#delaljus-listan!

måndag 23 oktober 2017 - 20:36 | 8 Kommentarer

Skarmklipp 2017 04 26 21.22.41

Plötsligt är det så mörkt överallt. Jag blir lika förvånad varje år över att det faktiskt känns som att någon dragit en svart säck över vårt hus. Jag försöker titta ut men ser bara min egen trötta spegelbild.

Dags för lite ljus, eller hur? Vi kör #delaljus-listan!

 

Vad ger ljus i ditt liv?

Vänner. Konst. Musik. På sistone har jag börjat inse hur häftigt och njutningsfullt klassisk musik faktiskt är. Att sätta på Arvo Pärt på Spotify är som att taket rycks bort och in flödar kaskader av ljus.

 

Skarmklipp 2017 10 23 21.11.04


Hur överlever du höstmörkret? Mina fem knep.

1. En gång i veckan tar jag en springtur i dagsljus. Flås + ljus = endorfiner!

2. Mitt arbetsbord är vid ett stort fönster, tänker mig att jag tankar ljus i samma takt som ormbunken bredvid mig.

3. Yoga. (Jag vågar nästan inte skriva ut att jag yogar varje morgon före jobbet, det låter så pretentiöst. Men det handlar mer om överlevnad än om duktighet.) 

4. Orkar inte komma på en fyra! Eller jo: min arbiskurs i crouqui på måndagskvällarna. Man hasar in som en död krukväxt och kommer ut som en guldpalm!

5. Perjantaidinneri. Jag, Riikka och Suvi-Tuulia skapade konceptet fredagsmiddag när jag blev singel i vintras. Nu är det så roligt att ha en middag ute på stan att se fram emot varje vecka. Ni ser ju:

 

Skarmklipp 2017 10 23 21.24.04


Om du inte kan prata med en vän, vem lyssnar?

Dagboken, Gud och förhoppningsvis psykiatern jag ska träffa på fredag.


Varför är det viktigt att prata när man har det svårt?

För att en del troll spricker i ljuset. For realz.


Hur kan du vara ett ljus för något annan?

Just nu klarar jag inte av att vara så mycket ljus. Jag har så många obesvarade meddelanden på messenger och whatsapp, noll krafter att höra mig för hur andra har det. Det enda jag kan göra i nuläget är att försöka vara närvarande, inkännande och empatisk mot de människor jag möter i min vardag. Ibland lyckas det.

Skarmklipp 2017 10 23 21.48.10En crouqui jag var nöjd med.


Snart är det allhelgona. Vem minns du som har gett ljus i ditt liv? 

I år ska jag tända ett ljus för mummu, mormor, som dog i våras. Jag ser mig själv i henne på många sätt. Klädintresset, svårmodet, lyssnandet.


En person jag vill skicka extra ljus till i höstmörkret

Till dig som är på vippen att bränna ut dig. Jag önskar jag kunde vara din bromskloss. Säg ifrån till den som ger dig för många uppgifter. Inget är värt att din hjärna och kropp tar skada. 

 

En låt som får mig på bra humör

Den här. 

 

Skarmklipp 2017 10 23 20.38.40En födelsedagsselfie på det! Numera är jag 29 jordsnurr! Tänk det. Vid det här laget trodde nog tonårsliisa att jag skulle ha ett fast jobb, söt familj och frodig trädgård. I stället har jag en massa olika jobb, promenadavstånd till allt världens och ett resekonto som snart ska få bekosta en resa till Nepal. Det ni. Livet blir annorlunda, inte sämre.

Kommentarer

 • Ileea

  23.10.2017 21:36 (16 månader sen)

  Arvo Pärt är nog magiskt! Jag insåg att tio år av körsång satt sina spår när jag började uppmärksamma kompositörer och arrangörer, och inte bara artister och band.

  Gillar för övrigt liknelsen med döda krukväxter och guldpalmer - för mig har lindy hoppen om söndagskvällarna ofta samma effekt.

  Jag önskar dig mycket ljus i det kommande höstmörkret!

  • Liisa Mendelin

   23.10.2017 21:55 (16 månader sen)

   Tack Sandra! Önskar dig med mycket ljus!

   Arvo Pärt är den enda klassiska kompositören jag förälskat mig i hittills. Har du något bra tips på vem jag ska hugga in på till näst? Hittade förresten Arvo via the Goldfinch, så nånting bra fick jag ur den boken ändå! :D

   Kul med lindyhop, det verkar verkligen vara en bra grej!

   • Ileea

    25.10.2017 11:59 (16 månader sen)

    Va, hur hör The Goldfinch och Arvo Pärt ihop?! Hur har jag missat denna koppling?! :D

    Jag lyssnar tyvärr sällan på specifika klassiska kompositörer, utan det blir en mischmasch av olika klassiska verk. Medeltida körmusik och renässansmusik hör till mina favoriter, det finns något andligt i det som tilltalar mig. Just nu snurrar spellistan "Autumn Classical" på Spotify hemma hos mig.

    • Liisa Mendelin

     25.10.2017 12:48 (16 månader sen)

     Jo, den där tjejen som skadades i terrorattentatet lyssnar på Arvo Pärt där hon ligger i sin säng. Och Palestrina.

     Ska testa autumn classical, tack för den!


 • Linn Jung

  24.10.2017 09:38 (16 månader sen)

  Du har ju alltid varit söt och klok, men har du inte liksom blivit liiiite sötare och liiiite klokare på sistone? <3 Här på sista bilden får jag hjärtögon!

  • Liisa Mendelin

   24.10.2017 12:19 (16 månader sen)

   Åh, älskade Linn <3. Jag tänkte precis samma om dig när jag lyssnade på er återuppståndna podd. Man riktigt hör hurdan visdomsblick ni har erövrat genom livets slitsamma maskineri.


 • Simon

  25.10.2017 08:58 (16 månader sen)

  Wow, vilka tips Liisa. Men du skriver att du inte orkar vara ljus för någon annan. Jag tycker det blir så himla ljust när personer som du vågar visa på svagheter och var det finns sprickor - det är väl då som ljuset kan komma fram på riktigt. Kiva att du fyllde i listan!

  • Liisa Mendelin

   25.10.2017 09:21 (16 månader sen)

   Tack Simme! Betyder mycket att du säger det.


Skriv kommentar