Årssammanfattning 2017

lördag 30 december 2017 - 22:38 | 4 Kommentarer

Dags att sammanfatta 2017, med hjälp av Underbara Claras traditionella lista. Så här svarade jag på listan 2015 och här kommer summeringen av år 2017, eller "pissåret" som det också kan kallas.

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut? Sjukskrev mig och åt antidepressiva.

Genomdrev du någon stor förändring? Ja, jag gjorde slut med R.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Jadå, till exempel Malin, Jenny och Linda! Och min syster Elina! Många gosiga bebisar i sikte, nästan inom räckhåll.

Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas? Hoppas jag glömmer det nån gång, men 1.2.2017 är dagen då jag säckade ihop vid köksbordet och kände att jag inte längre orkade med mitt liv. Tack vare Ylva kom jag mig iväg till en läkare och blev sjukskriven för utmattningsdepression. Tre dagar senare gjorde jag slut, för att bli frisk.

Dog någon som stod dig nära? Jo, både mormor och morfar. Men det känns mera vackert än sorgligt, de har båda fått leva så väldigt långa liv. Sorgligt är att det är så oåterkalleligt. Vackert är att de lämnat efter sig så många roliga minnen.

Vilka länder besökte du? Åland, Sverige och Norge. Utan flyg! Det här är min fjäder i hatten för 2017. Jag må vara bristfällig på många ekopunkter, men flög gjorde jag i alla fall inte.

Bästa köpet? Min hängmatta. Och en loppisfyndad grå vinterkappa som kan vara det snyggaste jag äger i klädväg just nu. För sju euro! Känner mig som en queen i den.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Att engagera mig i Humefestivalen. Verkligen ett hett tips till dig som gått igenom uppbrott, utbrändhet eller någon annan kris: sök dig till nya sammanhang, lär känna nya människor, engagera dig i något som bara känns roligt. 

Saknar du något under år 2017 som du vill ha år 2018? Energi att ordna födelsedagsfest. Jag blir ju 30 nästa år. Hoppas så innerligt att jag ska ha blivit starkare tills det blir dags att ordna baluns i oktober.

Vad önskar du att du gjort mer? Läst böcker. Det är som att min hjärna inte längre klarar av att koncentrera sig på ett enda fysiskt objekt längre än två minuter. Läsning måste ju vara ett botemedel mot detta.

Vad önskar du att du gjort mindre? Stirrat hålögt på skärmar.

Favoritserier från året som gått? Skam, Big Little Lies och Better things.

Bästa boken du läst i år? Själarnas ö av Johanna Holmström. Äntigen en bok jag kunde sluka! Språket, miljöerna, sinnesstämningarna. Så vackert beskrivet, utan onödiga ord. Fick mig att fundera över om jag skulle ha skickats ut till Själö om jag levt i en annan tid. Med denna melankoli och detta inre tvång att ifrågasätta auktoriteter och konventioner.

Största musikaliska upptäckten? FANNY som uppträdde på Humlefestivalen. Genial attityd. Nu finns tre av hennes låtar på Spotify

Vad var din största framgång på jobbet 2017? Att jag förhandlat mig till att jobba 80%. Lediga fredagar är bäst, ingen protest.

Största framgång på det privata planet? Att jag vågade göra slut, trots att det var så otroligt förkrossande.

Största misstaget? Alla de gånger som jag frågat en vän om något som vännen redan har berättat åt mig. Så här gjorde jag väl inte förr?

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Så mycket ledsnare. 2017 var ett riktigt pissår.

Vad spenderade du mest pengar på? Förutom hyra och mat: psykolog, yogaretreater, biobiljetter och ett par flygbiljetter jag ska få använda år 2018! (Dit for den fjädern...)

Något du önskade dig och fick? En ledig sommar!

Något du önskade dig och inte fick? Jag önskade att jag skulle hitta tillbaka till grundglädjen. Den har varit förlorad i flera år. Hoppas den kommer tillbaka snart!

Vad gjorde du på din födelsedag 2017? Jag hade en äcklig dag på jobbet med mycket stress och dessutom en liten somekris att ta hand om. Men efter jobbet fick jag gå i bastu med bärarlaget och dessutom överraskade de mig med middag och presenter! <3

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? En tydligare arbetsbeskrivning på jobbet. Mera massage.

Vad fick dig att må bra? Att åka på yogaretreater till Kadermo, Hangö. Som en följd av detta har jag yogat mycket mera i min vardag än tidigare. Det gör mig starkare och lugnare.

Vem saknade du? Mitt ex. Men det är kanske mera lyxen att vara i en relation jag saknar. Att det är självklart vem man ska se på nya Star Wars med eller koordinera sin semester med. Men de där situationerna går ju att lösa genom att kasta ut en massa krokar åt andra människor, och i slutändan är det ju mycket mera spännande att gå och se Star Wars med fyra halvbekanta i stället för en person vars reaktioner på filmen är förutsägbara.

De bästa nya människorna du träffade? Alla som engagerade sig i Humlefestivalen. Så fina. Jag har också väldigt roliga kolleger på jobbet just nu. De är alla tokiga på ett väldigt finskt sätt.

Mest stolt över? Att jag blivit bättre på att ordna umgänge åt mig själv. Att jag inte agerat ut min ilska på ett destruktivt sätt.

Högsta önskan just nu? Att få svar på de tusen frågor jag har om min framtid.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Njuta ännu mera av att vara singel och fri från de begränsningar som mina gifta och barnalstrande vänner får leva med. Jag tänker resa mer, äventyra mer, "förverkliga mig själv" mer!

Skarmklipp 2017 12 30 22.34.46En julselfie på det. Gott nytt år, kära du!

4

Kommentarer

 • Ileea

  31.12.2017 10:19 (15 månader sen)

  Verkligen mycket piss det här året, låter det som. Men i din lista läser jag också mycket styrka och jävlar anamma. Det gör även mig gott att läsa. Hoppas ditt kommande år blir allt du önskar!

  • Liisa Mendelin

   31.12.2017 10:46 (15 månader sen)

   Ja, det hjälper verkligen att skriva såna här listor. Det sätter året i perspektiv. Det som man trodde var bara piss visar sig innehålla en hel del jävlar anamma! Hoppas också att ditt 2018 blir enligt önskan!


 • HK-Anna

  09.01.2018 21:05 (15 månader sen)

  Åh Liisa!! Du är verkligen sån förebild. Känner mig nästan lite tjatig med det ibland. Men allt det var så fint att läsa, även om det också står jobbiga saker.

  • Liisa Mendelin

   09.01.2018 21:24 (15 månader sen)

   Åh älskade du, tack! Jag behöver tjatet, så Bring it on bara! ?


Skriv kommentar