Bananasböckerna!

torsdag 9 mars 2017 - 10:31 | 12 Kommentarer

Bananasbocker

De här böckerna och tidningarna köpte jag igår när jag gick bananas på Akadmen. Erika och Sandra frågade, så här kommer rapport!

 

Vi börjar med orsaken till att jag gick in till bokhandeln överhuvudtaget:

 

Bananasbocker2

Huili. En liten tidskrift som jag tänker ska hjälpa mig att lära mig vila.

 

Bananasbocker3

I den finns till exempel tips på hur man reparerar stickade grejer. Det visste jag redan, men det fanns en massa annat skönt att vila ögonen på också.

 

Bananasbocker6

Som till exempel en artikel om mitt favoritämne: textilindustrin och förbättringen av den. Det här temat är extra intressant för mig just nu eftersom jag har blivit tillfrågad att hålla en peppföreläsning kring temat på Global Aktion i slutet av april. Global Aktion är Finska Missionssällskapets nätverk för unga vuxna som vill förändra världen. Jag ska prata den 22 april kl 10.30 på Observatoriegatan 18 i Helsingfors. Förutom mitt peppande ordnas det klädswap. Välkommen!

 

Bananasbocker4

Jag köpte också den här tidningen. Maailman kuvalehti. Jag har tydliga minnen av den från när jag var liten. Den fanns alltid hos äldre släktingar, på ett bord bredvid en läsfåtölj. Då var layouten helt annan. Stram och allvarlig med rött och svart och raka linjer. Min nyfikenhet på den här förnyelsen avgjorde köpbeslutet.

 

Bananasbocker5

Den innehåller en massa bilder och intressanta reportage om världen.

 

Bananasbocker7

När jag såg den här bjässen började jag nästan dregla. Tänkte först att den knappast kan lära mig så mycket nytt, jag har ändå läst och tänkt en hel del kring klädindustrin de fem-sex senaste åren. Men boken visade sig vara ganska fackmässigt uppbyggd, men på ett estetiskt sätt. Så jag ser den mera som ett uppslagsverk att gå till när jag till exempel funderar på vad regenatfibrerna egentligen heter när de står på tvättlappen.

 

Bananasbocker8

Dregel, dregel. Vänligen notera att jag lackat naglarna. Detta är något jag inte gjort på evigheter, men som jag gjort nu som en del av massagefastan. Att ta hand om och piffa min kropp är att ta hand om och piffa min själ.

 

Bananasbocker9

En fibertabell!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Bananasbocker10

Den här boken har jag väntat på ända sedan jag läste Oneiron och upptäckte att Koko Hubara (som driver bloggen/webbzinet Ruskeat tytöt) hade kritiserat den ganska hårt för kulturell appropriering, något som jag inte alls tänkt i läsningen av första halvan av Oneiron. När jag fortsatta läsa andra halvan var det med helt andra ögon. Laura Lindstedt använder sig väldigt starkt av stereotyper i boken. Jag är fortfarande osäker på om det är avsiktligt och därför smart på någon metanivå eller om det bara är slarvigt. Ser fram emot att läsa Koko Hubaras egen bok!

 

En annan bok lämplig att införskaffa på kvinnodagen är denna:

 

Bananasbocker11

En klassiker, säger så många. Dags att ta reda på!

 

Urk, nu måste jag bara läsa klart de sista 70 sidorna av Goldfinch av Donna Tartt. Jag vet att det här ska vara en jättebra bok, men jag har nog läst den i helt fel tid i livet. Meningarna är för långa och förvirrande för min utmattade hjärna. Jag får bara korta stunder av flow i läsandet och den där boken är ju så himla tjock! 

Kommentarer

 • Sofia

  09.03.2017 12:03 (24 månader sen)

  Min läsning av The Goldfinch gick såå trögt. Vet inte om det berodde på mig eller boken, men den tilltalade mig inte så värst trots att jag läst mycket gott om den.

  • Liisa Mendelin

   09.03.2017 12:05 (24 månader sen)

   Skönt att höra att jag inte är den enda!


 • Ileea

  09.03.2017 12:33 (24 månader sen)

  Men milda makter! Och jag som tycker att The Goldfinch är världens bästa bok. Oskojat. Donna Tartt blev en uppenbarelse, jag kan dela in mitt läsande i ett "före" och ett "efter" Donna Tartt. Så det är tråkigt att höra att den inte tilltalar dig. (Däremot tror jag mycket på tid och plats för läsning av den. Jag läste den under en varm semestervecka på Kreta, där kroppen och själen var lugn och jag kunde läsa oavbrutet i timtal. Så ska den nog också läsas, tror jag.)

  • Liisa Mendelin

   09.03.2017 12:53 (24 månader sen)

   Haha, ja. Jag ser ju att det är en bra bok när jag läser den men alltså tiden och platsen. Jag köpte den i Hongkong, snuttläste på metron och sedan dess har den hängt med till Maxmo och på alla kollektivtrafikturer jag tagit här i Helsingfors. Små små stycken åt gången. Orimligt.

   • Ileea

    09.03.2017 13:13 (24 månader sen)

    Jo nä, det låter inte alls som bra läsförutsättningar för det mastodontverk som den ju ändå är. Har du läst The Secret History av Donna Tartt? Lika bra, men ju en helt annan slags historia - och inte på långa vägar lika tjock.

    • Liisa Mendelin

     09.03.2017 13:31 (24 månader sen)

     Har inte läst den, men bra att du säger att den är annorlunda. Så att jag inte dissar allt hon skrivit bara pga den här boken.


 • Ileea

  09.03.2017 12:36 (24 månader sen)

  Hah, där blev jag ju så till mig av omnämnandet av Donna Tartt att jag helt missade att kommentera dina bananasböcker :D Den där slow fashion-boken verkar ju nog vara mitt i prick för dig. Jag blir alltid lika fascinerad när folk som jag känner på svenska köper och läser finska böcker. Glömmer liksom bort att folk faktiskt kan och läser på finska, då jag själv aldrig gör det.

  • Liisa Mendelin

   09.03.2017 12:55 (24 månader sen)

   Hehe, min hemliga finska sida. Jag läser myyycket långsammare på fisnka än svenska men förra året hade jag som utmaning för mig själv att läsa mer finska böcker och tidningar och det har faktiskt gjort min finska bättre. Men jag har ju också fått börja i ett guldläge med total tvåspråkighet.

   • Ileea

    09.03.2017 13:15 (24 månader sen)

    Säkert ett mycket bra sätt att öva upp sin finska! Vore säkert ett mycket bra sätt för mig också, men då jag älskar att läsa så blir det bara en känsla av nytta och inte nöje om jag försöker ta mig an något på finska. Språket tar över berättelsen, eftersom min finska ändå inte är så stark. Och det är ju inte meningen med skönlitteratur.

    • Liisa Mendelin

     09.03.2017 13:29 (24 månader sen)

     Ja, det ska ju vara njutbart! Men kanske seriealbum på finska skulle vara ett sätt att lura hjärnan att det är nöje den håller på med när den de facto lär sig massor? (Kan bara slå ett slag för Aku Ankka som har ett språk jag älskar, även om genusglasögonen nog får åka av om det ska vara någon glädje i läsningen.)

     • Ileea

      09.03.2017 14:22 (24 månader sen)

      Ah, du påminde mig om något jag faktiskt kan läsa med nöje på finska: Nemi! Dels för att serien är så bra, oavsett språk, och dels för att jag har läst så mycket Nemi att jag förstår tonen och andemeningen, även om den är på finska.


Skriv kommentar