Det ordnar sig

lördag 19 december 2015 - 13:52 | 4 Kommentarer

julkrubba2

 

Det gick lite som det brukar gå med goda intentioner. I min krönika i Sevendaystidningen (s.21) skrev jag om mina planer att göra en DIY-julkrubba med  synnerligen låga ambitioner. Lite toapappersrullar, lite tändstickor. Trots de låga ambitionerna blev det inget av det, men suget efter en julkrubba fanns kvar. Så fann jag mig själv på Stockmann en söndag, inklämd mellan varma kroppar som i sin tur var inklämda i varma vinterjackor.

En julkrubba, en julkrubba, ett kungarike för en julkrubba!

Där fanns miljoner olika julpynt (till exempel små städer med sockerhöga barn, snögubbar och julklappar, och oändliga variationer av rödklädda tomtar), men inte en enda liten krubba fann jag. Egentligen borde jag väl inte vara förvånad.

Lösningen på min krubbelängtan fanns till slut betydligt närmare: i nedersta våningen i huset där jag jobbar finns Sacrum. Det är en kristen bokhandel med åtminstone tio(tusen) olika sorters julkrubbor. Krubbor i sten från Kenya, krubbor av bananblad, olivträd, porslin, gummi, krubbor att hänga i granen och krubbor att montera vartefter advent framskrider.

Till slut valde jag en minimal keramisk krubba från Peru. Jag har svårt att sätta ord på glädjen över den här minigrejen. Där står den på köksbordet i mitt stökiga hem, i mitt kaotiska liv – och bara utstrålar lugn. Där ligger ett litet barn och myser. Och utsätter sig frivilligt för den här världens kyla och mörker. Trots att det finns så mycket mörker verkar han ta det hela med ro. Det ordnar sig.

 

Nu tar jag julpaus i några dagar. Fridfull jultid till er alla!

Taggar:

Kategorier:

Konsumtion Kyrka

4

Kommentarer

 • Ileea

  20.12.2015 15:17 (3 år sen)

  "Det ordnar sig" är så viktiga ord, alltid men speciellt just nu. Tack för dem.

  Jag ska ta in vår julkrubba ikväll. Den är lika viktig som tro, hopp och kärlek, julgranen och alla ljusstakarna av en enkel anledning: ljuset. All världens ljus vill jag ha i decembermörkret. En ljus julhelg önskar jag dig!

  • Liisa Mendelin

   21.12.2015 12:08 (3 år sen)

   Oj jag är så nyfiken på hur er julkrubba ser ut!

   Ja, all världens ljus hit nu tack. Hoppas dina ljusbringare gör sitt jobb!


 • Ika

  26.12.2015 14:50 (3 år sen)

  Mina föräldrar har en julkrubba som hängt med i typ 30 år och ställts fram de flesta jular. I år när min mamma grävde fram den ur en stor gammal låda med julpynt visade det sig att den minsta figuren saknades, den som samtidigt är huvudperson: jesusbarnet. Nå, nu har vi en julkrubba där det i krubban ligger ett symboliskt jesusbarn: En säkerhetsnål omlindad med blekrosa sidenband. Det ser ut som det mest lyxlindade stallfödd barn jag någonsin sett, men på något sätt funkar det ju ändå.

  • Liisa Mendelin

   27.12.2015 21:07 (3 år sen)

   Åh vad gulligt det låter med det inlindade lyxgemet. Hoppas ni hittar Jesus nästa år!


Skriv kommentar