FPA inte spelar någon stor roll, men som för den som är sjuk är helt avgörande för hur ens närmaste framtid kommer att se ut. Hur kan det få gå till på det viset att det tydligen inte ses som en riktig sjukdom att lida av psykisk ohälsa? Hur kan det ens vara lagligt att säga åt en främmande person att hen inte är "tillräckligt sjuk" och att hen nog "klarar av att jobba"? Det om nåt är ren och skär diskriminering.

 

Jag läste ett blogginlägg idag som handlade om det här. Det var en kvinna som skrev om att hon hade fått ett avslag från FPA. Hon blev förstås förbannad och förtvivlad, och vardagen blev förstås inte lättare av beslutet. Det tär på krafterna att få sådana beslut, och man blir kränkt och känner sig nedtrampad. Jag undrar om man alls vet vad psykisk ohälsa är vid FPA och TE-byrån.

 

Jag själv sitter i detta nu och inväntar ett likadant beslut från FPA. I Januari var det tänkt att jag skulle ha prövat på att jobba i rehabiliterande syfte. Jag skulle ha jobbat 2 dagar i veckan 4 timmar om dagen. Men min ångest blev så kraftig och jag sjönk ner i min depression igen, så jag kunde aldrig påbörja jobbet. När jag förklarade detta åt TE-byrån på deras utredning om varför jag inte började jobba, så fick jag utlåtandet: "Han har vägrat att delta i arbete i rehabiliterande syfte". 3 månaders karens från FPA på det och ett evigt kämpande om att få den rätte läkaren att sjukskriva mig följde efter det. Jag har nu gått helt utan utan inkomster sedan 8 Januari och nu väntar jag som sagt på beslutet om sjukdagpenning. Den ovissheten är inte lätt att leva med.

 

Är det meningen att vi med psykisk ohälsa ska gå hemma och förväntas börja må bättre men samtidigt få 0 € i stöd? Tydligen. Om man inte anses arbetsoförmögen så tvingas man anmäla sig som arbetslös arbetssökande istället. Med den nya underbara sysselsättningslagen innebär det att du ska vara villig att ta emot heltidsjobb OCH söka flera jobb i veckan för att beviljas arbetslöshets- eller arbetsmarknadsstöd. Det här ska man alltså göra medan man är sjukskriven av en läkare och mår skit. Låter det vettigt?

andrew neel 137513 unsplash

Psykisk ohälsa måste tas på alvar.

Kommentarer

 • Miah

  12.03.2018 19:45 (9 dagar sen)

  Hej. Ja Fpa är helt hopplösa när det gäller psykisk hälsa. Jag har lämnat in om arbetsprövning och har själv skaffat plats där jag vill vara. I dag ringde de mig från fpa och sa att OM deras egen läkare godkänner det min läkare rekommenderat, så ska jag till Jakobstad för utvärdering. De ska välja arbetsplats åt mig! De tänker utvärdera mitt mående på EN dag. Jag har varit sjukskriven och sen pensionär i totalt 20 år pga depression, ångest och så är Jag högkänslig. Jag har jobbat stenhårt senaste 2 åren på att må bättre och lyckats. Nu kommer duktiga fpa och raserar allting på en dag. Man får inte ha egen åsikt om sin egen hälsa längre.

  • Staffan Nylund

   13.03.2018 10:01 (8 dagar sen)

   Det börjar kännas som ryssland snart. FPA har helt klart noll koll.


 • K

  13.03.2018 09:56 (8 dagar sen)

  Galet när det inte räcker med ett läkarintyg. Om inte läkarna är proffs vem är det då. Ha en fin dag.

  • Staffan Nylund

   13.03.2018 10:02 (8 dagar sen)

   Nä man tycker ju att om man en gång har fått en läkares bedömning så borde det räknas.


 • Malin

  13.03.2018 10:45 (8 dagar sen)

  Håller med här ovan, om inte läkarna är proffs vem är det då annars? Helt sjukt verkligen.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.