Vad är mobbning egentligen?

onsdag 14 februari 2018 - 09:05 | 2 Kommentarer

Mobbning i alla dess former är ett av våra största samhällsproblem. Men som så mycket annat här i livet så finns det många olika vinklar även när det gäller mobbning. Frågorna angående ämnet är många, men svaren är kanske närmare oss än vad vi tror. Eftersom jag själv blev mobbad så vill jag nu försöka se mobbandet från mobbarens synvinkel, och kanske få en bättre förståelse varför mobbning överhuvudtaget existerar.

Låt oss börja med den mest självklara frågan av alla; varför mobbar man någon? Mobbning beror oftast på att mobbaren själv mår dåligt och hen tror omedvetet att hen kommer må bättre genom att trycka ner någon annan för att på så sätt verka bättre själv. Därför väljer oftast mobbaren även ett lätt "offer", så att hen lätt får med sig andra i mobbningen mot dess "offer". Så vad kan man egentligen göra för att den potentiella mobbaren inte går så långt att hen börjar mobba någon?

Det är ju i själva verket dom barn och vuxna som är i riskzonen att börja med mobbning som borde få prata med någon redan länge före det går så långt. Här vill jag åter igen påpeka vikten av föräldrarnas ansvar, som jag skrev om i mitt föregående blogginlägg. Som förälder borde du lägga märke till om ditt barn inte mår bra, eller alternativt att det ligger någonting annat bakom hens beteende. Den enkla lösningen är att prata med era barn, dagligen. Och då menar jag inte bara vanligt struntprat utan verkligen prata känslor.

Ett annat beteende som kan gå under begreppet mobbning är utfrysning, där en grupp (oftast) inte gillar en person och därför väljer att låtsas som att denne inte existerar. I alla fallen sänks offrets självkänsla och värst effekt får mobbingen om den sker redan innan ett barn har lyckats bygga upp en hyfsad självkänsla. Offret kan få såpass dålig självkänsla att det kan leda till depressioner, ångest och annat dåligt mående. I värsta fall kan resultatet bli så förödande att offret inte klarar av att skapa sig ett normalt liv med partner, barn och jobb. Det värsta som kan ske behöver jag väl inte ens nämna.

Att det förekommer mobbning i skolvärlden är inget nytt tyvärr. Men att det till och med förekommer i vuxenvärlden och i arbetslivet är minst lika allvarligt. Vad är det som gör att vuxna människor sjunker så lågt att man börjar trycka ner och mobba en annan människa? Är det samma typ av personer som håller på med mobbning oavsett ålder? Jag antar det. Det som alla har gemensamt är förmodligen en pyskisk störning av något slag, alternativt en diagnos som aldrig blivit utredd. Eller bara en så enkel sak som att personen i fråga aldrig har fått den uppmärksamhet och kärlek som hen hade behövt.

Ironiskt nog så verkar det som att mobbaren och den mobbade har en hel del gemensamt. Den mobbade är ensam och utfryst vilket gör att hen mår dåligt. Mobbaren i sin tur söker uppmärksamhet för att hen aldrig har fått det förut och därav mår dåligt. Tänk om båda parterna kunde sätta sig ned och lära sig något av varandra före mobbningen ens har ägt rum. Jag tror att dom skulle kunna lära sig mycket av varandra, och rentav hitta en vän. Men det kanske är att romantisera verkligheten lite väl mycket. Jag försöker bara förstå varför det blir som det blir.

Jag tycker det här med mobbning är ett såpass viktigt ämne att jag kommer att köra samma tema hela veckan. Jag har fått in flera anonyma historier om mobbning. Alla är lika berörande och jag fick tillbaka den där blandade känslan av skam, rädsla och otroligt illamående när jag läste igenom dom. Samma känsla som fanns där på skolgården för 20 år sedan.

Det talas mycket om antimobbning och att vi måste få bort mobbningen från vårt samhälle. Men det är sällan man ser autentiska historier från verkligheten. Därför tänkte jag göra en liten serie av inlägg baserade på dom historier jag fått av mina underbara läsare. Hoppas ni tycker det är värt att läsa och sprida, för det tycker jag. Det är min plikt.

Vill du veta mer om mobbning och vad du kan göra för att motverka den? Här nedanför kommer jag att länka till några riktigt bra organisationer som jobbar med det:

KiVa - KiVa är ett antimobbningsprogram som utvecklats vid Åbo universitet med hjälp av finansiering från Undervisnings- och kulturministeriet i Finland.

KiVa Skola - KiVa Skola är ett åtgärdsprogram mot mobbning, som utvecklades vid Åbo universitet. 

Friends (Sverige) - Friends är en icke-vinstdrivande organisation och deras uppdrag är att stoppa mobbning och diskriminering. 

Bris (Barnens Rätt i Samhället, Sverige) - Bris är en ideell barnrättsorganisation. Deras arbete kretsar kring stöd och hjälp till utsatta barn och unga.

Ta hand om varandra. Var snälla mot varandra.

Ta hand om varandra. Var snälla mot varandra.

 

Kommentarer

 • Anna Betlehem

  14.02.2018 19:48 (3 månader sen)

  Jag tycker det är så oerhört bra att du skriver om det här ämnet. Tack för att du gör det! Jag har inte vågat skriva om det än, kanske någon gång i framtiden, men så länge kommer jag läsa dina inlägg!

  • Staffan Nylund

   14.02.2018 20:12 (3 månader sen)

   Tack! Jah skriver för alla som gått igenom någon slags mobbning. :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.