Bästa Helsingforstipsen

måndag 8 augusti 2016 - 22:35 | 9 Kommentarer

Min kompis Elin från Svärje ska besöka Helsingfors och ville ha tips. Först tanken var jag ju inget vet om denna stad. Jag har ju mest traskat triangeln hem-jobb-matbutik det senaste året. Men med hjälp av Rabbe vaskade jag ändå fram en hel del favoritgöromål i denna stad. Försökte mitt bästa att komplettera listan med bilder, men det ser inte bättre ut än att jag varit usel på att dokumentera den här staden. Några fjuttiga bilder får ni, det är allt.

Här är vår lista, fyll gärna på med dina egna tips i kommentarerna! 

 • Ta båten till Sveaborg/Suomenlinna. Båten går från Salutorget/Kauppatori, kostar vanlig lokaltrafiksbiljett, låt er inte luras av de dyrare båtarna. Ungefär en kvart tar båtturen. Ta med picknickgrejer och simkläder (om vädret är snällt). Reservera gärna gott om tid. Bra picknickplatser finns åtminstone på klipporna på Västra Svartön och på gräskullarna på Vargön. Jag drömmer om att få bo på Sveaborg.

 

Skarmklipp 2016 08 08 22.13.51

Klippor på Västra Svartön. Och en Rabbe för proportion.

 

Skarmklipp 2016 08 08 22.18.49

Utsikt från Vargön. Urgammal bild från när jag sommarjobbade på Hufvudstadsbladet och fick åka ut en dag med Jannica och göra scoop på att "Sveaborgs sandvallar rasar ihop".

 

 • Allmänt tips: hyr de gula stadscyklarna (del av kollektivtrafiken), de är helt nya och funkar jättebra har jag hört.
 • Besök ortodoxa Uspenskijkatedralen på Skatudden, det är en rätt liten katedral (ändå den största ortodoxa katedralen i nord- och västeuropa) i tegel uppe på ett berg. Lugn stämning, rökelse i luften osv. Nedanför i de gamla magasinen finns det ljuvliga kaféet Johan & Nyström, med utsökt utbud av kaffe- och tesorter.
 • Kafé Regatta (där borde man kunna SUP:a och paddla också) nära Sibeliusmonumentet. Det här är mera Rabbes tips än mitt. Jag har bara besökt platsen för att skriva en artikel om det, men visst är det ett roligt ställe. En klumpig stockstuga vid stranden, med massor av stamgäster, kanelbullar och den något udda grejen att man får tio cent om man hämtar mera kaffe (santsikuppi). Knappast veganvänligt.
 • Sandudds sandstrand (vid en stor och gemytlig begravningsplats). I fall vädret påbjuder strandhäng alltså, annars är det en rätt tråkig strand tycker jag. (Det här var mest Rabbes tips.)
 • Loppis på Sandvikens torg +lunch i Sandvikens saluhall. Det här är riktigt nära mitt jobb. Loppiset på torget är lagom stort, med åtminstone 30-50 försäljare varje sommardag. Där finns några tanter som har samlat på sig rikliga förråd av vintage Marimekko- och Vuokko-kläder som de säljer. Plaggen kan vara rätt dyra (jag köpte en skjorta för 35 euro en gång) men de är bra kvalitet och säljs till mycket dyrare priser på nätet.

 

Skarmklipp 2016 08 08 22.14.53

Från Ai Weiwei- utställningen i HAM (Helsinki Art Museum). Just den utställningen har dragit vidare, men HAM har en permanent utställning av Tove Janssons stora festfresker som är jättefina.

 

 • Konstmuséet Kiasma. Centralt läge, bra kafé (ett av få där man fortfarande borde få bordsservering) och ofta roliga/berörande utställningar. Modern konst.
 • Konstmuséet Ateneum. Här gick Tove Jansson i konstskola (tror jag, visst var det så? Och en massa andra finska konstnärer.), i dag är det ett museum i flera våningar med många olika utställningar. Jag har stor lust att se Alice Neel-utställningen som är där just nu.
 • Simma på Simstadion, och föreställ dig att du är en olympisk simmare från 1952.
 • Promenera runt Tölöviken, ta en kaffe på Sinisen Huvilan kahvila. Rabbes tips, jag har aldrig varit där. Men något jag däremot kan rekommendera är att SUP:a på Tölöviken, det finns några olika ställen som hyr ut brädor. Det är lite läskigt/spännande att ståpaddla under järnvägsbron medan tågen bullrar över en och duvorna blänger illvilligt. Jag var mycket nöjd med Hakuna Matata SUP rental
 • Ett annat promenadtips är att gå längs med södra strandkanten av stan. Till exempel med början vid Salutorget och slutdestination Kafé Birgitta vid Eirastranden. Därifrån kan man ta buss tillbaka till centrum.

 

Skarmklipp 2016 08 08 22.32.38

 

 • Veganska/vegetariska lunchstället Zucchini har så otroooligt god mat. Nån sorts sås gjord av färska ärter har fastnat i smakminnet.

 • Restaurang Fafas har jättegod falafel, finns på flera ställen i stan. Bland annat på Stora Robertsgatan som är en trevlig gågata. Där finns också kaféet Plootu, som är en stor favorit. En möbelaffär och kafé i ett. En fantastisk chokladrawcake dyker upp i smakminnet.

 • Bar/restaurang Ysi på Nylandsgatan 9 har jättegod enkel mat och på samma adress finns även Piece n love som har helt fantastiska pizzor.

 • Och ännu lite shopping. Nudge är min favoritklädaffär. Den har endast (?) ekologiska och etiska kläder och ett stort utbud av ny finsk design. Visst är det dyrt, men så står det också "etiskt och ekologiskt" på många av prislapparna. I samma lokal finns en liten lunchrestaurang med nån sorts asiatisk-fusion-rullar. Ser gulligt ut, men jag är tveksam till om någon kan bli mätt på den maten.

 • Ruohonjuuri är min go-to-butik för ekologisk kosmetik, mat, choklad (otroligt brett utbud) och en och annan take away-rawfood-portion. Finns på flera ställen.

 

Skarmklipp 2016 08 08 22.14.25Vy från Eirastranden. Där vid Agricolakyrkan bor jag.

 

Det var den tipsturnén. Har jag glömt något? Vad skulle du vilja tipsa om i Helsingfors?

Taggar:

Kategorier:

Resor

9

Kommentarer

 • Ika

  08.08.2016 23:10 (3 år sen)

  Richardsgatans bibliotek om man vill insupa mysig biblioteksstämning.

  Lunch på den turkiska restaurangen Halikarnas, deras lunchbuffé är rörornas himmel.

  Höghöjdsbanorna i Tali (heter de Zip?). Effektivt i klass med gymbesök, utmanande, roligt och spännande.

  Simma i Georgsgatans simhall. Finlands äldsta (och sannolikt vackraste) simhall. Man får simma naken, men kolla vilka tider som gäller för herr- respektive dambad.

  Legobutiken Pii Poo tycker jag ser sjukt häftig ut.

  • Liisa Mendelin

   09.08.2016 16:34 (3 år sen)

   Ja, Georgsgatans simhall! Så bra plats. Den är tyvärr stängd ännu fram till 29.8. Men här finns mera info: http://www.hel.fi/www/helsinki/sv/kultur-och-fritid/motion/idrottsplatser-inomhus/simhallar/georgsgatans-simhall

   Jag är också lite nyfiken på legobutiken, men skulle inte ha kommit på tanken att rekommendera den för besökare. Tack!

   Och Halikarnas, tack Erika för att du introducerat mig till den restaurangen. http://eat.fi/sv/helsinki/halikarnas


 • Annika

  08.08.2016 23:30 (3 år sen)

  Botaniska trädgården i Kaisanniemi! Vacker miljö och man kan se både helt vanliga växter och mer exotiska grejer som t.ex. bananträd och bambu. Själva trädgården är gratis att besöka och inträdet till växthusen är överkomligt.

  • Liisa Mendelin

   09.08.2016 16:35 (3 år sen)

   Oo, det måste jag lägga på min egna måste se-lista. Här är info om den:
   https://www.luomus.fi/sv/kajsaniemi-botaniska-tradgard


 • Anni

  09.08.2016 08:27 (3 år sen)

  Torni är nog värt ett besök.

  • Liisa Mendelin

   09.08.2016 16:36 (3 år sen)

   Jag har aldrig vågat mig dit! Känner på nåt sätt att man måste vara fint klädd för att få komma in, men det kan väl inte stämma?
   https://www.raflaamo.fi/sv/helsinki/ravintola-torni

   • Anni

    10.08.2016 16:10 (3 år sen)

    Nej, helt vanliga kläder duger bra. Missa inte damtoaletten med panoramautsikt. ( man går en våning ner från baren för att hitta toaletten)

    • Liisa Mendelin

     10.08.2016 16:12 (3 år sen)

     Haha, bra tips. På många fina platser har jag kissat, men inte ännu på hög höjd med panoramautsikt!


 • Jolanta

  12.08.2016 22:41 (3 år sen)

  Om en svensktalande besökare vill fira mässa en söndag, vart ska hon gå då? ;)


Skriv kommentar