Att konstant köpa större byxor

tisdag 26 september 2017 - 21:13 | 10 Kommentarer

Skarmklipp 2017 09 26 21.09.43

Med Zara Larsson och Destiny's Child i lurarna länkade jag i dag fram längs havskajen och funderade på kroppen.

Det senaste halvåret har jag köpt nya byxor fler gånger än jag kan räkna, samtidigt som jag sorterat bort för små byxor – även det fler gånger än jag kan räkna. Varje gång jag gått till UFF eller Fida har jag jagat så stora byxor att jag helt säkert ska slippa köpa större nånsin igen. Jag har letat i XXL-räckena och provat kopiösa mängder byxor för att hitta ett par – det hittas alltid bara ett par – som inte skaver nånstans när jag sitter eller går. Och likt förbannat har byxorna blivit för små andra gången jag ska använda dem.

Hallå kroppen! Vad är det här för jånor? Det har varit lite kämpigt att bära på en kropp i förändring i detta kapitalistiska samhälle som matar och profiterar på kvinnors kroppshat. Men idag när jag sprang fram i havsvinden och kände en enorm hästkraft i benen slog det mig att den här nya kroppen är rätt bra den med. Därav denna lista:

 

Vad jag lärt mig om kroppen av att konstant köpa större byxor

1. Kroppen slutar inte förändras efter puberteten. Länge trodde jag att den kropp jag hade som 21-åring skulle fortsätta att vara min bara jag hade lite disciplin. Nu har jag i och för sig inte haft någon jämt flytande ström av kroppslig disciplin de senaste 7 åren men hävdar ändå att detta är sant: Kroppen fortsätter att förändras längs med åren. Hållning, vikt, hud, ansikte, hår. Allt utvecklas.

2. Det finns andra sätt att se på kroppen än den kapitalistiska. Simhallar, omklädningsrum, crouquis-timmar, body positivity-instagramkonton. Det går att träna upp en mera älskande attityd till sin egen och andras kroppar, men då gäller det att regelbundet mata sin blick med andra bilder än ***Reklamkroppen***.

3. Det finns en ny, stark skönhet i min nya kropp. De större byxorna behövs för att jag fått mera mage, höfter, rumpa och lår. Ibland känns det fortfarande klumpigt med den här nya kroppen som inte är lika lätt att yoga med som den en gång var, som tar upp mera plats i kollektivtrafiken och behöver större handdukar. Men det som gör den här kroppen vackrare än min tidigare kropp är: mina ben som liksom har lika delar mera muskler och pondus nuförtiden, och mina silvriga tigerränder som dykt upp här och där. Jag har hört att de kallas bristningar men jag fattar inte: inget har brustit. Tvärtom har det inre ljuset brutit fram. Snyggare än alla tatueringar i världen.

4. Mera kropp betyder mera jag. I en kultur som ofta vill få kvinnor att bli mindre känns det befriande att min kropp bestämt sig för att bli större. Jag tar mer plats, och har därför lättare att hävda mig i situationer där någon vill förminska mig. Nu kan det ju hända att ingen annan märkt av denna förändring. Jag går åtminstone inte runt och kollar om andra gått upp fyra numror i byxstorlek sen senast, men den inre vetskapen om att det finns mera centimetrar av mig är hisnande. Mera Liisa i världen.

Varsågoda. Dela gärna med er om ni fått liknande insikter!

Kommentarer

 • Nathalie

  26.09.2017 21:53 (17 månader sen)

  Tack för ett ärligt och klokt inlägg! Känner igen mig, och din lista gav mig lite perspektiv på saker och ting. Go större byxor!

  • Liisa Mendelin

   27.09.2017 09:20 (17 månader sen)

   Tack Nathalie! Ja, det KAN ju inte vara bara jag som har för små byxor hela tiden. :) Skönt att veta att vi är flera!


 • Ileea

  26.09.2017 22:58 (17 månader sen)

  Här kommer byxreflektioner rakt ur hjärtat: jag använder nästan aldrig byxor. Stretchiga trikåbyxor i haremstil på sommaren och collegebyxor hemma, ja, sällan "finare" byxor som jag har till vardags när jag behöver se ut för nåt. Har inte burit jeans på vem vet hur många år. Avskyr när saker sitter åt och stretar emot. Nu har jag faktiskt ett (1) par byxor som jag kan använda! Ett par grå kostymbyxor i storlek 44, lite av äppelknyckarsorten, i stretchtyg och med resår i den höga midjan.

  Så mina insikter kan väl sammanfattas i följande: Livet är för kort för obekväma kläder. KÖP ALDRIG OBEKVÄMA BYXOR - gå helt enkelt inte med på sånt skit. (Jag kunde hålla på hur länge som helst om det idiotiska i att kvinnor på något vis ska stå ut med obekväma kläder bara för att!) Skippa jeansen. Kjol och klänningar är grejer. Äppelknyckarbyxor ger bra med plats för mage och lår!

  • Liisa Mendelin

   27.09.2017 09:22 (17 månader sen)

   Åh så skönt det låter med stretchiga trikåbyxor och ÄPPELKNYCKARBYXOR. Var tvungen att googla ordet och voi jisses vilka sköna byxor det verkar vara. Pösiga men stilrena.

   Idag kör jag klänning tredje dagen i rad. SÅ skönt.


 • musk

  26.09.2017 23:02 (17 månader sen)

  själv har jag lagt på mig muskler (har några kilo för mycket sen tidigare) och nog är det ju helt fantastiskt vad en muskulösare kropp är bra! den signalerar kraft (åt mig själv) på ett helt annat sätt än tidigare. nöjd att jag tillbringat några tiotals timmar i gymmet nu senaste halvåret!

  • Liisa Mendelin

   27.09.2017 09:22 (17 månader sen)

   Så härligt det låter! Musk, du är en amazon.


 • Alexandra Grahn

  27.09.2017 10:05 (17 månader sen)

  Så roligt med ett inlägg av dig. Du har alltid så kloka funderingar. Hoppas du har en fin höst på gång :)

  • Liisa Mendelin

   27.09.2017 10:24 (17 månader sen)

   Tack Alexandra! Det är roligt att vara tillbaka i bloggrutinerna igen :). Ser fram emot att följa er höst också, spännande tider!


 • Malin / en gul apelsin

  27.09.2017 10:56 (17 månader sen)

  Jag älskar det här inlägget! SÅ BRA TANKAR! Jag har också helt slutat med byxor för min kropp trivs mycket bättre i det som är mjukt och bekvämt och i det jag inte behöver byta om från för att t.ex. yoga eller slappa bekvämt.

  Den här listan ska jag spara och läsa när jag känner mig kroppsdeppig. TACK, kära du!

  • Liisa Mendelin

   27.09.2017 15:36 (17 månader sen)

   Så skönt det låter. Jag tar gärna yogapauser i mitt jobb, men märker alltför ofta att det inte går att yoga så bra pga "arbetsbyxor". Mjukt och bekvämt är nog de bästa ledorden när det kommer till pänts.
   Tack för din peppiga feedback, den gör mig sprallig!


Skriv kommentar